Niin se taas loppui eilen aamulla, baselilaisten Drey Schäänste Dääg, kolme kauneinta päivää, eli karnevaali. Täällä Baselissa se alkaa tasan viikkoa myöhemmin kuin muualla, ja onhan se erikoinen sikälikin, että se on maailman ainoa protestanttinen karnevaali. Tästä hulinasta sitten alkoi paastonaika joka päättyy pääsiäiseen, ja pääsiäisenä minä muutan takaisin Suomeen ja toivon, ettei seuraavaa konsulttikeikkaa ihan heti olisi tarjolla. Tämäkin kun venähti näin pitkäksi.
Tässä vielä vähän karnevaalitunnelmia. Ensimmäisiä kuvia koskien voi mainita, että lyhdyissä on usein ajankohtaista ja poliittista satiiria (tässä Pohjois-Koreaa koskien, ja yleisölle jaettavissa pamflettien sanoissa eli "Zeedeleissä" - jotka näyttävätkin isoilta kauppakuiteilta, kuten nimikin sanoo - on samaa settiä).
Karnevaalin aikana kaupunki valvoo yötä päivää, ja se juhlahumu itse asiassa alkaa jo ennen maanantaina Baselin maakunnassa, jossa on omat karnevaalinsa joka kylässä ja esimerkiksi Liestalissa näyttävä tulikulkue (
Chienbäse), joka alkaa klo 19 Baselin kaupungin karnevaalia edeltävänä sunnuntaina. Sieltä voi sitten suoraan tulla aamuneljäksi Baselin Münsterplatzille, josta Baselin kaupungn karnevaalihumut alkavat.
Tätä katsomaan mennessä kannattaa laittaa vanha takki päälle, sillä kipinät sinkoilevat! Lieskojen kantajissa on jopa pieniä lapsia, joten aika hurjaa menoa!
Karnevaalien aikana täällä aukeaa monta karnevaalikapakkaa, jotka tunnistaa oven yläpuolella olevasta naamarista tai lyhdystä. Toki tässä vanhassa kaupungissa on pieniä kuppiloita ja kahviloita siellä täällä, mutta karnevaalien aikana niiden määrä moninkertaistuu.
Karnevaalikulkueet kulkevat ympäri vanhaa kaupunkia pääsääntöisesti kahta reittiä, toinen myötä- ja toinen vastapäivään. Väistäminen sujuu tyylikäästi, ja taukoja pidetään, jolloin karnevaalirummut ja suuremmat naamiot jätetään ovien ulkopuolelle. Kirjoittamaton sääntö on myös se, että kun karnevaalikulkue saapuu ravintolaan, heillä on "etuajo-oikeus". Heidän tavaroihinsa ei myöskään saa koskea, kun ne ovat kuppilan ulkopuolella odottamassa.
Karnevaalien aikaan karnevaaliasuun ei voi pukeutua kuka tahansa, vaan se on varattu karnevaalikulkueiden osanottajille. Kulkueita kutsutaan nimellä "clique" ja he tekevät itse asunsa, maskinsa, lyhtynsä ja muun tilpehöörin, lukuunottamatta kaupasta ostettavia osia, kuten konfettia. Kulkueeseen kuulu aina johtaja, joka heiluttaa "tahtipuikkoa" ja niin rummun kuin pikkolohuilunkin soittajia. Sävel on hyvin yksinkertainen. Toisaalta karnevaaleihin kuuluvat myös puhallinbändit, Guggenband, jotka soittavat - niin, guggenmusikia!
Tiistaisin on lasten karnevaali, ja kuka tahansa lapsi voi pukeutua ja päästä heittelemään ihmisten kasvoille konfettia. Täällä muuten saa myydä vain yhden väristä konfettia kerrallaan (siis yhdessä pussissa), ei värien sekoitusta, sillä vältetään se, että joku keksisi kerätä jo kerran heitettyä konfettia maasta ja heitellä sitä ihmisten kasvoille uudestaan. Ei olisi kovin hygieenistä!
Pitkä postaus, mutta näin siis pääpiirteittäin sujuu karnevaali täällä Baselissa! Monet tässä vanhassa kaupungissa asuvista vaihtavat asuntoa niiden osallistujien kanssa, jotka saapuvat esimerkiksi Baselin maakunnasta (Basel-Landschaft), että voisivat olla kolme päivää hiljaisuudessa, eli jos suunnittelet matkaa Baseliin ja haluat nukkua rauhassa yösi, mutta silti nähdä karnevaalihunut, suosittelen hotellia esimerkiksi vanhan kaupunginmuurin ulkopuolelta tuosta Spalentorin läheltä, jolloin bussikuljetukset rautatieasemille pelaavat läpi koko kekkereiden ja silti on lyhyt matka tähän vanhaankaupunkiin jalan, vanhassakaupungissahan eivät julkiset liikennevälineet kulje karnevaalin aikana.