keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Minihame ja mustelmia kintuissa

Minä olen niitä ihmisiä, jotka tuntuvat jatkuvasti kolhivan itseään ja mustelmia löytyykin eniten kintuista. Kesällä niitä ei voi oikein peittää paksuilla sukkahousuillakaan, ja mieli tekisi muutenkin kulkea pienessä mekossa.



Apteekeista tosin saa esimerkiksi Trombosolia, jolla mustelmat häviävät hiukan nopeammin kuin ne normaalisti tekisivät. Siihen on kuitenkin muutama muukin vinkki, ellei apteekkia satu olemaan lähimaisemissa.

Mustelmat syntyvät kun pienet hiussuonet vaurioituvat. Hiussuonien "pehmikkeenä" toimivat ainoastaan kollageeni ja iho. Jos (kun) iho ohenee esimerkiksi ikääntymisen takia (kollageeni vähenee), mustelmia tulee helpommin. Joillakin ihmisillä saattaa olla ohuempi iho luonnostaan, mutta ikääntymisen lisäksi esimerkiksi liika auringonvalo ja varsinkin palaminen voi ohentaa sitä myös.

Muita syitä mustelmaherkkyyteen voi löytyä esimerkiksi verenohennuslääkityksestä, Aspiriinin käyttämisestä kipulääkkeenä, steroidien käyttämisestä, ihon kalpeudesta (mustelmat näkyvät herkemmin), perinnöllisistä tekijöistä tai vaikka painojen nostosta punttisalilla. Viimeksimainitussa tapauksessa lihaksiin saattaa tulla pieniä repeämiä, jotka näkyvät mustelmina. Hyvin harvoin saattavat myös jotkin sairaudet, kuten leukemia manifestoitua ensin mustelmina.

Mustelmaherkkyys saattaa myös kieliä C- ja K-vitamiinien puutteesta. Näitä vitamiineja voi syödä ehkäisevästi ja niitä saa myös voiteina.

Hassua kyllä, myös ananaksen syönti voi toimia mustelmia ehkäisevästi, sillä se sisältää bromelaiinientsyymiä, joka ehkäisee turvotuksia.

On myös suositeltavaa laittaa mustelmalle kylmäpakkaus 24 tunnin sisällä sen syntymisestä. Elastinen side mustelmapaikan ympärillä saattaa hyvin ehkäistä verenkiertoa mustelmapaikassa ja vuotaminen vähenee.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!