Lämmin tervetulotoivotus paikallisen pubin ovella. |
Samhain, aka Halloween, lienee Irlannin parhaiten tunnettu "vientituote" Guinnessin jälkeen. Alkujaan tämä kelttiläisten juhla, jolla on ikää pari tuhatta vuotta, oli kesän loppu (sitä samhai kirjaimellisesti tarkoittaa) ja uuden vuoden alku. Tällöin elävien maailman ja henkimaailman raja oli häilyväisimmillään, ja henkiä peloteltiin pois pukeutumalla elänten nahkoihin (eläimiksi) ja polttamalla tulia, lähinnä sadonkorjuun jälkeisiä olkikokkoja. Tämä perinne on säilynyt edelleen halloween-asuissa ja kokkojen polttamisena tähän päivään saakka. Nykyään ainakin täällä Irlannissa iltaan kuuluvat ilotulitukset.
Jack O'Lantern
Jack-O'Lantern on virvatulta muistuttava valo, joka tuikkii suomaastossa. Jack-nimensä - "Jack jolla on lyhty" - se sai irlantilaiselta, juopottelevalta Stingy Jackiltä, joka tarun mukaan petti pirun ja joutui kuoltuaan elämän ja kuoleman väliseen tilaan, ja kulkee siellä turnipsista kaiverrettua lyhtyä kantaen. Pilkatakseen Jackiä piru heitti Jackin jalkojen juureen hehkuvan hiilen, joka päätyi valaisemaan hänen ikuista vaellustaan kaiverretun turnipsin sisällä. Tarinasta on muuten eri versioita, joilla kaikilla on sama lopputulema.
Kuvakaappaus: owlcation.com |
Myöhemmin siirtolaisten mukana nämä kaiverretut juurekset muuttuivat kurpitsoiksi. Arvellaan, että esimerkiksi USA:ssa vain 5% kurpitsoista päätyisi ruoaksi, ja loput kaiverretaan Halloween-lyhdyiksi (toki kukaan ei tarkkaan tiedä, mihin sisukset tässä tapauksessa menevät).
Kristillinen aika
Vuonna 601 ajanlaskun alun jälkeen alkoi osoittautua työlääksi kitkeä ihmisistä pakanallisten juhlapäivien viettotapoja. Tällöin paavi Gregorius I ymmärsi vihdoin, että käännyttämistä parempi ratkaisu oli käyttää niitä hyväkseen uuden uskonnon läpiviemiseksi. Jo seitsemännellä vuosisadalla alettiinkin samhainia viettää kaikkien niiden kuolleiden pyhimysten muistolle, joilla ei ollut omaa pyhäpäivää. Pyhäinpäivää edeltävästä illasta syntyi "All Hallows' Eve", josta päästäänkin sitten Halloweeniin.
Trick or Treat?
1100-luvulla pyhäinpäivän viettoon kuuluivat Europassa mustiin puhkeutuneet surijat, jotka kulkivat kylien läpi, kaiuttivat kelloja ja muistuttivat ihmisiä suremaan kuolleita.
Kodeissa alettiin leipoa "sielunkakkuja" (soul cakes), jotka jaettiin ja tämän tavan arvellaan olevan aikaisin lähtökohta "trick-or-treating -tavalle".
Voit lukea aiheesta lisää täältä.