maanantai 27. toukokuuta 2013

Käynti Kontissa

Olimme jo kauan erään ystäväni kanssa suunnitelleet käyntiä eräällä suuremmalla kirpparilla, eli SPR:n Kontissa. Oujee, viime viikolla tämä käynti sitten toteutuikin.

Erittäin hyviä ostoksia! Olen etsinyt jo kauan kelvollista valurautapannua, koska ajatus olisi heivata kaikki teflonjutut pois keittiöstäni. Toistaiseksi kirppareilla löytämäni valurautapannut ovat olleet sellaista suorakulmaista ja ohkaista mallia. Onneksi nyt älysin kysyä maksaessani muita tavaroita, ja myyjä kipaisi hakemaan takahuoneesta kaksi pannua, joista toinen oli just eikä melkein sellainen kuin halusinkin. Kaatoreuna ja kaikki. Tarpeetonta tietty kertoa, että otin molemmat pannut, koska se toinen nelikulmainen oli vaan niin söpö. Rörstrandin pannu. Kuuden euron lysti molemmista, sillä kaikki astiat olivat viikonloppuna puoleen hintaan tarjolla. Todella painava tuo isompi pannu!!!


Ooh, olen kahden valurautapannun onnellinen omistaja! Nyt vielä pitää puhdistaa ne ja rasvapolttaa ennen käyttöä.

Olen joskus saanut Arabian Kokkipadan kihlajaislahjaksi, ja yli kolme vuosikymmentä se käytössä kestikin. Sitten pamautin vahingossa ensin kannen hajalle, ja ennenkuin ehdin ostaa uuden, särkyi koko pata. Kontissa oli tarjolla Arabian vanhemmanmallinen pata 12 eurolla, joten se tarttui hihaan heti.


Eurolla ja seitsemälläkymmenellä sentillä lähti mukaan myös söpö vihreä Arabian vuoka. Tosin en oikein tiedä, mitä noin pienellä vuoalla teen...


Koska koriste-esineetkin olivat "halvennuksessa", irtosi tämä hiukan yli puolimetrinen keramiikkalyhty kolmella eurolla. Se on aivan passeli kynttilälyhty parvekkeelleni.

Pari euroa sijoitiin keittokirjaan, jonka kasvis- ja suuresti rakastamani kampasimpukoitten ohjeet puhuttelivat minua suuresti. Harmi kun tuoreita kampasimpukoita saa niin harvoin. Joskus Amsterdamin-aikoina ne olivat vakituisesti ruokalistalla, koska kulman takana sijaitsevassa kalakaupassa niitä myytiin tuoreina aina.



Lopuksi sain 12,50 euroa sijoitettua kivaan mekkoon, joka tosin pitää pätkäistä poikki. Karsastan hiukan maksimekkoja, jotka mielestäni saavat ihmisen näyttämään ihan tumpilta, vaikka en minä mikään ihan lyhyt ihminen olekaan. Mekko on Pia & Paulan ja vuodelta kivi ja kirves, mutta tykkään keltaisesta kesällä ja väritys oli muutenkin OK punapäälle.


Kauniita kesävärejä!

Mekon takana oli hauska nyöritys vyötäisten tienoilla.

Ja päivän kruunasi itsetehty salaatti runsaalla sipulilla! Maailman parhaan salaatinkastikkeen teet seuraavasti sitruunainfusoidusta oliiviöljystä ja vadelmaviinietikasta:

Maailman paras salaatinkastike

1 valkosipulinkynsi
suolaa

Kuori ja pilko kynsi ja laita se kupin pohjalle pienen suolarippusen kanssa. Painele lusikan pesällä niin, että suola irrottaa aromit valkosipulista.

Kaada sekaan maun mukaan sitruunaista oliiviöljyä ja vadelmaviinietikkaa (teen usein 50/50  - palttiarallaa...). Sekoita ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää pippuria suoraan myllystä ja pöyhi kastike siivilän läpi salaatin sekaan.


Ai ihanuutta!

5 kommenttia:

  1. Minen oikein ole onnistunut rasvapolttamaan omiani ihan kuntoon... kyllä ne periaatteessa on oikein tehty mutta silti kinnaa vaikka miten käyttäisi. Muistan mummoni paistinpannut jotka olivat kuin unelmia, ikinä mikään ottanut kiinni. Sääli etten aikanaan pyytänyt häntä auttamaan (=opettamaan) niiden hoitoa.

    Ja sillä pienellä Arabian vuualla teet ruokaa tai jälkiruokia käy myös esim salaattiastiasta ;)

    Itse ostin tuon kokoisen lasivuuan ihan tähteiden säilytystä varten, jotenkin muoviastiat menevät parin käytön jälkeen niin pahan näköiseksi ja folion/elmukelmun yletön käyttö ei tunnu ihan oikealta...

    -nina-

    VastaaPoista
  2. Hmmm, ainakin se, jos käyttää liikaa rasvaa kerralla, saa pinnan tahmeaksi ja tarttuvaiseksi. Ohut kerros joko auringonkukkaöljyä lienee paras, koska muurikkarasvallakin kerros tulee helposti liian paksuksi.

    Näitä ohuita kerroksia voi sitten lisätä, mutta juju on tosiaan ohuudessa. Millä rasvasit? Esim. rypsiöljykin tekee tarttuvan pinnan helposti.

    Ehkä tuo pikkuvuoka on tosiaankin kiva tähteille, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  3. sillä samalla rasvasin kuin mummoni aikoinaan, sian ihralla, tosin voi olla ettei ihra enää ole samanlaista. Muurikkarasva, se oli minusta jotenkin huijausta (sain muurikan ja rasvat lahjaksi paremmalta puoliskolta) öljyä + silavaa, jäin miettimään sen prosessointia... Ok näin siinä aina käy ei pitäisi miettiä liikoja. Sen olen huomannut auringonkukkaöljy on parhainta kuumissa lämpötiloissa jo aiemmin, en vain ole ajatellut että sitä käyttäisin, täytyy kokeilla :)

    -nina-

    VastaaPoista
  4. Sopiskohan kookosöljy tuohon tarkoitukseen. Se ainakin kestää korkeita lämpötiloja.

    VastaaPoista
  5. Niin, sitäkin voisi tietty kokeilla.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!