sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Lucuma

Olen tosin sitä mieltä, että niinsanottua superruokaa saa helpommalla ja halvemmalla esimerkiksi  Suomen metsistä, mutta silti kaupat pursuavat eksoottista tarjontaa, kuten lucumaa.


Lucumaa saa jauheena, joka on tehty subtrooppisen Lucuma Pouteria -puun hedelmästä. Puu on kotoisin Etelä-Amerikasta ja tunnetaan myös "Inkojen kultana", koska ilmeisimmin inkat käyttivät puun hedelmiä hyvin paljon.  Inkoille hedelmä oli luomisen ja hedelmällisyyden symboli.

Koska hedelmäliha on kuivahkon sorttista sellaisenaan, siitä tehdään usein jauhetta, joka maistuu hiukan talvikurpitsan, vaahterasiirapin ja karamellin välimuodolta. Lucumajauheessa on suuria määriä kalsiumia, kaliumia, natriumia, magnesiumia ja fosforia ja sen raskasmetallipitoisuus on pieni.

Jauheessa on 329 kcal per 100 g, ja sama määrä sisältää 87 g hiilihydraattia, 2,3 g kuitua, 4 g proteiinia ja 2,4 g rasvaa. Lucuma on hyvä luustolle, sillä se sisältää 92 mg kalsiumia ja 186 mg fosforia per 100 g. 1 rkl lucumaa sisältää 2 % päivän tarvittavasta rautamäärästä. Lisäksi lucumassa on B-ryhmän vitamiineja ja antioksidantteja.

Erään tutkimuksen mukaan lucumalla saattaa olla anti-inflammatorisia, antifungaalisia ja antimikrobiaalisia ja haavoja parantavia ja ihoa uudistavia ominaisuuksia. Tutkimus on suuntaa antava (prekliininen), eikä lucuman pitkäaikaiskäytöstä ja turvallisuudesta ole vielä olemassa tutkimuksia.

Lucumaa voi käyttää makeutteena smoothieissa, leivonnassa, kotitekoisessa jäätelössä yms. Lucuma on matalaglykeeminen korvike sokerille (käytä kaksinkertainen määrä sokeriin verrattuna).

Koska lucuma on tavallinen jätskimaku esimerkiksi Chilessä, laitanpa tähän maidottoman ja pikaisesti valmistuvan lucumajäätelön ohjeen.



Lucumalla maustettu "pikajäätelö" (maidoton, laktoositon, munaton)

hiukan vajaa 5 dl kookosmaitoa tai -kermaa
2 1/2 dl tuoreita Medjool-taateleita (poista kivet)
2 isoa jäätynyttä banaania (laita ilman kuorta ja paloiteltuna pakkaseen jäätymään)
1 1/4 dl lucumajauhetta
2 rkl palmusokeria

Sekoita aineet blenderissä ja laita pakastimeen jähmettymään (sekoittele välillä). Voit myös käyttää jäätelökonetta, jolloin banaanit voi laittaa sekaan ilman jäädytystä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!