Kävin sivupuhteinani vaihteeksi Rossmannilla etsimässä jotakin ihan muuta mitä loppujen lopuksi päädyin ostamaan.
Blogi terveydestä, terveellisestä ruoasta, kosmetiikasta, luontaistuotteista ja yleensä maailmanmenosta aikuisen naisen silmin nähtynä. Kaksi kierrosta syövän sairastelua värittää elämääni ja kolmas jäi pysyväksi riesaksi. Arkielämän psykologiaa ja johtajuuttakin saatetaan blogissa sivuta. Taustaltani olen pitkän linjan lääketutkimusammattilainen, ja ruodin postauksissa mm. kosmetiikan ja luontaistuotteiden ainesosia ja tehoa omien käyttökokemusten ohella.
lauantai 23. marraskuuta 2024
2 x Essence
keskiviikko 20. marraskuuta 2024
Mikä on ”Buß-und Bettag” ja miksi se on yleinen vapaapäivä vain yhdessä Saksan osavaltiossa?
Tämänpäiväisen päivän nimestä voisi äkkinäisesti vääntää, että se on "Pussaus- ja petipäivä", mutta sitä se ei ole, vaan tämä on "Rukous- ja Katumuspäivä".
Buß- ja Bettagia vietetään keskiviikkona ennen Ewigkeitssonntagia (ikuisuussunnuntai), jota kutsutaan myös Totensonntagiksi, kuolleiden muistopäiväksi. Toinen tapa muistaa tapahtuma on se, että se osuu aina toiseksi viimeiselle keskiviikolle ennen ensimmäistä adventtia (joka on tänä vuonna 3. joulukuuta).
Vuonna 2024 rukous- ja katumuspäivä on 20. marraskuuta, eli siis tänään.
Päivä on Saksin (Sachsen) osavaltiossa virallinen pyhäpäivä, jolloin ihmiset saavat vapaapäivän töistä ja kaupat ja muut yritykset ovat kiinni.
Baijerissa sovelletaan erityissääntöä: se ei ole yleinen vapaapäivä, joten kaupat ovat auki ja ihmisten on työskenneltävä. Nuorten ja pienimpien ei kuitenkaan tarvitse mennä kouluun tai päiväkotiin. Opettajat ovat vapaapäivänä vapaita oppitunneista, mutta heidän on silti tehtävä töitä.
Tämä voi aiheuttaa päänvaivaa perheille, jotka yrittävät löytää lastenhoitopaikan.
Useissa osavaltioissa päivä on merkitty ”hiljaiseksi päiväksi”. Tästä syystä Baijerissa, Baden-Württembergin osavaltiossa, Saksissa, Saksi-Anhaltissa ja Saarlandissa on usein kielletty tanssiminen, kuten saksalaiset tiedotusvälineet ovat kertoneet.
Mikä on päivän historia?
Buß- und Bettag on protestanttinen kristillinen muistopäivä.
Se juontaa juurensa keskiajalta, jolloin rukoiltiin ja mietiskeltiin, kun maa oli kriisissä tai vastoinkäymisissä. Sen tarkoituksena on kannustaa ihmisiä rukoilemaan, pohtimaan ja miettimään uskoaan.
Perinteisesti tämän juhlapäivän viettoon kuuluu kolme osaa.
Ensinnäkin kirkko osallistuu toimimaan välittäjänä Jumalalle syyllisyyttä tuntevien syntisten puolesta. Toiseksi tämän juhlapäivän tarkoituksena on koetella ihmisten tietoisuutta Jumalan edessä. Ja lopuksi kirkon pitäisi osoittaa suojelutehtävänsä ja omistautumisensa kansalleen.
Miksi sitä ei vietetä koko Saksassa?
Buß- und Bettagia vietettiin ennen kaikkialla saksankielisillä alueilla ja niiden ulkopuolella. Esimerkiksi vuonna 1878 sitä vietettiin 28 maassa.
Tuohon aikaan se ei ollut vielä saanut kiinteää päivämäärää, vaan se valittiin maittain erikseen. Sen jälkeen kun Preussi oli päättänyt kiinteän päivämäärän, muut protestanttiset kirkot seurasivat perässä.
Myöhemmin toisen maailmansodan aikana päivämäärä siirrettiin sunnuntaiksi, jotta työaikaa olisi ollut enemmän, mutta sodan jälkeen se siirrettiin takaisin keskiviikoksi.
Se oli yleinen vapaapäivä kaikissa Saksan osavaltioissa vuoteen 1967 asti, kunnes kommunistinen Itä-Saksa poisti sen.
Vuoden 1995 alussa se kuitenkin lakkautettiin, jotta työnantajille aiheutuvaa taakkaa voitaisiin keventää, sillä he joutuivat maksamaan maksuja sairausvakuutukseen vapaapäiviltäkin.
Ainoastaan Saksin osavaltio säilytti loman. Tästä syystä osavaltion työntekijöiden on kuitenkin maksettava korkeampi maksuosuus pakollisesta pitkäaikaishoitovakuutuksesta.
Yhdistymisen jälkeen se palautettiin lakisääteiseksi juhlapäiväksi koko Saksassa.
Miten sitä juhlitaan nykyään?
Useimmissa Saksan osavaltioissa pyhäpäivälaki sallii, että uskonnolliset työntekijät voivat pitää tämän päivän vapaaksi, jos he sitä pyytävät. Protestantit saattavat esimerkiksi haluta osallistua jumalanpalvelukseen.
He voivat pitää vapaapäivän ilman, että lomapäivää vähennetään. Heille ei kuitenkaan makseta siitä palkkaa, ellei työnantaja nimenomaisesti suostu siihen.
Kuten mainitsin, Baijerissa ”Buß- und Bettag” on pyhäpäivä vain koululaisille ja tarhassa käyville lapsille, kun taas Saksissa se on kaikkien pyhäpäivä.
YouGovin kyselyn mukaan noin kaksi kolmasosaa saksalaisista - 62 prosenttia - haluaisi, että Buß-und Bettag olisi jälleen koko maan kattava yleinen vapaapäivä. Vain hieman yli 21 prosenttia vastustaa sen pitämistä yleisenä juhlapäivänä, ja 17 prosenttia on epävarma.
Lähde: The Local.de
tiistai 19. marraskuuta 2024
Myrskyn riepottelema look tänään
Täällä oli tänään sellainen myrsky, että oksat pois. Vettä tuli vaakatasossa ja tuuli oli sellainen, että ulkona ei tullut kysymykseenkään levittää sateenvarjoa suojaksi. Se ei nimittäin edes olisi pysynyt paikallaan, vaan tuuli olisi temmannut sen mukaansa alta aikayksikön.
Muutenhan sitä olisi voinut kyllä pysyä kotona koko päivän, mutta minun piti lähteä kaupungin toiselle puolelle hematologille.
Virhe numero yksi oli laittaa edellisen hiuistenpesun yhteydessä vain poishuuhdottavaa hoitoainetta, ja sitten muotovaahtoa, jonka föönasin kuivaksi. Suoristusrauta vaati vielä lämpösuojasuihketta, ja vetelin sillä ärsyttävät käkkyrät suoriksi.
Kosteudensuojasuihkeen unohdin. Mm. Lee Staffordilla on aika hyvä sellainen.
Meikin päälle sentään suihkutin kiinnityssuihketta, ja vaikka jouduin pyyhkimään vihmontaa kasvoiltani nenäliinalla useita kertoja koko reissun aikana, kas kummaa, meikki pysyi huulipunaa, huulten rajauksia ja poskipunaa ym. myöten. Kummallista. Kaupungilla jo ihmettelin, kun paperinästyykeihin ei jäänyt pyyhkiessä mitään väriä. Tässä siis oiva pikkujoulumeikin kiinnittäjä! Kestää takuulla kosteimmatkin bileet!
Vielä näin loppukevennyksenä: Kävin tuossa naapurissa sijaitsevassa Hermesin Paketshopissa, ja siellähän tuota Dubaisuklaata oli eri valmistajilta, kauniisti aseteltuina tiskille. Tunsin suurta kiusausta ostaa ja tuoda mukanani Suomeen antaakseni joulutuliaisina.
Saatan vielä mennä niitä ostamaankin, kun ei tuo kioski tuon kauempana ole.
sunnuntai 17. marraskuuta 2024
2 (tai 3) x luomiväriprimer ja muuta rutinaa
Olin eilen illastamassa brittiystäväni Clairen kanssa. Hän halusi testata entisen asuntoni (ja Aachenin kuuluisan katedraalin) vieressä olevaa italialaista ravintolaa, jonka nimi on Macaroni. Kaunis jugend-tyylinen paikka, mutta näin kahden käynnin perusteella täytyy todeta, että ruoka ei ole kovinkaan kummoista. Söin kuhaa (lucioperca).
Tuuleteltiin hiukan näitä Saksassa asumisen ongelmia. Hänelle tämä on ilmeisesti vaikeampaa kuin minulle, koska hän ei ole koskaan opiskellut saksaa. Minä taas ymmärrän sitä paremmin kuin pystyn puhumaan.
Facebookin Grumpy Expats -ryhmässä on välillä uskomattomia stooreja saksalaisten epäystävällisestä käytöksestä. Tosin minä en ole kokenut sitä kuin parilta eri taholta, mutta tunsin, että sekin oli todella ansaitsematonta.
*****
Mutta siis asiaan, eli näihin primereihin.
Hyvä vaihtoehto on myös Baborin Eye Shadow Base. Yllättävänkin hyvä.
Jotenkin pidin aina Baboria ihan "mummobrändinä", mutta oikeasti se varmaan on Suomessa tunnettu erityisesti hoitolasarjana, eikä niinkään joka kempparin myymänä brändinä. Ehkä se on vaikuttanut maineeseen jotenkin.
Täällä Aachenissa, jossa Baborin tuotteet tehdään, tuli ihan eri fiilis kyseisestä brändistä. Lue aiemmat postaukset täältä.
perjantai 15. marraskuuta 2024
Dubaisuklaata, onnenkeksejä ja joulukalentereita
Kävin juuri paikallisessa REWE-marketissani ja johan sieltä löytyi jo heti sisäänkäynnilta joulukalentereita! Tässä vain osa kuvassa.
Lukuisia kalentereita löytyy mm. suklaabrändeiltä, kuten Lindt, Kitkat, Toblerone, Milka, Ritter Sport, Kinder, Smarties, Reese's, Tony's Chocolonely...karkkikalentereita mm. Haribolta... Olut-, tee- ja coctailkalentereita, hillo- ja marmeladikalentereita, Nutellakalenteri etc. Ja sitten kiinalaisia vaniljalla ja kaakaolla maustettuja onnenkeksejä sisältävä kalenteri, johon tunnen suurta vetoa. Jotenkin tykkään näitten keksien mausta.
Makuja on monia, ja yksi kivoimpia käyntipaikkoja ikinä on ollut San Franciscon Chinatownissa yksi tällainen onnenkeksitehdas, ja käyntiä siellä fiilistelen aina joskus näin jälkeenpäin. Se oli muistaakseni tämä.
Viime viikolla tuli tilaamani italialaisen ruoan mukana tämä onnenkeksi, jonka ilolla pistelin poskeeni muutamaa päivää myöhemmin teen kera. Samoihin aikoihin tuli mieleeni (ennen tätä onnenkeksin viestiä) etsiä Fb:stä kauan kadotettuja Amerikanserkkuja, joista yhden, vuosia sitten tapaamani sitten löysinkin. Siitä lisää myöhemmin.
Pitää varmaan kuitenkin taas tehdä retki sinne Lindtin tehtaanmyymälään 😆. Ainakin joulutuliaisten merkeissä.
Mutta nyt siis siihen Dubai-suklaaseen. Veikkaan, ettei tästä ole Suomessa kuultukaan?
En ollut minäkään kuullut, ennen kuin Panne asian otti esille.
Oche = Aachen, kuvakaappaus Facebookin ryhmästä. |
Sveitsin ajoilta peräisin oleva ystävättäreni Panne tästä alkoi puhua. On kuulemma ihan hitti ja kallistakin kuin mikä (pienellä googlauksella hinnat selviävät, eikä se ole mitenkään kullan hinnoissa). Limited Edition, jota nyt sitten Euroopassa suorastaan jonotetaan!
Huomatkaa, että tätä suklaata saa kyllä muiltakin valmistajilta. Pääsääntöisesti siinä näyttää olevan suklaata, pistaasia ja kataifi-taikinaa, joka on filotaikinan tapaista ja jota usein käytetään Lähi-Idän baklava-leivonnaisissa jopa ohuiden nuudeleiden tapaisessa muodossa.
En tiedä, miten paljon tämä kombo minua houkuttaisi, mutta voisin kokeilla. Todella makeaahan se varmaan on.
Siis ainakin menen katsomaan tuonne Lindtille ennen joululomaani.
Kiinnostuitko sinä tästä Dubai -suklaasta? Varmaan villitys ei ole vielä Suomessa?
keskiviikko 13. marraskuuta 2024
Sensai x 2
Täällä on ollut kaaoottinen pari päivää, mutta siitä huolimatta - katsastetaanpa pari Sensain tuotetta.
Tässä ripsarit samassa järjestyksessä. |
Ja tässä sitten harjat. Tuon primerin harjassa on jo jotakin mustaa, sori tuhru. |
maanantai 11. marraskuuta 2024
Bouillabaisse
Bouillabaisse on perinteinen ranskalainen kalapata, joka on kotoisin Provencesta ja erityisesti Marseillesta. Se on maukas ja monivivahteinen keitto, jossa yhdistyvät merenelävät, vihannekset ja mausteet.
Keitto aloitetaan keittämällä liemi, ja parhaiten se onnistuu kalanperkeistä.
Bouillabaissen reseptit vaihtelevat Marseillessa perheestä toiseen, ja paikalliset ravintolat kiistelevät siitä, mitkä versiot ovat aidoimpia.
Vuonna 1980 11 marseillelaista ravintoloitsijaa laati yhteistyössä bouillabaisse-ohjekirjan, jossa määritellään sekä ainesosat että valmistustapa. Aito marseillelainen bouillabaisse sisältää ehdottomasti rascassea (Scorpaena scrofa, skorpionisimppu), tikkuista kivikalalajia, joka elää kalangeissa (calanque, eli kalanki), ja rannan läheisyydessä olevilla riutoilla. Yleensä siinä on myös meriankeriasta ja kurnusimppua. Michelin Guide Vertin mukaan aidon bouillabaissen neljä keskeistä elementtiä ovat rascasse, kalan tuoreus, oliiviöljy ja erinomainen sahrami.
Amerikkalainen kokki ja ruokakirjailija Julia Child, joka asui Marseillessa vuoden, kirjoitti: ”Minulle bouillabaissen kertova maku tulee kahdesta asiasta: provencelaisesta keittopohjasta - valkosipuli, sipuli, tomaatti, oliiviöljy, fenkoli, sahrami, timjami, laakerinlehti ja yleensä hieman kuivattua appelsiininkuorta - ja tietenkin kalasta - laihasta (ei-rasvaisesta), kiinteälihaisesta, pehmeälihaisesta, hyytelömäisestä ja äyriäisestä.”
Bouillabaisse
n. 600 g kalaa fileinä (laitoin itse tuoretta tonnikalaa)
10 sinisimpukkaa
100 g katkarapuja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl fenkolinsiemeniä (tai yksi tuore fenkoli)
purkki murskattuja tomaatteja
4 rkl kalafondia
1 dl kuivaa valkoviiniä
8 dl vettä
1/2 g sahramia
ripaus kuivattua appelsiininkuorta
kuivattua timjamia
1-2 laakerinlehteä
oliiviöljyä
Silppua sipulit ja fenkoli, jos käytät tuotretta, ja kuullota ne kattilan pohjalla oliiviöljyssä. Lisää nestemäiset aineet ja anna kiehua.
Puhdista sillä välin sinisimpukat ja katso, että ne ovat eläviä (älä käytä auenneita). Paloittele kala ja lisää se liemeen.
Lisää viimeksi sinisimpukat, jotka kypsyvät muutamassa minuutissa. Viimeisenä pataan laitetaan katkaravut, joita ei tarvitse kuin lämmittää. Tarkista maku ja tarjoa rapeakuorisen leivän ja rouillen (tai aiolin) kanssa.
Rouille
2 viipaletta vaaleaa leipää ilman reunoja
2 munankeltuaista
1-2 valkosipulinkynttä
2 dl oliiviöljyä
pari tippaa Tabascoa
sahramia
suolaa ja pippuria
Liota leipiä vedesssä tai maidossa, kunnes ne pehmenevät. Purista ylimääräinen neste pois. Sekoota leipä keltuaisten ja mausteiden kanssa kulhossa ja kaada öljy vatkaten ohuena nauhana sekaan. Vatkaa kunnes saat aikaan majoneesimaisen rakenteen seokselle.
Minulla oli tässä soppaversiossa yksi tonnikalapihvi, surimipuikkoja, mustekalaa ja katkarapuja. Rouille unohtui, mutta hyvää se oli ilmankin!
torstai 7. marraskuuta 2024
Millainen pitää hyvän silmänympärysvoiteen olla?
Pääsääntöisesti sen silmänympärysvoiteen pitää olla kosteuttava. Ja se saa olla hiukan rasvainenkin, koska jos se on liian ohutta, hetken päästä on silmänalusilla ikävän kiristelevä tunne.
Yöksi rasvaisuus on a ja o. Päivällä meikin alla saattaa mennä heppoisempikin, mutta sitten taas sen koostumuksessa ei ihan hirveästi saisi olla silikoneja, koska jotkut peitevoiteet (kuten tämä, jonka mainitsin jokin aika sitten), saattavat liukua laattana voiteen päällä sormen tai minkä tahansa levitysvälineen kanssa.
maanantai 4. marraskuuta 2024
Cacharel Amor Amor
Tässä taas esittelyssä yksi postiloodaani tupsahtanut tuoksunäyte, eli Cacharelin Amor Amor.
Kuvakaappaus: fragrantica.com |
Keskituoksussa on ruusua, aprikoosia, liljoja, jasmiinia ja kieloa. Pohjalta löytyy vienoa vaniljaa tonkapapua, valkoista myskiä ja Virginian seetriä.
lauantai 2. marraskuuta 2024
Suruja ja murheita ja muuta
Tarkkasilmäisimmät ovat ehkä huomanneet, etten ihan sydämellä ole tänne kirjoitellut viikkoihin. Syynä ovat moninaiset huolet. Läheisten sairastelut ja sitten vielä eniten käyttämäni luottokortti kopioitiin ja sen väärinkäytön seurauksena suljettiin. Eihän näitä asioita voi verrata, mutta tuo viimeinen kyllä "kruunasi" kaiken.
Ei sillä, etteikö näitä kortteja olisi. Uhrina ollut kortti löytyy tuosta päällimmäisenä. Juuri sitä haluaisin käyttää, sillä debit-ominaisuus on minulle tärkeä. Tosin täällähän tietty aina pitää olla käteistä lompakossa, kun kortit eivät kaikkialla käy.
Joo, tiedän "third world problem" tämäkin, eli miksi mitään meuhkata tällaisesta 😭.
OP sanoo uuden kortin tulevan parissa viikossa, mutta sen postittaminen tänne Saksaan vie tietty aikansa. Tässä rytäkässä muuten löysin lompsastani entisen työpaikkani Citibankin luottokortin, joka on edelleen voimassa. Pitää maanantaina tarkistaa, että työnantaja on muistanut sulkea sen, kun päätin työsuhteen.
Jos/kun ostan netistä, suosin maksuvälineenä Paypalia, sillä se on turvallinen ja rahansa saa takaisin, jos jokin menee pieleen ostoksien suhteen. Sama pätee tosin luottokortteihinkin, joskin luotan enemmän Paypaliin.
Kortiltani oli hävinnyt n. 140 euroa useassa erässä, joten en sitä heti hoksannut. Minä olen kyllä aina aika leväperäinen noitten luottokorttilaskujen tarkistamisessa, mutta pääsääntöisesti sieltä menee ainosataa pikkusummia mm. iCloud-tilausten takia. Nyt havahduin yli parinsadan euron laskuun. Yleensä maksan debitillä, paitsi Paypal-laskut menevät AMEXilta, ja ovat yleensä lentolippuja.
Noh, luottoyhtiö laittoi ilmoituksestani kortin kiinni, tein selvityksen asiasta ja rikosilmoituksen, jonka kopio meni luottoyhtiölle. Hieman päänvaivaa tuotti se, että mihin maahan rikosilmoitus tehdään, koska asun (toistaiseksi) pysyvästi Saksassa, mutta kortti on suomalainen, ja asiattomat veloitukset oli tehty selvityksen mukaan Unkarista amerikkalaisen firman toimesta.
Tein rikosilmoituksen Suomeen ja rahat palautettiin.
Kaikki siis hyvin, kunhan se uusi kortti nyt tulisi postissa. Nämä muut murheenaiheet ovat sitten ihan eri asia, ja niitä ei kuitatakaan hetkessä.
*****
Jospa sitten vielä kosmetiikka-asiaakin. Muistatteko, kun tästä Cliniquen tuotteesta kirjoittelin? Nimekäs brittimeikkaaja Lisa Elridgekin on tätä kehunut, eikä se huono olekaan.
Siitä huolimatta mukavaa viikonloppua! Meillä oli pyhäinpäivä jo eilen, ja hipihiljaista - edelleen tänään.