keskiviikko 31. elokuuta 2022

Mattapinnan antava suihke kasvoille

Näköjään varastoistani löytyy kaikenlaisia kasvosuihkeita, myös meikin päälle laitettavia. Tässä yksi niistä, eli Vichy Normaderm Phytosolution Mattifying Mist.

Nimensä mukaisesti se lupaa pitää meikin kiillottomana, eli sikäli sitä markkinoidaan lähinnä rasvoittuvalle iholle ja sekaiholle sekä atopiaan taipuvaiselle iholle. Vai sopiiko se muillekin ihotyypeille? Katsotaas... Olen aika pitänyt Vichyn tuotteista.

Suihkeella luvataan siis mattaista ihoa, kosteutusta ja ihohuokosten häivyttämistä. Ihon rasvaisuus vähenee ja "epäpuhtauksien koetaan vähentyneen" (suora lainaus Vichyn suomalaisilta nettisivuilta). Ahaa - siis koetaan... Se myös tekee ihosta vähemmän rasvaisen tuntuisen.

Koostumuksessa on vain seitsemän ainesosaa, joista 99% on luonnollisia. Kampasin hiukan INCI-listaa läpi.

Vettä, denaturoitua alkoholia, glyseriiniä, ihoa pehmentävää ainetta joka myös sitoo kosteutta ihoon (ja jossa palmuöljy ja kookosrasvan rasvahapot ovat yhdistettynä glysiini-aminohappoon), natriumhydroksidia (Siis lipeää! Tasoittaa pH-arvoa) ja polysorbaatti 20:tä (emulgaattori, alentaa pintajännitystä).

Mainosteksteissä määritellään aktiiviainesosiksi luonnollista alkuperää oleva aminohappo (glysiini?), glyseroli (glyseriini) ja vulkaaninen vesi.

En oikein osaa sanoa, mikä tässä tekee sen mattaavan vaikutuksen. Haihtuva vesi tai alkoholi?

Suihke kyllä toimii meikin kiinnittäjänä. Glyserolin puolesta sopii kaiketi kuivempi-ihoisellekin, ja atopiaan taipuvaisen iho varmaan myös pitää kosteuttavista ja pehmentävistä ominaisuuksista + niukasta INCI-listasta, jossa ei ole paljoa pahoja allergeeneja.

Pakkaus on kätevän pieni 100 ml:n muovinen suihkepullo, joka kulkee hyvin mukana ja suihketta voi lisätä kasvoille päivän mittaan.

tiistai 30. elokuuta 2022

Luonnonkosmetiikan tuoksut - ongelmallisia ja ongelmattomia?

Eräässä vuoden 2019 Kemia-lehdessä (7/2019) oli mielenkiintoinen artikkeli luonnonkosmetiikassa käytetyistä tuoksuaineksista. Referoinpa sitä hiukan tässä höystettynä omilla ajatuksillani.

Photo by Bundo Kim on Unsplash

Siinä missä parfymööreillä on käytettävissään yli 3000 synteettistä tuoksumolekyyliä, luonnonkasveista niitä saa käyttöönsä vain muutamia satoja. Jos tämä molekyylivalikoima putoaisi kymmenesosaan, monet tuoksut olisivat vaarassa kadota.

Luonnonkosmetiikan määritelmä on aika venyvä. Sertifikaatteja on monenlaisia, mutta yhteistä niille on se, että ainekset tulevat luonnosta, poislukien maaöljypohjaiset kemikaalit. Eläinperäisiä aineita ei voi käyttää ja tuotantomenetelmistä saatetaan sallia vain kylmäpuristus, tislaus ja uuttaminen. Yleensäottaen luonnonkosmetiikan raaka-aineiden tulisi olla mahdollisimman vähän muokattuja, joten useimpia teollisuuden prosesseja ei voi käyttää.

Viimeisen sadan vuoden aikana synteettisten molekyylien määrä on radikaalisti kasvanut. Se on tehnyt mahdolliseksi luoda lukuisia uusia tuoksuja. Esimerkiksi Chanel keksi vuonna 1921 lisätä ruusun ja jasmiinin luonnollisiin aineksiin synteettistä alifaattista aldehydiä, ja näin ikoninen Chanel N°5 oli syntynyt. Uusien molekyylien myötä pystyttiin valmistamaan suhteellisen edullista ja ennennäkemättömän hyvälaatuista kosmetiikkaa.

Luonnonkosmetiikkabuumi alkoi varsinaisesti levitä vasta vuonna 2004 lähinnä bloggareitten toimesta. Vuonna 2017 USAssa tehdyn markkinatutkimuksen mukaan 20% kuluttajista osti vain luonnollisia hajuvesiä ja yli 40% suosi vain luonnonkosmetiikkaa. Luvut ovat kasvamaan päin myös Euroopassa.

Luonnollisilla ainesosilla on myös haittapuolensa, vaikka taatusti luonnollisia aineita äkkipäätä luulisi turvallisiksi. Yleisimpiä näistä ongelmista ovat allergiat (mm. kosketusallergia), ja niihin voi lukea myös tuoksuallergiat. Toistaiseksi ei ole olemassa kattavaa listaa kaikista allergiaa aiheuttavista aineista, eikä sellaista voisikaan olla, sillä mikä tahansa aine voi olla allergiaa aiheuttava. Näitä on valitettavan paljon luonnollisissa ainesosissa.
Raaka-aineiden saatavuus on toinen ongelma. Alla pari esimerkkiä. 

Saatavuusongelma koskee mm. vaniljaa, santelipuuta, patsulia ja tuoksupuuta. Etenkin santelipuun kysyntä ylittää tarjonnan. Öljyä saadaan vasta 30-60 -vuotiaasta puusta.

Intia on santelipuuöljyn suurin tuottajamaa, ja maa on rajoittanut santelipuun vientiä, sillä jos sitä viljeltäisiin enemmän, se tarkoittaisi myös sitä, että olisi vähemmän pinta-alaa viljellä ruokaa. Tämä on iso (eettinen) ongelma ja se koskee myös monia muita raaka-aineita, ei yksinomaan tuoksuja.

Vanilja saanti on myös ongelmallista. Kosmetiikassa (ja ruoassa) käytettävä vaniljankorvike on tavallisesti vaniljasta saatava yhdiste, vanilliini. Vain 1% näistä tulee aineen alkuperäisestä lähteestä eli vaniljaorkideasta. Eli on kehitettävä muita keinoja tuottaa vaniljaa tuoksu- ja makuaineeksi. Nykyään valmistetaan kuusesta vanilliinia kosmetiikkateollisuuden käyttöön. Muitakin puuperäisiä vaniljan korvikkeita pyritään kehittämään. Näissäkin tietty voi tulla joidenkin sertifikaattien myöntämistä rajoittavia valmistusmenetelmiä vastaan.

Myski, ja siitä saatava muskoni ovat myös yleinen tuoksujen ainesosa, jota saadaan myskihärkien myskirauhasista. Se on siis eläinperäistä ja sitäpaitsi myskihärätkin ovat nykyään uhanalaisia. 

Tätä nykyä käytettävät myskinkorvikkeet ovat kaikki synteettisiä, eli niitä ei voi käyttää luonnonkosmetiikassa. Myskin tapaista ainetta tosin voidaan valmistaa Andeilla kasvavan myskimalvan siemenistä, mutta tässä vastaan tulee todella korkea hinta.

Myskiäkin haasteellisempi aine on ambra, joka on kaskelotin eritettä, eli kallista ja harvinaista eläinperäistä ainetta. Ambran tapaista "korviketta", ambroksidia, saadaan muskatelli- eli myskisalviasta, jota viljellään erityisesti USAn Etelä-Carolinassa. Ambroksidi ei kuitenkaan ole ihan yksi yhteen oikean ja luonnollisen ambran kanssa.

Yksi keino saada luonnonkosmetiikalle synteettisten tuotteiden ominaisuudet saattaisi olla aineiden käsittely mikrobien avulla. Tätä on jo tehtykin pienessä mittakaavassa, mutta se vaatii yhä tutkimustyötä. Koska mikrobit ovat yhtä luonnollisia kuin kasvit, ne saatettaisiin ehkä hyväksyä luonnollisiksi prosessin apuvälineeksi, ja tämä taas antaisi enemmän liikkumavaraa valmistusmenetelmien suhteen.

Mitä ajatuksia kirjoitus teissä herätti?

maanantai 29. elokuuta 2022

2 x käytännöllinen meikkipaletti

Meikkipaletit ovat hiukan isoja raahata matkoilla mukana, mutta toisaalta ainakin nämä kaksi tässä postauksessa tarkasteltavaa ovat todella monikäyttöisiä ja sitten taas (litteinä) säästävät tilaa muutamalta muulta kosmetiikkatuotteelta laukussa. 

Näitten kanssa pärjää periaatteessa yhdellä siveltimellä, jos on sen välipuhdistamiseen esim. meikinpuhdistuspyyhkeitä mukana. Tosin voihan se siveltimen pestä kylppärin lavuaarissakin saippualla, mutta sitten sen kuivuminen kestää kauemmin kuin pelkällä meikinpuhdistusliinalla pyyhkimällä.

Tarkasteltavat paletit ovat Morphen poskipunapaletti ja MACin kasvojenmuotoilupaletti.


Morphen paletti on suhteellisen isokokoinen, mutta aika ohut. Sävyjä siinä on kahdeksan, vaihdellen persikansävyisestä tummempaan, miltei violettiin vivahtavaan luumunpunaiseen. Osa sävyistä on kevyen kimaltavia ja ne sopivat myös korostussävyiksi.

Tässä kuvassa sävyt ovat hiukan (mutta vain hiukan) realistisempia kuin tuossa alemmassa. En saanut säädettyä värejä ihan kohdalleen.


Värit ovat aika pigmenttisiä ja plussaa siitä, että ne eivät kuitenkaan kamalasti pölise. Miinus sitten taas puuttuvasta peilistä, mikä tietty vaikuttaa paletin ohuuteen. Morphen paletteja myy ainakin Kicks, ehkä niitä saa muualtakin tilattua Suomeen. EDIT: Morphella on muitakin poskipunapaletteja eri sävymaailmalla.

Toinen kätevä paletti on MACin kasvojenmuotoilupaletti, jossa on niin varjostus- kuin korostussävyjä.



Sävyjä on kuusi, ja ne ovat kaikki mattaisia ja pigmenttiä riittää. Tämän paletin värit pölisevät jonkin verran, ja ainakin enemmän kuin nuo Morphen paletin sävyt. Sävyvalikoima on todella hyvä, ja ne sopivat jokaisen iholle, myös ihan vaaleimmalle.

Plussaa isosta peilistä, mikä tietty tekee paletin hiukan paksummaksi, mutta koko on tietty pienempi kuin tuolla Morphen paletilla. Jo siitäkin syystä, että pannuja on vähemmän.

Kaunista jälkeä näillä kummallakin kuitenkin saa, eikä kumpikaan maksa ihan maltaita.

sunnuntai 28. elokuuta 2022

Toinen osa Guerlain-tuoksukokoelmastani

Aikaisemmasta postauksesta puuttuneet pullot löytyivät kuin löytyivätkin järjestellessäni tavaroitani.

* Postauksen "ykkösosa" on luettavissa täällä


Aloitetaan tuosta vasemmalla olevasta Shalimarista. Kuvakaappaukset alla fragrantica.com'ista.

Näytän pitävän puuterisesta vaniljasta, iriksestä ja orvokista! Ne tässä tuntuvatkin tuoksuvan enemmän kuin luvattu bergamotti ja kukat - ehkä enemmänkin tunnen jasmiinin tuoksun. Alla oleva, ruoissakin käytetty vanilja ja myöskin ruokiin käytettävä mausteinen ja vaniljainen tonkapapu hallitsevat, ja Shalimaria onkin kuvattu klassisimmaksi tonkapaputuoksuksi. Vaniljahan on tyypillinen Guerlain-tuoksujen pohjanuotti.

Tonkapapu onkin mielenkiintoinen ja monisärmäinen tuoksun osa. Sitä voisi kuvailla orientaalisen vaniljaiseksi, mausteiseksi, tupakkaiseksi, manteliseksi, kermaiseksi ja jopa puumaiseksi. Sen tuoksu kietoutuu tässä hyvin bergamotin ja ruusun kanssa, ja on todella voimakas ja kauan iholla viipyvä. Jasmiini tukee tonkapavun tuoksua myskimäisyydellään, joka sekin jää viipyilemaan iholle.

Oikealla oleva tuoksu on ikoninen Mitsouko, joka on Shalimaria mausteisempi. 


Mitsoukossa on enemmän hedelmää. Sitrusten lisäksi siinä on myös persikkaa, joka tukee sitrusten herkästi haihtuvaa ensituoksua. Tuoksuilangian banaaninen hedelmäisyys sopii näihin hyvin.

Jasmiini tuoksuu tässäkin myskisen vahvana, ruusu ehkä hillitymmin. Ydintuoksussa on myös syvää, keväisen kielomaista, herkkää, pehmeää ja hiukan vaniljaista syreeniä.

Pohjatuoksussa on runsaasti mausteita, vetiveriä, valkohankajäkälää ja amberia. Viimeksimainittu käännetään usein meripihkaksi, mutta se on oikeastaan ihan synteettinen ja "keksitty" tuoksu, jonka nimi usein sekoittuu ambraan, joka on kaskelottivalaiden eritettä. Tätä kaskeloteista saatavaa eritettä kutsutaan myös joskus ambra-nimellä, tai  nimellä "ambergris". Synteettinen amber tuo tuoksuun puuterimaista lämpöä ja mausteisuutta.

Valkohankajäkälä ei tuoksu miltään ennen kuivumistaan, muta kuivattamisen jälkeen se tuoksuu hunajaisen makealle ja metsäiselle. Valkohankajäkälää käytetään yleensä tuoksujen sidonta-aineena. Fun fact: Valkohankajäkälää kasvaa Suomessakin yleisesti ja voit löytää sitä vaikka pihapuustasi.

Vetiver on Intiasta lähtöisin oleva ruohokasvi, josta saatava tuoksuaines antaa parfyymeille kuivan, maanläheisen, nahkamaisen ja jopa lämpimän savumaisen vivahteen.

Mitsouko on siis selkeästi monitahoisempi tuoksu kuin. Shalimar ja molemmat kuuluvat orientaaliseen tuoksuperheeseen.

Jos sinua kiinnostaa tutustua muuhun tuoksuvalikoimaani, voit käväistä Frgranticassa olevaan profiiliini, linkki on tässä. Sieltä tosin vielä puuttuu tuoksuja, mutta täydentelen sitä pikkuhiljaa.

Oikein mukavaa alkavaa viikkoa!

lauantai 27. elokuuta 2022

Kuivan ihon pelastus

Satuin ostamaan Yliopiston apteekin alennusmyynneistä Bioderman Hydrabio -seerumin. Vaikka ihoni on rasvoittuva sekaiho, on se ajoittain pintakuiva, ja kuivuu varsinkin silmien alta poskista punoittaviksi läiskiksi, eli elämä on yhtä tasapainoilemista epäpuhtauksien hoitamiset/estämisen, rasvoittumisen ja kiiltelyn sekä kosteuttamisen kanssa. Voidemaiset tuotteet, varsinkin raskaammat sellaiset, tuntuvat joskus tukkivan huokosia.


Biodermalla on yleensä ollut hyviä ja toimivia tuotteita - siis ainakin ne, joita olen itse kokeillut. Ei tämäkään pettänyt, mitä voi myös uumoilla netissä olevien arvioiden perusteella.


Itse seerumi on hieman sumeaa, geelimäistä ja paksuhkoa, ei siis mitään vesimäistä lirua. Tuote on pakattu kätevään pumppupulloon. Hävitän tästä varmaan korkin tuotapikaa, sillä tässä huushollissa lienee joku kosmetiikkavalmisteiden korkit syövereihinsä imaiseva musta aukko 😞.

Kosteuttavina ainsosina on "ne tavalliset", eli glyseriini, hyaluronihappo ja erilaisia sokereita plus  ruskoleväuutetta. Siinä on myös ihoa kirkastavaa niasiiniamidia. Muista aineista voi mainita ihoa hellästi kuorivan, omenahappopitoisen ja antioksidanttisen omenansiemenuutteen. Seerumissa on myös rypsinsiemenuutetta, joka on vitamiini- ja omegaöljypitoinen antioksidantti. Huomaan, että tässä puhutaan uutteesta, ei öljystä, mutta arvelen siinä silti olevan noita omega-rasvahappoja. Rasvainen tämä seerumi ei ole ollenkaan.

Summa summarum: Seerumi on oikein kelpo tuote, ja hävitti punaiset läikät poskipäistäni. Hintakaan ei ole ollenkaan pyörryttävä. Seerumia myyvät esim. nettiapteekit. Saattaa sitä löytyä kivijalka-apteekkien hyllyiltäkin.

perjantai 26. elokuuta 2022

Foreo

En tiedä, kuinka tuttu Foreo on lukijoille merkkinä, mutta lyhyesti sanoen Foreo on ruotsalainen firma, joka valmistaa ja markkinoi kauneuden pienlaitteita. Näitä riittää joka lähtöön aina silikoniharjaksisista soonisista hammasharjoista pienikokoisiin mikrovirtalaitteisiin, joiden sanotaan kiinteyttävän kasvoja ja kaulaa.

Laitteet ovat silikonilla päällystettyjä ja vesitiiviitä. Kaikkia niitä ei valitettevasti voi ladata, joten aikaisemmin omistamani Issa-hammasharja ja pieni Luna Play menivät roskikseen kun akku loppui. Molemmat olivat pärähtäneet itsekseen päälle matkatavaroissani ja patteri oli siinä rytäkässä lennon aikana sitten mennyt. Yksi huono puoli onkin se, että näille vehkeille ei myydä mitään matkakoteloita.


Omistan keltaisen Luna Play Plussan, Vaaleansinisen Iriksen ja vaaleanpunaiset UFOn. Viimeksimainittu on sellainen ihan ensimmäiseksi Kickstarterin kautta markkinoille tullut UFO.

Luna Playhan on tarkoitettu kasvojen puhdistamiseen. Sen väreilevät silikonikarvat myös vilkastuttavat ihon verenkiertoa. Käytän tätä muuten myös ihon hierontaan ja ihonhoitoaineiden imeyttämiseen.

Iris taas hoitaa silmänympäryksiä "läpsyttelemällä" pehmeästi niitä. Se myös imeyttää hyvin silmänympärysvoiteet ja -seerumit. Meillä tästä - kumma kyllä - tuli miehen suosikki: hän tykkää ottaa sen iltaisin mukaansa ja käyttää sitä katsellessaan TV:tä. Luultavimmin hän käyttää sitä enemmän kuin minä.

Foreo UFO on aika mielenkiintoinen vehje. Se on siis oikeastaan "älyllinen" kasvonaamiolaite. Kasvonaamioita on saatavana hiukan joka lähtöön. Pieniä ja pyöreitä, jotka kiinnitetään laitteeseen, ja koko kasvot peittäviä, jolloin sitä voi siis käyttää myös ihan minkä tahansa kangasnaamion kanssa.


Puhelimeen ladattavan appin kautta eri naamiotyypeille voi säätää oman, juuri sille naamiolle sopivan ohjelmansa. Naamioita on erilaisia, esim.  aamunaamioita, iltanaamioita jne.





Naamio kiinnitetään kojeeseen renkaalla (ylemmässä kuvassa).


Kun laitteen laittaa päälle, siinä alkaa ensin välkkyä valot ympäri kehää. Sen jälkeen se alkaa lämmittää ihoa, kun ihoa hieroo pyörivin liikkein. Kehän väri on tällöin punainen ja LED-valo vaihtelee hieronnan vaiheesta toiseen.



Punavärisen lämmitysvaiheen jälkeen LEDin väri vaihtuu vihreäksi ja laite alkaa viilentää ja väristä.

Koko ohjelma kestää noin kaksi minuuttia. Lämmin termoterapia pehmentää ihoa ja edesauttaa hoitavien aineiden imeytymistä sekä lisää ihon hapensaantia. 

Viileä vaihe, kryoterapia, supistaa verisuonia, jotka laajenevat taas entisenlaisikseen hoidon jälkeen. Tämä vilkastaa verenkiertoa.

Laitteen luvataan kiihdyttävän ihon kollageenituotantoa, korjaavan vaurioitunutta ihoa sekä parantavan tulehduksia, rentouttavan lihaksia ja edesauttavan lymfakiertoa.

Viileä myös vähentää ihon punoitusta ja vähentävän turvotuksia. 

Pyöreän kangasnaamion pussiin jää yleensä runsaasti seerumimaista ainetta, jonka voi käyttää toiseen kierrokseen tai vaan hieroa esim. kaulalle.

Sinänsä mukava laite, jotka voit lukea lisää Foreon nettisivuilta (KLIKS, mainoslinkki, laitteet itse ostettuja, joten ei kaupallista yhteistyötä).

Ovatko Foreon laitteet sinulle tuttuja?

Oikein ihanaa viikonloppua!

torstai 25. elokuuta 2022

Juice Beauty

Löysin laatikosta sinne unohtamani Juice Beauty Phyto-Pigments Flawless Serum Foundation -pullon. En muistanutkaan sen olemassaoloa, mikä taas otettuani sen käyttööni ihmetytti suunnattomasti. 

Kyseisen merkin taiteellinen johtaja on amerikkalainen näyttelijä Gwyneth Paltrow. Juice Beauty on orgaanisen kosmetiikan brändi, jonka fokus on ihon hoidossa.

Omistan muutaman Juice Beautyn tuotteen ja joistakin lienen kirjoitellutkin. En kuitenkaan tästä seerumimeikkivoiteesta. Minulla on se sävyssä 11 Rosy Beige. 

Monet suosivat luonnonkosmetiikkaa, ja hyvä niin. On kuitenkin otettava huomioon yksi seikka: vaikka tämän meikkiseerumin pigmetit tulevat luonnosta, siinä on silikonien sijasta kookosalkaaneja. Alkaanit ovat parafiinia, ja meidän tuntemamme, mm. kynttilöissä käytettävä parafiini on normaalisti öljyn kiinteistä jäämistä uutettua. Tietääkseni kasvikunnasta alkaaneja ei ole saatu uutettua, mutta ilmeisimmin se ei ole totta, sillä tässä INCI-listassa tosiaan mainitaan kookosalkaani.

Kuten tiedämme, parafiini on hiukan vahamaista, joten voisin hyvin sen kosmetiikassa käytettynä tukkivan ihohuokosia*. Minun herkästi epäpuhtauksia pukkaavalle iholleni ei kuitenkaan niin ole käynyt.

Mutta katsotaanpa tätä seerumimeikkivoidetta. Se kyllä näyttää iholla aivan loistavalta. Matta lopputulos, ja se peittääkin aika kivasti. Ihan täysin peittävä se ei ole, mutta parempi kuin puolipeittäviksi sanottavat meikkivoiteet. Kerrostamalla siitä saa täysin peittävän, eikä kerrostaminen tee siitä "kakkumaista".


 

En ole varma siitä, mikä tekee tästä seerumin, mutta arvelisin sen liittyvän sen sisältämiin ainesosiin, kuten glyseriini, erilaiset öljyt, E- ja C-vitamiini ja aaloe. Koostumus on myös erittäin juoksevaa ja sävyjä 13.



Kasvoilla se kyllä näyttää aika hyvältä! Vielä paremmalta, jos siihen tupsauttaa hiukan puuteria päälle. 

Täältä näet sävyt (mainoslinkki).

*En malta olla listaamatta tähän muutamia muita merkkejä, joiden tuotteista noita alkaaneja myös löytyy: Dermalogica, The Ordinary, Bare Minerals, Laboratories Biarriz (heidän valikoimistaan löytyy mm. suuren suosion saanut sävytetty aurinkovoide Alga Maris) ja Drunk Elephant. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikista näiden firmojen tuotteista alkaaneja löytyisi, mutta jos olet erittäin taipuvainen epäpuhtauksiin iholla, ehkä haluat tsekata ainesosalistan ennen ostamista.

tiistai 23. elokuuta 2022

2 x vegaaninen ripsiväri

Markkinoille on tullut viimeaikoina orgaanisen kosmetiikan lisäksi myös vegaanista kosmetiikkaa, mikä ei ole välttämättä yksi yhteen luonnonkosmetiikan kanssa. Tutkaillaanpa kahta vegaanista ripsiväriä tällä kertaa. Idun Mineralsin tuotteet ovat muuten kaikki vedenkestävää ripsiväriä lukuunottamatta vegaanisia.



Kyseessä oleva merkki on Idun Minerals, ja testissä ovat (ylhäältä alaspäin) Mascara Silfr ruskeana ja Mascara Magna mustana.

Silfr lupaa pidentää, erotella ja hoitaa ripsiä ja Magna taas lupaa volyymiä, erottelevuutta ja hoitavuutta. 



Katsotaanpa, mitä ne tekivät ripsille. Kuvat alla taas samassa järjestyksessä kuin yllä. Kuvissa ripsiä ei ole taivutettu mitenkään, ja allekirjoittaneella on valitettavan suorat ripset, mikä huomautuksena todettakoon.



Tässä ylempänä siis Idun Mineralsin Silfr ruskeana. Ei nyt mikään kovin päräyttävä, mutta toiminee arkiripsarina, tosin pientä varisemista on nähtävissä. [ai kamala, millaisia nämä todella läheltä otetut kuvat aina ovat ilman mitään suodatinta!]




Magna tekee selvästi näyttävämmät ripset, mutta tarvitsisi todellakin ripsiharjaa. Variseminen ja yläluomen tuhraaminen ovat valitettavasti tosiasioita, mutta ne, joilla ei ole näin roikkuvia yläluomia, varmaankin ovat toista mieltä asiasta. Ihan kelpo ripsiväri, jos jaksaa harjata ripset erilleen.

Käyttääkö joku teistä ainoastaan vegaanista kosmetiikkaa?

sunnuntai 21. elokuuta 2022

Keramiikkasukat

Tämä on vähän OT, mutta tämä on niin hassu asia, että pitää jakaa se teidänkin kanssanne. Kaikkea sitä keksitäänkin...

Olen varmaan joskus maininnut, että jalkani palelevat herkästi. Tai siltä se ainakin tuntuu. Syöpälääkkeet aiheuttavat joskus perifeeristä neuropatiaa, joka voi ilmetä mm. kivun ja "tikuttelun" lisäksi kylmyyden tunteena (kylmäallodynia) raajoissa. Tämä kaikki johtuu hermoston toiminnan häiriintymisestä ja sitä hoidetaan muovaamalla näitä tuntemuksia aistivaa järjestelmää lääkkein.

Minun ongelmani on juuri kylmäallodynia. Tunne on ihan kuin seisoisi paljain jaloin lumihangessa, ja se on jopa tuskallista. Tiedän kyllä, etteivät jalat ole kylmät, mutta se tunne ei ole kiva.

Kuljen kuitenkin villasukissa ja se hiukan parantaa ongelmaa, sillä siten jalkoihin ei pääse niinkään kivulle altistavaa viileyttä, vaikkakin ongelmaa on myös lämpimässä ympäristössä, esim. jalkojen liottelu lämpimässä vedessä ei sekään auta, kuumakin vesi tuntuu siltä jäätävältä lumelta.

Mainitsin ongelmasta fysioterapeutilleni, ja hän antoi vinkin  tästä materiaalista, joka käytännössä on keramiikkaa. Olin hiukan ällistynyt, ja kotiin päästyäni tsekkasin heti tuon firman nettisivut ja päätin tilata sieltä sukat ja pitkän "pashminahuivin". Sana "pashmina" lainausmerkeissä siksi, että se ei tietty ole oikeaa pashminaa. Sain ne nopeasti ja ihan "normaalilta" materiaalilta ne vaikuttivat, siis että voisi uskoa ihan tavallisiksi vaatteiksi.

Nettisivuilla on tarjolla monenlaisia tuotteita niin ihmisille, koirille kuin hevosille. Itse asiassa tuotekehitys on lähtenyt alunperin hevosten lämmittävistä pinteleistä ja laajentunut siitä sitten muihinkin tarkoituksiin.

Kalliithan nuo sukat olivat, ja samaa voi sanoa tuosta huivista. Molemmat kyllä ovat hyödyllisiä varsinkin kun sää alkaa viiletä. Ne lämmittävät mukavasti, vaikka materiaali ei olekaan mitään kovin paksua.

Oletko sinä kuullut näistä tuotteista, vai onko Back on Track ihan sinulle uusi tuotemerkki?

PS: Luin lukuisia tutkimuksia lääkkeistä joilla kylmäallodyniaa yritetään lievittää. Pyysin itse kipuklinikalta epilepsialääkettä nimeltä lamotrigiini, ja se tuntuisi nyt hoitotasolla ollessaan auttavan, kuten arvelinkin.

lauantai 20. elokuuta 2022

Marni

Marni ei ilmeisesti ole Suomessa kovinkaan tunnettu italialainen muotitalo. Se on perustettu vuonna 1994 Milanossa, ja valikoimiin kuuluu niin muotivaatteita, jalkineita, koruja kuin kodintarvikkeita.

Omistan Marnin rannekorun ja korvakorut, ja kytistelen niihin sopivaa kaulakorua, mutta vielä en ole sellaista löytänyt. Nämä omistamanikaan eivät ole samaa sarjaa, mutta sopivat kuitenkin mielestäni yhteen.

Korut ovat mustaa nappanahkaa ja niissä on kristalleja. Niissä on hiukan "rouhea" ulkonäkö josta pidän. Nahka tuo samalla hiukan modernia leimaa.


Kivet eivät ihan ole edes samansävyisiä keskenään, mutta ei se haittaa. Rannekoru myös näyttää yksinkertaisemmalta kuin nuo koristeellisemmat korvakorut. Näköjään sopivat yhteen tuon Oura-aktiivisuussormuksenkin kanssa 😎.

Yleisvaikutelma on kuitenkin kaunis. Kunpa nyt vaan löytäisin noiden seuraksi sen kaulakorun.

Pidätkö sinä nahkaisista koruista vai ovatko ne ihan nounou?

perjantai 19. elokuuta 2022

Ripsien kasvatusta?

Tilasin Lumenelta ripsivärin samalla kun tilasin tämän sävyvoiteen, josta kirjoittelin jokin aika takaperin. Ripsari oli valitettevasti kuivunut, mistä tein valituksen, ja sain postissa uuden tuotteen ja tällaisen ripsiseerumin.


Enpäs tiennytkään Lumenen valikoimissa tällaista olevan, joten kiinnostihan se kyllä ja ilahduin ylimääräisestä tuotteesta. Lumene Overnight Care ripsi- ja kulmaseerumi. Nimensä mukaan tätä siis laitetaan yöksi ripsien tyviin ja kulmiin.

Katsoin ainesosalistaa... Siinä on mm. denaturoitua alkoholia, mustikka- ja variksenmarjamehua (!!!!), hydroksiasetofenonia* (antioksidantti, humektantti), pantenolia (ihoa parantava B5-provitamiini), glyserriniä, hydrogenoitua risiiniöljyä, oleanolihappoa, apigeniiniä**ja biotionyylitripeptidi-1:stä, joka on kollageenifragmentti sidottuna biotiiniin ja jonka arvellaan stimuloivan kollageenin tuotantoa. 

Viimeksimainitusta sanotaan, että in vitro -tutkimuksissa (siis koeputkessa tehdyissä tutkimuksissa) se antaisi viitteitä siihen, että se vahvistaa karvojen kasvua. Tätä ei ole kuitenkaan pystytty todistamaan ihmisillä.

*tämä on COX-2 -inhibiittori, eli se siis estää tulehdusta aiheuttavia prostaglandiineja vähän samaan tapaan kuin tulehduskipulääkkeet.

** antioksidantti, joka saattaa tehota perinnölliseen, eli androgeeniseen alopeciaan. Tällainen alopecia ei kuitenkaan koske ripsiä ja kulmia, ja sitä esiintyy lähinnä miehillä.

Siinä on myös hiuksia hoitavaa polypropyleeniglykolin derivaattia (PPG-26-Buteth-26). Tosin tämän hoitavuus ilmenee lähinnä karvoihin siveltynä. Myös oleanolihappo hoitaa hiuksia.

Hmmm... Näin päällisin puolin siitä ei mielestäni löydy mitään ripsiä tai kulmakarvoja kasvattavia aineita. Toistaiseksi ainoastaan prostaglandiinianalogien on todettu tekevän sitä. Näitä aineitahan löytyy pieninä määrinä kaupoissa ilman reseptiä myytävistä ripsituotteista, mutta tässä seerumissa niitä ei ole.

Jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä, mutta tämän tiedon valossa tämän seerumin aineet voivat olla iholle hyväksi, mutta mistään ei käy ilmi, että seerumi kasvattaisi ripsiä ja kulmakarvoja. Tosin sitä ei Lumenen sivuilla luvattukaan, puhutaan vain hoitavasta vaikutuksesta, joka ei ole ollenkaan sama juttu. Sitäpaitsi ripsiinhän seerumia ei laiteta ollenkaan, vaan niiden tyviin, mikä ei varmaankaan hoida itse ripsiä niinkään tai oikeastaan mitenkään. Kulmakarvojen suhteen tilanne voi olla toinen annostelutavasta johtuen EDIT: Siis tarkoitin, että se voi hoitaa olemassa olevia karvoja, mutta ei vaikuttaa karvojen kasvamiseen ja uusien kasvamiseen.

Kaikki karvathan ovat kuollutta ainetta, joten niiden kasvuun ei voi ainakaan vaikuttaa sivelemällä niihin mitään ainetta.

Sellaista tällä kertaa, oikein mukavaa viikonloppua!

torstai 18. elokuuta 2022

Guerlain-tuoksukokoelmaani

Nolostuttaa sanoakin, että minulla on liki 100 hajuvesipulloa. Pieniä näytteitä laskematta. Siippa ostelee mielellään Dioria ja Chanelia, mutta minun suosikkini löytyvät Guerlainin valikoimista. Varsinkin niistä vanhemmista tuoksuista.

Tässä tämänhetkinen Guerlain-kokoelmani. Mitsouko puuttuu, en muista jäikö se muitten tavaroitteni mukana Irlantiin ystävien luo varastoon. Tarkastellaanpa niitä vasemmalta alkaen. Kuvakaappaukset fragrantica.com.

Vasemmalla ikisuosikkini L'Heure Bleue, katsotaanpa, mitä se sisältää:

Aikamoinen coctail tuoksuja Ehkä tässä eniten viehättää tuo alun anis ja neroli, sydäntuoksussa heliotrooppi ja orvokki, ja pohjatuoksussa iiris, tonkapapu ja vanilja.

Tämän pullon vieressä on La Petite Robe Noire. Pullo on hiukan pienempi...

Rakastan kirsikan tuoksua! Myös mantelin ja bergamotin tuoksu kiinnostaa. Tuoksun syventyessä löytyy mm. lakritsia, teetä ja kahta eri lajia ruusua (eri ruusuthan tuoksuvan niin erilaisilta, kuten tiedämme). Taifin ruusu tulee Saudi Arabiasta, n. 200 km Jeddasta sijaitsevasta Taifin kaupungista. Taif on korkeammalla vuoristossa sijaitseva viileämmän ilmaston lomakaupunki, joka on kuuluisa ruusuviljelmistään ja tuoksuja valmistavista tehtaistaan.

Pohjana tällä tuoksulla on mm. tonkapapua, anista, vaniljaa ja iiristä.

Kolmas, pyöreähkö pullo on Guerlainin Terracotta. Sarjasta löytyy myös meikkejä, ja olen ehkä kirjoitellutkin omistamastani BB-voiteesta.

Aah, tämä on todellinen eksoottinen lomatuoksu! Tiare on aina niin huumaava, ja kookos vain voimistaa sen tehoa. Bergamotti keventää noita edellämainittuja.

Sydäntuoksussa on jasmiinia, ylang-ylangia ja appelsiininkukkaa. Pohjana vaniljaa ja myskiä. Todella herkullinen pläjäys!

Toisena oikealta on tuorein hankintani, eli Après l'Ondée, eli "sadekuuron jälkeen".

Tässäkin on Guerlainille tyypillisiä elementtejä, kuten alkutuoksun anis ja yllättäen mustaherukka. Alkutuoksu syventyy orvokilla, neilikalla ja puuterimaisuudellaan. Pohjatuoksusta löytyy iiris ja vanilja.

Viimeisenä oikealla on hiukan erilaisessa pullossa oleva Chamade. Korkki on taas vaihteeksi kadonnut 😕. Chamade on ehkä näistä suosikkini, jos joku pitäisi heti valita, empisin sen ja "sinisen hetken", tai "sinisen tunnin" (L'Heure Bleue) välillä.

Chamade on muuten eräänlainen rumpu tai trumpetti- rumpusignaali (viesti) vihollisille.


Tässä on taas aika monitahoinen tuoksu! Pidän etenkin alun hyasintista, aldehydeistä ja bergamotista, ydintuoksun syreenistä, galbanumista, kielosta ja mausteneilikasta. Pohjatuoksun ambra on kuin sekoitus pippurista kookosta ja vaniljaa, makea ja vaniljainen bentsoiini (tätä muuten käytetään usein katolisten kirkkojen suitsukkeissa), savuiselta pihkalta tuoksuva tolubalsami, tolubalsamin sukulainen, makea perunbalsami ja vanilja.

Tämä on varmaan tuoksu, joka jakaa ihmiset kahtia: siitä joko pitää tai ei. Tosin tätä samaa voisi väittää vähän kaikista Guerlainin tuoksuista.

Omistatko sinä yhtään Guerlainin tuoksua? Pidätkö niistä yleensä?

keskiviikko 17. elokuuta 2022

Clinique Beyond Perfecting foundation + concealer

Olen peitevoiteitten suurkuluttaja. Ellen laita meikkivoidetta, pitää vähintäänkin punoittavat nenänpielet peitellä jollakin (minulla on siis krooninen nuha, jolle ei ole syytä löytynyt ja niistelen jatkuvasti).

Monitoimituotteista pitävälle tämä meikkivoide + peitevoide oli tietystikin ihan must kokeilla. Sävyksi valikoitui 02 Alabaster jo siitäkin syytä, ettei kyseisessä nettikaupassa yksinkertaisesti ollut vaaleampaa sävyä. Voidetta suositellaan kuivalle sekä rasvaisella sekaiholle ja rasvaiselle iholle. 


Voide oli pakattu painavaan lasipulloon. Kyllähän nämä lasipullot tekevät hiukan luksusmaisen vaikutelman, mutta odotan kauhulla, koska joku tällainen lipeää käsistä ja rikkoo kylpyhuoneen tai vessan laattoja. Pullo on aika iso, 30 ml.


Pullosta löytyi vaahtomuovipäällä varustettu levitin, eli "doe foot" (peuranjalka). Tällaisia näkee kyllä peiteaineputkiloissa, mutta tämä on aika iso pullo, joten en oikein tiedä, mitä odotin. En kyllä ainakaan tällaista. Ehkä pumppua?


Ei se nyt sitten niin tummaa ollutkaan, kun ensin arvelin. Siis olosuhteiden pakosta talvenkalpealle iholleni.


Kuivuessaan/imeytyessään se ei oksidoitunut, vaan itse asiassa tuntui tulevan vaaleammaksi. Aika hassu juttu, kun nämä yleensä tummuvat.

Peittäähän se kyllä aika hyvin jo ohuella kerroksella. Päivän mittaan se minun herkästi rasvoittuvalla ihollani ilman pohjustajaa kyllä hiukan alkoi kiillellä ja pakeni juonteisiin, mutta sama vika on kaikilla meikkivoiteilla ja peitevoiteilla, joita olen kokeillut, eli se ei ollut mikään uusi asia. 24 tunnin pito siitä kyllä luvataan, ja ehkä se joillain toimiikin, vaan ei minun öljyyntyvällä ihollani niinkään. Tosin olen hiukan nuukaileva kiinnityspuuterin käytössä yksinkertaisesti siitä syystä, että kakkupuuteri on paremmin käsien ulottuvilla eikä pölise niin paljoa.

Toisaalta ei se niin pahasti juonteisiin karkaa, ja kuka nyt naamaani 10-20 cm:n päästä tai lähempää tuijottaisikaan, paitsi tämä kanssani asustava herra 😊.

Tuote on itse ostettu, mutta en malta olla laittamatta mainoslinkkiä (kliks), koska nyt ainakin vaaleimmat sävyt ovat alennuksessa, eli vain noin 25 euroa Cliniquen omilla suomalaisilla sivuilla. Muutenhan hinta on noin neljänkympin hujakoilla.

Ovatko peitevoiteet sinun meikkisi kulmakivi?

tiistai 16. elokuuta 2022

2 x Sensain huulipuna

Minulla on useita Sensain huulipunia, ja joistakin niistä lienen kirjoittanutkin. En näistä kuitenkaan, vaikka ne ovat lempipuniani.

Sensai Rouge Intense Lasting Colour on ollut esillä monessa ulkomaisessa blogissa, joten kiinnostuin minäkin. Näitä sävyjä oli kyllä tooosi vaikea valita pelkkien nettiswatchien avustamana, joten emmin taas kahden sävyn välillä ja sitten otin ne molemmat. Vasemmalla siis IL 103 Usuiro ja oikealla IL 105 Momo Kasane.



Ylhäällä sävyt ihan samassa järjestyksessä kuin ylimmässä kuvassa. Usuiro on vaaleampi, vaikkakin sävyt ovat aika lähellä toisiaan.


Tässä vielä swatchit molemmista, Usuiro vasemmalla ja Momo Kasane oikealla. Nyt näitä on kuvassa paksu kerros, mutta yhdellä sipaisulla ne ovat hämmäsyttävän kauniin kuultavia sävyjä. Molemmissa on ihan mikroskooppisia kultahippuja, ei niin paljoa, että se silmiin pistäisi.

Tykkään näistä kovin, ihan voisin sanoa molempia nudepuniksi ellei niitä kerrostele liikaa. Mattapunia ne eivät ole kumpikaan. Pysyvät myös huulilla aika hyvin.

Ovatko nämä tuttuja?