Olen täällä Irlannissa suorastaan elänyt kreikkalaisella salaatilla. Paikallisesta M&S:n Food Hallista saa suorastaan sikamaisen hyvää sellaista.
Parasta kreikkalaista salaattia saa tietty Kreikassa - ja se huuhdellaan pienessä tavernassa alas retsinalla. Auringon kimmeltäessä läheisen meren laineilla, tietysti.
Aika hyvää saa aikaan myös kotona, ainakin jos seuraa näitä neuvoja.
Käytä auringon kypsyttämiä luomutomaatteja, -kurkkua ja -paprikaa (viimeisen jätän omasta salaatistani pois, sillä palakin aiheuttaa ainakin kolmen päivän ikävän röyhyttelyn). Pilko ne reiluiksi paloiksi ja poista kurkuista siemeninen keskusta - tulee vähemmän vetistä salaattia.
Käytä kivettömiä, mustia oliiveja. Mielellään luomua nekin. Äläkä unohda ohuita punasipulisiivuja, sillä raaka punasipuli kruunaa koko salaatin! Kokeilin kerran muuten myös marinoitua, ja se oli myös aika hyvää, tässä ohje:
Marinoidut punasipulit
3 punasipulia erittäin ohuina viipaleina
1 1/2 dl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria
Sekoita marinadi niin, että sokeri ja suola ovat liuenneet. Laita sipulinsiivut purkkiin tai kulhoon ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua vähintään 4 h jääkaapissa purkin ollessa hyvin suljettuna tai kulhon hyvin peitettynä, etteivät tuoksut tartu muihin ruokiin.
Marnoidut punasipulit sopivat hyvin myös mm. grilliruokiin. Tästä tulee myös kreikkalaiseen salaattiin lisättynä hyvin kastike, joskaan ei-niin-kreikkalainen sellainen. Suomalaiseen makuun kuitenkin.
Niin, ja vaatiihan se kreikkalainen salaatti sen juustonkin, eli fetaa annoksen päälle paksuna siivuna. Vaihtoehtoisesti voi käyttää ns. valkojuustoa, jota suurkuluttajat saavat peltipurkeissa etnokaupoista.
|
Minä olen höpsähtänyt tilkkaan tätä kreikkalaisen salaattini kanssa. Eikä tänäänkään salaatin seurana ole retsinaa, auringonpaisteesta puhumattakaan 😋. Hyvältä se silti maistuu
Milloin muuten söit viimeksi kreikkalaista salaattia?
PS: Ellet käytä marinoituja punasipulisiivuja vaan raakaa, laita pöytään pullo hyvää (kreikkalaista) oliiviöljyä ja viinietikkaa, joita ruokailijat voivat käyttää makunsa mukaan kastikkeena.
|