keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Sitruunaveden juomisen hyödyt?

Eräs ystäväni kertoi ystävänsä laihduttaneen hervottoman määrän kiloja juomalla sitruunavettä aamuisin. On totta, että hapan vilkastuttaa aineenvaihduntaa hiukkasen, mutta farmakologien mukaan vaikutus on varsin vähäinen. Hampaatkin siinä touhussa takuulla kärsivät, vaikka jotkut väittävät sivuuttavansa "ruokasalinkalustonsa" käyttämällä pilliä.




Lueskelin taannoin jotakin amerikkalaista naistenlehteä, jossa suitsutettiin sitruunaveden detox-vaikutuksia. OK, runsas vedenjuonti, varsinkin sitruunalla maustetun sellaisen, saa taatusti munuaiset toimimaan, ja todellakin, siinä samassahan kuona-aineita poistuu ihan luonnollisesti. Niin kyllä yleensä tapahtuu ilman sitä sitruunaakin.

Eikä se sitruuna siinä haitaksikaan ole (muuta kuin hampaille, älä ainakaan mene harjaamaan hampaitasi heti sen juomisen jälkeen). Ainakin siitä saa C-vitamiinia ja väittävätpä jotkut sen taltuttavan makeanhimoa. Joskus taas jano saattaa ilmentyä nälän kaltaisena tunteena, joten veden juominen auttaa siihenkin.

No, onhan sitruunassa muitakin hyviä aineita, kuten kaliumia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia ja pektiiniä.

Jos kärsit usein virtsatietulehduksista, sitruunaveden juominen on ihan yhtä hyvä juttu kuin karpalomehukin. Pelkkä veden juontikin parantaa tilannetta ja toimii ehkäisevästi. Sitruuna kuitenkin toimii diureettina paremmin kuin pelkkä vesi.l

Sitruunamehu myös parantaa ruoansulatusta ja saattaa jopa auttaa närästykseen sitä kautta sekä vaikuttamalla suotuisasti sappihappojen eritykseen. Sen sanotaan myös alentavan kehon happamuutta, mikä tosin on edelleenkin kiistanalainen seikka.

Mutta sitten tähän painonpudotusasiaan; kaivelin sitä hiukan ja löysin jotakin siihen liittyvää, kuten, että se parantaisi esim. insuliiniresistenssiä. Tässä lisää luettavaa, asiaa ei ole paljoa tutkittu. Nälän tunteen lievittämisestäkin löytyi jotakin tietoa, tässä. Mielenkiintoisin juttu antaa viitteitä sitruunan bioflavonoidien vatsan limakalvoja suojaavasta ominaisuudesta, joskin siitäkin pitäisi olla enemmän todistetta, luepa kuitenkin juttu täältä.

Mielenkiintoista oli myös lukea sitruunan kuoren suoliston hyviä bakteereja ruokkivasta ominaisuudesta. Jos käyttää sitruunan kuorta, on kuitenkin löydettävä luonnonmukaisin menetelmin tuotettuja sitruunoita. Ei kai pektiinikuitukaan niille suolistobakteereille ole mikään paha juttu.

Ja jos ei muuta, niin onhan sitruuna mukava mauste ruoissa! Sen tuoksu piristää, enkä voisi kuvitella syöväni kalaa ilman sitä ja tilliä. Esimerkiksi kasvistäytteisille ravioleille tai tortellinoille saa kepeän kastikkeen voista ja sitruunasta, ei se muuta tarvitse.

 Ja amerikkalaisille lienee ainakin hyödyllistä vaihtaa kokiksensa sitruunaveteen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!