maanantai 31. lokakuuta 2011

Mausteiset Halloween-kurpitsalohkot

Siita se alkaa, taman kurpitsanjarkaleen tuhoaminen. Tassa ohje:

n. kuusi annosta

1 kg kurpitsaa
2 tl korianterinsiemeniä
2 tl kuivattua oreganoa
1/2 tl fenkolinsiemeniä
1 pieni kuivattu chilipalko
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria myllystä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä

Laita uuni päälle 200C.

Leikkaa kurpitsa lohkoiksi (paksuus n. 1 cm). Ei tarvitse kuoria (vaikkei kuoria syodakaan).

Laita kaikki mausteet, suola ja pippuri mortteliin ja survo hienoksi. Jauha myös valkosipulinkynsi joukkoon. Kaavi seos kulhoon ja lisää oliiviöljy.

Kääntele kurpitsalohkot seoksessa ja laita uunipellille "selalleen". Paista noin 30 minuuttia, kunnes lohkot ovat karamellisoituneita.

Nämä voi syödä tällaisenaan illanistujaispurtavana, esim. lihan tai makkaroiden kanssa, tai ilman - tai muussata ruoan lisukkeeksi.

Resepti on Jamie Oliverin.

Kurpitsanviipaleet marinadin peitossa. Talla kertaa marinoin yli yon viileassa, ja aamulla uuniin.

sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Lounasta kenialaiseen tapaan

Tanaan olimme paikallisen YK-naisjaoston jarjestamalla lounaalla syomassa kenialaista ruokaa. Tassa ruokalista:


Iloiset kenialaiskokkimme olivat valmistaneet ruoat, ja kertoivat hiukan maastaankin pukeutuneita moderneihin kansallispukuihin.


Siella oli myos myyjaiset, ja korvaukseksi siita, etten salllinut itselleni uutta kasilaukkua (joita niitakin oli siella - ja todella kauniita olivatkin), ostin kaulakorun, jonka tuotto menee naisten koulutusprojektiin tietyssa kenialaiskylassa.



Arpajaisista voitin varmaan noin 10 kg:n lohkon jattikurpitsasta. Ensi viikolla taalla sitten kokeillaankin eri kurpitsaresepteja!


lauantai 29. lokakuuta 2011

Jo Malone


Jo Malonen tuotteissa ei nay INCI-listalla parabeeneja. Sitapaitsi ne ovat siina katevia, etta tuoksuja voi sekoittaa keskenaan. Nerokasta. Tassa pullollinen lime-basil-mandarin - tuoksua ja grapefruit-pullo. Kivoja sekaisinkin. Heathrow'n kentalla on T3:ssa Jo Malonen myymala, jossa kannattaa ehdottomasti piipahtaa. Kaupungilla myymaloita on mm. Westfieldin shoppailuihmeessa.

Syksy on turvallista aikaa

Psykologisesti se on nain. Luonto kuolee, ja me kaikki tiedamme sen. Mina en viela hyvaksy ajatusta, mutta ennenpitkaa se on kuitenkin edessa. Kuolema pelottaa.


Tasta se lahtee. Miten kauan minulla on aikaa?


Olen varmaankin aikamoinen taakka ystavilleni. Sekin pelottaa.


Yon valvoja

Sattuu.


Amsterdamin ajoilta



Keukenhof on ilmasta katsottuna varsinainen tilkkutakki. Siella on myos pysyva nayttely, jonne ovat kasvejaan tuoneet kaikki tuottajat. Kaikki nama kukkapellot ajellaan sileaksi vuosittain, ja kukkakekoja on siella sun taalla. Sipulit menevat myyntiin. Nuo punaiset tulppaanit olivat muuten pisimpia ja suurikukkaisimpia, mita olen koskaan nahnyt.

Paraskin puhuja

Aivan. Hienoja sanoja mindfullnessista, ja itse en kykene mitenkaan sita toteuttamaan.

Nytkin valvoin koko yon. Osin puolipukeissa kylmalla parvekkeella, kun tunsin etta henki ei kulje. Eipa se auttanut mitaan, olen edelleenkin hirvean huonovointinen.

Tassa kiinnostavaa katsottavaa:

Kummitusjuttu.

perjantai 28. lokakuuta 2011

Syksy

Ai etta, Christina Aguileran seurana on aavikkokoissu, ihan kuin Serekoira. Kuva on Italian Voguesta vuodelta 2003.



Olen iaisyyden jahdannut mattamustaa kynsilakkaa. Make-up Storen lakka tekee mattaa lakasta kuin lakasta. Hyva ostos.





Sitten ripsivareista edelleen. Tama Fiberwig LX on kova kilpailija Kanebon 38-asteen ripsarille. Lahtee pois samanlaisina paakkuina lampimalla vedella. Edullisempi hinta ja tuntuu paremmalta. Max Factorin ripsari on myos aika hyva. Naille molemmille miinuspisteita siita, etta niita saa ainoastaan mustana. Haluaisin laivastonsinisen.

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Kehon happamuudesta

Vaikka puhutaan hapottomasta mahalaukusta, on kehon pH-arvo kuitenkin toinen asia, josta terveysjulkaisuissa on viime aikoina ollut runsaasti juttua. Happo-emastasapainoon voivat vaikuttaa monet asiat, kuten tietysti kaikki, mita laitamme suustamme alas, stressi, hengitys, unen maara ja ymparistotekijat.

Nykyaan liiasta happamuudesta johtuviin ongelmiin luetaan esim. ylipaino (paksu rasvakerros ihon alla etenkin vatsassa, reisissa ja takamuksessa), selluliitti, ilmavaivat, vasymys, diabetes, epapuhdas iho ja jopa diabetes.

Elimiston happamuutta edistavat varsinkin nykyajan ruokavalio, valkoinen vilja, liha, sokeri, virvoitusjuomat ja kahvi.

Tarvitsemme siis paasaantoisesti enemman happoja karkoittavia ja alkalisoivia ruokia. Naita ovat mm. vihreat, maan paalla kasvavat vihannekset, idut ja oraat, vihrea leva (chlorella, spirulina jne.) sipulit, munakoiso, porkkana, retiisi, omena, punajuuri, sitrushedelmat, tankoparsa, kaalit, manteli (siemenet yleensakin), tattari, quinoa, speltti, kasvisoljyt (avokado-, kookos-, pellavansiemenoljy) ja kasittelematon maito.

Myos nestehukka happamoittaa elimistoa.

Ellei lautaselle mahdu puolta kiloa kasviksia paivassa, voi kayttaa orgaanisia viherjauheita, joita mm. iHerb myy edullisesti. Samasta paikasta saa happamuuden mittausta varten testiliuskoja.

Syon itse aika paljon nimenomaan vihreita lehtivihanneksia (kuten lukijani ovat kaiketi huomanneet...), mutta silti kokeilen viele yhta vinkkia, eli koivuntuhkaa. Ennen vanhaanhan sita sai luonnostaan, koska puilla lammitetyn leivinuunin pohjalle jai vaistamattakin hiukan tuhkaa, joka sitten syotiin leipien mukana.

Eipa siita ainakaan haittaakaan ole. Tilasin noita testiliuskoja, ja katsotaan niiden tultua, milta homma nayttaa.

Pakurikaapaa ja koivuntuhkaa

Sain pussillisen pakurikaapaa ja keitin siita "teeta". Se oli yllattavan miedon makuista, ja laittoi vatsan toimimaan erinomaisen hyvin. Nyt vasta toinen paiva menossa sita juoden, joten vaikea viela sanoa muista ominaisuuksista.

Pakurikaapa, eli chaga - latinaksi Innotus Obliquus - on lehtipuissa (yleisimmin vanhojen koivujen rungoissa) esiintyva loiskasvi lahottajasieni, joka tekee sienimaisen pahkan puun kylkeen. Vanhassa venalaisessa kansanlaakinnassa sita on kaytetty esimerkiksi gastriitin, diabeteksen, haavaumien, tuberkuloosin ja syovan hoitoon. Sita on nykyaankin tutkittu jonkin verran, lisaa tietoa loytyy taalta.

Sodan aikana, kun oli pulaa elintarvikkeista, pakuria kaytettiin teen korvikkeena, joten ihan uusi juttu sen kaytto ei ole. Nykyaan tunnustetaan pakurin antioksidanttipitoisuus, joka on suuri verrattuna esimerkiksi kotoisiin mustikoihin.

Kerron sitten hiukan pidemman kayton jalkeen, milta tee on tuntunut. Huomautettakoon kuitenkin, etta syopaani en talla yrita parantaa, vaan uskon edelleen perinteiseen koululaaketieteeseen, ja ylihuomenna menenkin onkologin juttusille.

Pakurijauhetta ja koivuntuhkaa. Koivuntuhkasta saammekin aasinsillan seuraavaan aiheeseen, eli kehon happamuuteen.



Pinaattimunakasta aamiaiseksi

Kaannos kaksinkerroin, ja munakas on valmis!
Hyvaa, halpaa ja helppoa. Laitan pinaatinlehdet ryoppaamatta tirisemaan voin kanssa kattilaan, ja sitten kun ovat kuumenneet ja menneet kokoon, haudutan kerman kanssa niin, etta kerma kiehuu kasaan. Mausteita se ei paljoa tarvitse. Viiden munan munakkaasta tulee kaksi annosta. Tanaan muhensin 600 g tuoretta pinaattia, josta tulee kahteen munakkaaseen.

Pinaatin muhentamista voissa ennen kerman lisaamista.

Mindfullness - mita se on?

"Carpe diem" on sanonta, jonka kaikki ovat kuulleet jossain vaiheessa elamaansa. Sanonta on peraisin eraasta Horatiuksen latinankielisesta runosta, ja se on jaanyt elamaan omaa elamaansa.

Hetkeen tarttuminen ja sen hyodyntaminen  - nain vapaasti suomennettuna - ei ole niin helppoa, kuin sen pitaisi olla. Ainakin mina olen aina elanyt niin hektista elamaa, etta siita on tullut suorastaan mahdottomuus. Enka taida olla ainoa, jolle se kasityskin on taysin absurdi. Tassakin mielessa on sairausloma pysayttanyt miettimaan.

Carpe diem kuvaa aika hyvin yksinkertaisuudessaan mindfullnesin paaperiaatetta. Eletaan tassa hetkessa, ilman ajatuksia mennneesta tai tulevasta. Tama sopii hyvin yhdistettavaksi esimerkiksi joogan kanssa. Ajatellaan vain sita, milta tuntuu silla hetkella.

Vaikea asia, varsinkin naisille, joilla miehia paksumpi aivokurkiainen (molemmat aivopuoliskot yhdistava silta) mahdollistaa suoranaisen laajakaistan, jota pitkin monenlaista tietoa siirtyy yhtaaikaa. Miehilla on vahemman tata ongelmaa, ja siksipa he yleensa paremmin pystyvatkin keskittymaan vain yhteen asiaan.

Hetkessa elaminen, mindfullness, on hyva stressin lievittaja ja rentouttaja  - sitten kun opit tekniikan, etka paasta ajatuksia karkailemaan. Tata edesauttaa myos rauhallinen ja hiljainen ymparisto.

Eika sen tarvitse olla joogaan yhdistettyna, tai paikallaan olevana suoritettua keskittymista. Voithan aloittaa sen vaikka siita, etta keskityt tekemaan jonkin (pienen) asian paastamatta toimituksen ulkopuolisia ajatuksia paahasi. Keraa vaikka sienia metsassa, ja aisti milta ymparisto tuoksuu, milta sienet tuntuvat ja tuoksuvat kasissa jne.

Vahitellen voi skaalaa laajentaa suurempiin meditointikokemuksiin.

tiistai 25. lokakuuta 2011

Kahvia!

Olin pitkasti yli kolmenkymmenen, ennenkuin totuin juomaan kahvia. Ihan turhaan, oikeastaan. Nyttemmin tyoterveyslaakari kielsi koko aineen, korkean verenpaineen takia. Suomalaisten suosima, varsin vaalea paahto aiheuttaa usein myos narastysta, silla siita ei ole parkkihappo palanut pois kuten tummapaahtoisesta kahvista.

Minulla oli biokemian opettajana joskus aikoinaan henkilo, joka oli aiemmin vuosia tehnyt tutkimusta kahvista. Han mainitsi kerran siina olevan yli 900 haitallista yhdistetta. Tarkkaa lukua en muista, mutta yli 900 se oli. Tuntuu uskomattomalta.

Kahvia on perinteisesti viljelty varjossa, eli esimerkiksi keitailla ne kasvavat suurempien kasvian alla. Nykyaan ollaan siirtymassa yha enemman kahvin viljelyyn auringossa, ja se ei ole ekologisesti kovinkaan hyva asia, silla vaikka auringossa viihtyvia lajikkeita on kehitetty, nama paikat raivataan keinotekoisesti kahvinviljelylle, ja vesi ja lannoitteet tuodaan muualta. Naissa paikoissa viljelyn tekee kannattavaksi se, etta tyovoima on halpaa.


iHerbin myymaa varjossa kasvanutta arabica-kahvia. Varjoviljely tarjoaa elintilaa linnuille, mihin etiketin linnut viittaavat.

Kahvilajikkeita tunnetaan nykyaan nelja. Arabica on pehmean makuinen ja tasta syysta yleensa kalliimpi. Robusta on kitkeramman makuinen ja paremmin menestyva kuin arabica. Nama ovat kaksi yleisinta kahvilaatua, ja ainoat, joita viljellaan kaupallisiin tarkoituksiin. Kaksi harvinaisempaa lajiketta ovat liberica ja esliaca.

Arabica on kotoperainen kasvi Etiopiassa, josta tulevat villeista kahvikasveista kasin keratyt kahvimarjat, joista valmistetaan eraita maailman parhaimmiksi luettuja kahvilaatuja.


Arabialainen kahvipannu. Nokka on ylaosasta avoin, ja se taytetaan palmukuidulla, joka toimii kahvinsakan suodattimena.



Ihana, Prahasta aikoinaan ostettu emalinen kahvipannu.

Kahvi on alunperin Etiopiassa ollut ruoka, eika juoma. Paimentolaiset kayttivat kahvinmarjoja piristeeksi ja ravinnoksi, usein lampaanrasvaan murskattuina. Taalta kahvi levisi arabialueille, ja paahtaminen keksittiin, samoin kuin jauhetun kahvin kaytto juomana. Arabit tapasivat maustaa juoman. Viela nykyaankin kardemumma on arabimaissa varsin tavallinen kahvin mauste.

Vasta turkkilaiset alkoivat arvostaa kahvin omaa makua, ja juoda sen sellaisenaan, vain sokerilla maustettuna. Taalta kahvin kaytto juomana levisi myos Eurooppaan ja sita kautta muualle maailmaan. Nykyaan arvellaan noin 20%:n maailman ihmisista juovan kahvia saannollisesti, ja kulutus per capita on suurin Pohjoismaissa.


sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Luontaislaakitysta kuusesta ja mannysta

Tassa kun ei ole muuta kuin aikaa odotella kutsua onkologian klinikalle, olen seilannut netissa ja loysin mielenkiintoista luettavaa mm. kuusesta ja mannysta saatavista hyodyllisista aineista.

Kyseessa on Jyvaskylan kemianlaitoksen gradu vuodelta 2005 (tekija Markus Hirsila). Kannattaa lukaista lapi.


lauantai 22. lokakuuta 2011

Pizzaa!

Olen jo pitkan aikaa aikonut laittaa pizzaa, vaikkakin tiesin sen homman aika hankalaksi naitten kipeitten sormien kanssa. Noh, illanpuoleen pakkasin koiruuden auton takapenkille (han kun tykkaa kayda vahan ajelemassa) ja kavimme ruokakaupassa ostamassa aineet. Ruoanlaitto sujuikin sitten hantaa heiluttavan apukokin valvovan silman alla. Han kun pitaa itse pizzasta todella paljon.

Tassa vahahiilihydraattisen pizzapohjan ohje, riittaa koko pellilliselle:

2 munaa
purkki maitorahkaa
150 g (Emmental)juustoraastetta
3 kukkuraruokalusikallista vehnanleseita
4-5 kukkuraruokalusikallista gluteenijauhoja
2 tl leivinjauhetta

Taikina saa olla suhteellisen tonkkoa.

Sekoita aineet ja levita taikina leivinpaperin paalle pellille. Paista n. 10 min 200C. Levitys pellille sujuu muuten parhaiten silikonisen "nuolijan" kanssa, ei kannata ruveta kasin tuhertamaan.

Tayteet:

Kaytan yleensa ostattua pizzapyretta, valmistaja MAKUMESTARI, ja jota myyvat ainakin S-ketjun kaupat. Tassa hiukan huono kuva purkista:


Purkillinen on juuri sopiva maara pellilliseen. Tai sitten voi tehda valkoista pizzaa ja jattaa tomaattimossot kokonaan pois.

Talla kertaa taytteeksi meni tonnikalaa, muutama siivu saksilla silputtua palvikinkkua, paketti Aurajuustoa murustettuna ja muutama tuore herkkusieni (nama muuten kannattaa tosiaan olla tuoreita, eika mitaan purkkien limanuljaskoja) ohuenohueksi viipaloituna. Koko komeuden paalle runsaasti juustoraastetta ja pizzamaustetta, ja hiukan alle 200C uuniin, paisto kunnes pohja alkaa ruskettua.


On muuten parempaa kuin monen pizzerian latyt!

Parabeenitonta elamaa


iHerbista hankittu (ja hyva) parabeeniton kasivoide ja kasvovoide, joka imeytyy ihoon nopeasti.

...vai onko sellaista?

Parabeenit (eli parahydroksybentsoehappo ja sen johdannaiset) ovat orgaanisia yhdisteita, joita kaytetaan kosmetiikassa, elintarvike- ja laaketeollisuudessa sailontaaineina. Yha enenevassa maarin on havahduttu siihen, etta parabeenit toimivat ns. hormonihairitsijoina, aiheuttaen mm. rintasyopaa ja miehilla hedelmallisyysongelmia. Teollisuus vaittaa, etta parabeenit eivat imeydy kosmetiikasta, mutta nykyisen tiedon valossa asia ei ole nain. Arvellaan, etta kosmetiikan sisaltamista parabeeneista (mukaanlukien paivittaiskosmetiikka, shampoot, hiusgeelit, hammastahnat, aurinkovoiteet, partavaahdot jne.) noin 20-60 % imeytyy elimistoon. Kun ajatellaan sita kosmetiikan maaraa, mita me kaikki kaytamme paivittain, tekee tuo prosenttiluku aika paljon.

Lisaksi nyt jo tiedetaan, etta jotkut parabeenit, esim. metyyliparabeeni muuttuvat esim. auringonvalossa myrkyllisiksi ja voivat aiheuttaa ihosyopaa.

On myos alettu epailla, toimivatko ns. anti-aging -tuotteet loppujenlopuksi ihan painvastaisesti, saaden kuluttajan laittamaan entista enemman rahaa kosmetiikkaan ikuisen nuoruuden toivossa. 

Toki teollisuudelle on tarkeaa, etta tuote on turvallinen, mutta valitettavasti tassa suhteessa vaikutukset eivat tule ilmi heti. Tuskin koskaan aikaisemmin ihmiset ovat kayttaneet nain paljon kemikaaleja paivittain, joten nahtavaksi jaa, mita seurauksia silla on.

Itsekin olen ryhtynyt vaihtamaan kosmetiikkatuotteeni parabeenittomiin. Niiden valikoimakin alkaa kasvaa parabeeniongelman tiedostamisen myota. 

Aamiaisen ja lounaan risteytys


Tulipa nukuttua varhaiset paikkarit tanaan. Siksi tuhdimpi ruoka, koska aamiainenkin ja valiin, vaikka aamulla aikaisin ylhaalla jo olinkin.

Tuo pinaattimuhennos on sitten NIIN hyvaa! Tassa annoksessa (koiruus soi osan noista nakeista) oli parasta nuo luomutomaatit, pinaatti ja paistettu kananmuna.

perjantai 21. lokakuuta 2011

Koissu taas kotona

Koiruus tuli aamulla isantansa luota, jossa on tietty syonyt nakkeja, kalkkunaleikkeita ja Cesaria. Taalla kavi vaan nopeasti haistamassa kuppia ja meni hanta puolitangossa sangyn paalle murjottamaan.

Paastoaa yleensa sitten pari-kolme paivaa ja sitten taas alkaa ruoka taalla kelvata.


Tah? Minako muka nirso?

Paistettua kuhaa, kermaan muhennettua pinaattia ja uppomuna

Tassa sitten illallinen, jossa on todellakin oiottu kulmia :(

Toisinsanoen mantelijauheella leivitettya kuhaa, kermaista pinaattia (tama on sitten HYVAA!) ja laitoinpa siihen uppomunankin, koska se vaan jotenkin sopi makuihin. Pieni fiba tuli siina, etta en virittanyt etikkavetta ja erilista kattilaa sille munalle, vaan laitoin sen hautumaan pinaattimuhennoksen paalle. Kyllahan se toki valmistui siinakin, mutta unohdin sen liedelle hiukan liian kauaksi aikaa.

Tarkoitus oli alunperin laittaa kalalle jokin yrttikastike, mutta kaupassapa oli tuoretta babypinaattia, joten ostin sita kaksi pussia (yht. 300g). Palanen voita kattilan pohjalle, ja pinaatit siihen nahistumaan. Lisataan 1-2 dl kermaa, hiukan valkopippuria ja ripaus punaista havaijilaista suolaa. Keitetaan kasaan. HUOM: Ei kannata hirveasti suolata tai maustaa, silla pinaatti on maukasta itsessaankin. Jos olisin muistanut ostaa kalan kanssa sitruunaa, olisin raastinut kuoren keltaisen osan muhennokseen myos.


Uppomunan kypsennnysta kattilanpohjalla pinaattimuhennoksessa.

Tuosta pinaattimaarasta  - niin suurelta kuin se tuoreena maaraltaan nayttaakin - tulee palttiarallaa kaksi annosta. Mina saastin toisen aamiaisomeletin seuraksi.

Kuha sitten maustettiin merisuolalla ja rouhaistulla valkopippurilla ja paneroitiin mantelijauheessa. Paisto voissa molemmin puolin juuri ja juuri kypsaksi (kala menee paistaessa liian kuivaksi jos odottaa yhden puolen kypsymista niin kauan, etta valkuainen alkaa tihkua toiselle puolelle, siis ole tarkkana!)


Annoksesta on turha hinkua pisteita taiteellisesta vaikutelmasta, mutta maku oli erinomainen.

Jalkkariksi oli venalaista rasvaista jogurttia lusikallisella kumquattihilloa ja rouhitulla palalla Lidlin tummaa Equador (70%) - appelsiinisuklaata.


Sitten teeta. Huomenna taidan menna hamstraamaan lisaa tuota pinaattia, namnam!

Aurinkoinen syyspaiva

Onkologian polilta ei vielakaan ole kuulunut mitaan, joten soitin sinne aamulla. Kylla, lahete on tullut sinne, mutta "me ei voida tehda asialle mitaan, ennenkuin laakari on antanut ohjeet". Siis olisin vaan halunnut varata sen ajan. Mutta ei kaynyt painsa.

Odotellaan. Ai niin, ja tanaan piti tulla maailmanloppukin jonkun ennustajan mukaan. Viela on kuitenkin maailma tallessa kun parvekkeeltani katselen.

torstai 20. lokakuuta 2011

Suolisto ja hormonit

Luen Kaisa Jaakkolan kirjaa nimelta Hormonidieetti. Han korostaa suoliston terveytta oleellisena osana myos hormonitasapainon yllapitamisessa. Kirjassa mainitaan, etta jopa lapsena syodyt antibioottikuurit vaikuttavat suoliston terveyteen viela aikuisinakin.

Suolen bakteeritasapaino on vatsan vahahappoisuuden lisaksi syypaa suoliston haitallisen beetaglukuronidaasientsyymin tuotantoon. Tama entsyymi ei toimi kuten hyvat entsyymit, siis kiihdyttaen luonnollisia reaktioita ruoansulatuksessa, vaan se toimii vastakkaisesti.

Maksa kasittelee normaalisti hormonit, kuten estrogeenin toksiinien tapaan, eli muuntaa ne vesiliukoisiksi, jonka jalkeen ne jatkavat matkaansa suolistoon, jonka kautta ne poistuvat. Elleivat hyvat bakteerit tassa vaiheessa kasittele noita jatoksia, ne imeytyvat takaisin elimistoon juuri beetaglukuronidaasientsyymin avustamana.

Tama johtaa estrogeenien tarpeettoman suureen maaraan elimistossa, ja sita myota usein myos esim. keskivartalolihavuuteen. Kun rasvakudos tuottaa myos estrogeeneja, on kierre valmis.

Jo aiemmin mainitsemastani kalsiumglukaraatista saattaa olla apua. Se ei ole kalsium, vaan glukuronihapon suola, joka estaa beetaglukuronidaasientsyymin toimintaa.

Toinen aine, joka saattaa olla avuksi, on indoli-3-karbinoli, jota luontaisesti saa ristikukkaisista kasveista, kuten parsakaalesta. Se on myos voimakas antioksidantti, joka siis tasapainottaa hormonitasoja ja tukee maksan toimintaa seka miehilla etta naisilla.


Kirjassa mainitaan myos sulforafaami, jota saa esim. iHerbista; sekin on parsakaalesta saatava aine. Di-indolimetaani, eli DIM on myos hyva etenkin estrogeenitason tasapainottamiseen.

Syodaan siis parsakaalta mahdollisimman paljon!

keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Laiskan paivan ruokaa

Piti laittaa tanaan kalaa ja jotain hienompaa lisuketta, mutta olen nukkunut muutaman yon niin huonosti, etta paadyin tahan laiskimuksen laatikkoon.

Siihen tarvitaan:

- pakastekukkakaalta ja/tai kukkakaalta
- kinkkua kuutioina/pekonia kuutioituna/ kylmasavukalaa/kanaleiketta/kalkkunaleiketta tms. (voi jattaa poiskin)
- juustoraastetta (ihan mita tahansa, sinihomejustoa tms.)
- kermaa
- valkopippuria (suolaa - se kanssa saa kylla olla hiukan varovainen, koska lihassa ja juustossa on aikalailla suolaa)

Hiukan sulaneista kaalipaloista puolen laitetaan syvaan uunivuokaan. Paalle valkopippuria (suolaa). Sitten ladotaan kerros lihaa jonka paalle juustoraaste (voit halutessasi jattaa osan juustosta kuorrutteeksi). Paalle loput kaalipalat, valkopuppuria (suolaa) ja kerma.

Annetaan hautua uunissafolion alla kunnes kaalit ovat sopivan pehmeita. Tassa vaiheessa voit poistaa folion, ja gratinoida paistoksen juustolla, jos haluat. Joko grillivastuksen alla tai kuumassa uunissa kauniin rusehtavaksi, mutta ala anna palaa.

Anna vahan vetaytya otettuna pois uunista ja tarjoa.


Kokkausmokia ja niiden pelastuskeinoja

Jos on kakarasta saakka joutunut pitamaan huolta perheen muonituksesta, niin niita huteja on tullut vahintaan yhta paljon kuin todellisia hittejakin. Koska mita tahansa ei voi tarjota muille, niin hatapaissaan on myos tullut keksittya erinaisia keinoja ruoan pikarestauroimiseksi.

Tama tuli vaan mieleen, koska nyt tanaan minulla on ollut todella aivoton paiva. Siis aivot kuin emmentaljuustoa, hyvin isoilla koloilla.

Olen unohtanut likipitaen jokaisen asian, mita on ollut muistettavaa tanaan. Leivoin maustekakun, ja kuinkas ollakaan, se unohtui uuniin. Ei kuitenkaan palanut, mutta kuivahti ikavasti. Ei minusta niinsanotun kuivakakunkaan tarvitse nyt ihan sentaan noin kuiva olla.

Istuttuani tovin katsomassa videonauhalta jotain todella aivotonta elokuvaa, putkahti mieleeni, etta siitahan voisi tehda savariinintapaisen. Kostutus vaikka toffeenmakuisella stevialla (saadaan vahan sellainen "malvatorttuefekti" tai sticky toffee pudding englantilaisittain). Varmaan hyvaa kermavaahdon ja marjojen kanssa.


Niinpa: siita tuli hiukan liiankin hyvaa... Kostutus kuumalla voi-vesi-toffeesteviaseoksella. Rainbown pehmeat kuivatut aprikoosit sopivat kuin nena paahan taman kanssa.

Etelafrikkalaisesta suosikistani, malvatortusta (malva pudding) tuli mieleen, etta kostutuksen voisi kai tehda stevia-voi-vesisekoituksestakin (kiehautetaan ja kaadetaan kuumana kakulle ja annetaan kosteuttaa se lapikotaisin - tarjotaan heti). Anna kakun olla vuoassaan kostutustoimenpiteen aikana, niin se tulee paremmin kauttaaltaan mehevaksi.

Pappilan hatavarakin (tai taas englantilaisittain knickerbocker's glory) onnistuisi. Paahtaisi murusteltua kakkua pannulla niin, etta murusista tulisi rapsakkaa, ja laittaisi sen sitten kermavaahdon (ja jaatelon), hedelmien/marjojen ja karkeaksi rouhitun tummaan suklaan kanssa kerroksittain korkeaan lasiin. Siihen voi piilottaa kaikenlaista.

Kyljyksista tms. saattaa tulla joskus ihan olminvarisia, ellei ruskista niita kunnolla. Tahan on maukas pelastus olemassa, eli suihkupullossa saatavana on nestemaisia aminohappoja (Braggs). Jos sama varittomyys iskee kanaan, joka tarjoillaan salaatin ainesosana, siihen voi pirskauttaa balsamicoa, suihkupullossa saa sitakin.


Nailla saa myos hyvin makua.
jatkuu....

maanantai 17. lokakuuta 2011

Tanaan kirran polilla

Leikkaus ja muut syopahoidot ovat nyt ainakin jaissa  - hetkeksi. Pitaa miettia ja totuttautua asiaan  - tai sitten ei sita paivaa tule.

Onkologian ja sadehoidon yksikoitten henkilokunta alkaa kohta olla tutumpaa kuin omat lahiomaiset.

Muistin aamulla paivittaa TYKSiin taman laakityslistani, sita kun on nyt sorvattu viimeisen vuoden ajan niin tyoterveydessa, julkisella ja yksityisella puolella. Kauhistuin hiukan koko listan pituutta. Voiko tamanikainen ihminen tarvita noin monta pilleria paivassa? Suurin osa on tietty kipulaakitysta, ja kuten eilisesta edesottamuksesta peukalon kanssa voin paatella, sita ei kannata ihan heti ruveta karsimaankaan.

Leikkaus, sadehoito, sytostaatit ja hormonien dumppaus. Ei, en jaksa sita ajatellakaan nyt.

Vasynyt olo. Ei paljoa tullut nukuttua viime yona. Koiraksi aivasteli yon lapeensa, alan epailla nenapunkkia syyksi. Tai sitten makkarissa vaan on nyt polyista, kun ei naitten kasien takia saa kunnolla siivottua.

Huomasin viela tuolla polilla, etten ole muistanyt kayda sydanpolilla kontrollissa. Aika menee nopeaan. Yritan huomenna muistaa varata ajan.

Koiruuden kanssa ollaan kylla raihnainen pari: Patteja ja leikkausarpia siella sun taalla ja lappa viheltaa pumpussa molemmilla!

sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Peukalot

Jestas, vielakin on tuskanhiki otsalla....

Avasin koiranruokapurkkia, ja oikean peukalon tyvinivel loksahti paikoiltaan. Kirjaimellisesti tipuin tahtia nahden polvilleni tuskasta. Sain sen onneksi paikalleen, mutta hirvitys, mika kipu! Nytkin viela sydan hakkaa, ja laakitsin itseni kunnolla. Pitaa varmaan ulkoiluttaa koira ennen kuin taju lahtee (siis laakkeet alkavat vasyttaa/alkaa huipata).

Olin kaiken kukkuraksi ostanut koissulle vahingossa kissanruokaa... Hyvin nakyi kuitenkin alas menevan.

Pitaa olla varovaisempi noitten purkkien kanssa. Olen myos kayttanyt hampaitani niitten avaamiseen, ja yhden etuhampaan kulma on siina rytakassa jo murtunut (ja pitaisi hoidattaa).

Noita peukalolastoja en osaa pitaa, niinkuin en osaa talvella krapsia autonikkunoitakaan kasineet kadessa. Sukuvika, isani oli samanlainen. Paljain kasin, vaikkahan olisi miten paljon pakkasta.

Voi kunpa nama voisi hoidattaa samalla kuin tuon syovan! Tai sitten minusta voisi leikata koko oikean puolen pois, kropassa ovat kaikki krempat siina :)

Anna meille jokapaivainen leipamme

Saapa nahda, mita sairaalassa tuumataan ruokavaliostani, joka kernaasti saa sisaltaa lihaa/kalaa ja (mielellaan) vihreita kasviksia. Ei perunaa/pastaa/riisia jne.

Minusta se kuulostaa erittain terveelliselta, ja ainakin herkasti artyva vatsani on voinut tuolla ruoalla paljon paremmin.

Suunnittelen silti ottavani jotain evasta mukaan. Pahkinoita/manteleita/ehka jotain kasviksenpuolta. Minitomaatteja ja porkkanoita. Aina anestesiasta herattyani minulla on ollut kiljuva nalka, ei merkkiakaan pahoinvoinnista, ja silti ei ruokaa tippunut. Suoraan sanoen, olen aina ollut varmaan - verensokerin laskusta johtuen -  todella akaisella tuulella.

Niin siis jos menen leikkaukseen.

Minulla on sellainen tunne, etta taman sairauden kanssa olen menettanyt viimeisenkin kontrollin omaan elamaani. Sairaalasta sanellaan, mita tulee tapahtumaan, ja terminaalipotilaat sitten lopulta piilotetaan omiin yksityishuoneisiinsa kuolemaan.

Mina haluan itse paattaa siitakin.

Jossain vaiheessa hoidotkin alkavat olla rasitus, ja talla rajalla jo mennaan.

Naistenlehdissa on silloin talloin selviytymiskertomuksia syovan sairastaneista. Miksi ei juuri koskaan lempeita kertomuksia saattohoidosta ja kuolemasta?

Mutta aiheeseen, eli leipaan ja hiilihydraatteihin. Meilla on suvussa paljon keliaakikoita, mutta mina en kuulu siihen kaartiin. Silti viljat aiheuttavat pahaa turvotusta ja mahavaivoja. En ymmarra miksi.

Paljon puhutaan lektiineista. Joidenkin tutkimuksien mukaan lektiinit pystyvat sitomaan leptiinireseptoreita, ja nain aiheuttamaan leptiiniresistenssia, joka taas puolestaan edesauttaa ylipainoisuutta ja siihen liittyvia elintasosairauksia. Mm. Rosedale korostaa tata. Veikkaan, etta kovinkaan moni Suomessa ei ole edes kuullut tasta.

Mielenkiintoinen ja tahan liittyva seikka on se, etta hapatus (siis esim. taikinan) hajottaa lektiineja, joten hapatetut viljatuoteet ovat suositeltavampia kuin ns. tavalliset. Tassa leipomoteollisuudelle ilmainen vinkki mainontaansa.

Minusta on aika ihmeellista, etta leipaa pidetaan niin terveellisena. Vaikka kylla hyvin tiedetaan, etta esimerkiksi runsas leseiden syonti haittaa hivenaineiden imeytymista. Valkoisen pullan syonnin tiedamme kategorisesti olevan vahemman terveellista.

Hirveasti on puhetta myos kuitujen saannista, mutta ihan kai jarkikin sanoo, etta jos syot puoli kiloa kasviksia per paiva, se on siina. Kumman sina valitsisit, puoli kiloa parsakaalta vai leipaa?

Minun valintani on ensiksimainittu, silla se on jopa maukkaampaa.

Laitan ohjeita sen kokkaamisesta, kunhan tulen sairaalasta.

lauantai 15. lokakuuta 2011

Shoppailua miesseurassa

Eraassa aikakauslehdessa oli pieni artikkelia aiheesta, ja minulla tuli heti mieleen eras Nizzanreissu, kun matkalaukkuni oli kadonnut jonnekin reitin varrelle, ja piti marssia paikalliseen Galeries Lafayetteen hankkimaan "valttamattomyyksia". Mies mukana. Han istahti naistenosastolla nojatuoliin ja sanoi vastailevansa tyomeileihinsa Blackberryllaan silla aikaa, kun tekisin hankinnat.

Mina inhoan shoppailua, joten siina ei kauaa nokka tuhissut kun olin hankinnat tehnyt. Mutta missa mies? Nizzan Galeries Lafayette ei onneksi ole iso, ja han loytyi sitten kun kuulin muutaman miehen naurahtavan katsellessaan kannykka kadessa laiskanlinnassa rauhassa uinahtavaa mieshenkiloa. Hanella on kylla hammastyttavat unenlahjat, Lontoon Westfieltin tayteen matetyssa House of Frazerillakin unet maistuivat niin monasti ollessani ostoksilla.

Sittemmin olen oppinut huomaamaan, etta tallaisia mukavan pehmeita tuoleja kyllastyneelle miesvaelle loytyy nykyaan kaikkialta. Jopa Suomesta. Milloin joku alkaa tehda tallaisisista "miesparkeista" ihan oikeasti businessta? Esimerkiksi Lontoossa Harvey Nicholsilla naisvaki voi shoppailun uuvuttamana hoidattaa kyntensa shampanjabaarissa. Voisiko miesparkissa olla esimerkiksi kaikki urheilukanavat ja kaljaa rajattomasti saatavilla?

Amerikassa tamakin on jo (osin) keksitty.


Kuva eraan naistenvaateliikkeen ikkunasta Mendocinossa Kaliforniassa.


Lukemassani artikkelissa (Me Naiset 6.10.2011, s. 10 kirjoittajana Sari Hukka) on tehty muutama mielenkiintoinen havainto siita, etta jo 1800-luvun Ranskassa perustettiin tavarataloihin lukusaleja miehia varten. Nykyisesta edistyksekkaasta toiminnasta tassa suhteessa mainitaan mm. saksalaistavaratalot, joissa on miehille jarjestetty nurkkaus, missa voi pelata konsolipeleja.

Suomessa tallaisista mainitaan mm. Eurokangas, jossa on miehia varten Olokolo, jossa on lehtia ja torkkupeittoja. Mainitaanpa sen lisaksi viela, etta on tapauksia, joissa jarjestely on toiminut niinkin hyvin, etta miesparka on unohdettu shoppailun jalkeen liikkeeseen torkahtaneena sohvalle.

perjantai 14. lokakuuta 2011

Lempparia (musiikki)

Jotain vanhaa musiikkia, josta pidan:

Carola: Puu ja puistotie

Carolaparka kuoli Alzheimerin tautiin, jos oikein muistan.

Liehuva liekinvarsi tulikin tuossa jo. Veljensa kuulemma maksoi Italiassa aterioitaankin laulamalla, entinen ooppera- ja TV-tahti, joka tapasi Kansallisteatterissa kolmannen vaimonsa, joka on balettitanssija ja naytteli silloin lehman takapaata.

Sitten mennaan 70-luvulle  - ja minun teini- (tai oikeastaan esiteini) aikaani.

Jees, Brian Connollyn kuva loytyi silloin seinaltani :)  Nykyisin tiedan, etta hanet on haudatti Ruislipiin Lontoon lahelle, ja aion joskus visiteerata hanen haudallaan.

The Sweet

Voi kamala...mutta yha se vaan iskee  - eka "glamrockbandi".

Tassa viela toinen:

The Sweet

Tassa hiukan erilaista. Bandi keikkailee harvakseltaan vielakin.

Moody Blues, romanttista

Kaikki, mita tulee tuolta on todella miellyttavaa.

Cat Stevens  - ehdoton suosikkini!!!!

How can I tell you


Uneton yo

En saa nukuttua. Huoli ensi viikosta ja omaisista. Kun kuulin tuosta kasvaimen maligniteetista, ajattelin ihan ensiksi, etta onneksi joululahjat on ostettu. Irrationaalista. Seuraavaksi buukkasin itselleni kasvohoidon.

Moni ei ajattele, etta julkinen terveydenhuolto kay kuitenkin kukkarolle. Muistaakseni polikaynti on 27 euroa ja risat. Siihen sitten ynnaat 9 viikkoa sadehoitoa sun muut.

Ei se olisi ongelma, ellen olisi jo valmiiksi ollut yli vuoden sairauslomalla.

Pienta paniikkia, mutta pitaa ottaa paiva kerrallaan.

Laitanpa tahan vanhan exani sedan biisin. Oh, niin vanhan...

Liehuva liekinvarsi

torstai 13. lokakuuta 2011

Rintasyopa ja sen hoito

Tama iskee nyt jo toista kertaa, joten kerron naistakin kahteen eri otteeseen.

Nyt minut leikataan 20. paiva.

Joka neljas sairastuu syopaan ja rintasyovat paranemisprosentti (niina aikoina, kun itseni leikattiin) oli 82 (%).

Kerron myohemmin tuosta kasvaimen tyypityksesta. Omasta ensimmaisestani voin kertoa, etta se oli vahvasti progesteroniherkka, joten aina kun nuo tuumorit ovat hormonireseptoripositiivisia, niita voidaan hoitaa dumppaamalla elimiston oma hormonituotanto siina mielessa.

Minun kasvaimeni oli alkujaan tarkkaan rajautunut ja progesteronireseptoripositiivinen (tulee vain mieleen ne lukuisat keltarauhashormonikuurit, joita elamani varrella e-pillereitten jalkeen soin, varmaan osuutta asiaan).

Se syopa hoidettiin. Joskus ajoin 1300 km sadehoitoon ja takaisin toihin.

Jatkan hiukan myohemmin....


Hullu paiva


Stockalla taisi olla juuri Hullut Paivat (joista mina yleensa olen pyrkinyt pysymaan kaukana), mutta nain sai kylla todeta tiistaina, ettei tontilta juuri tarvinnut edes poistua todistaakseen jonkinlaista "hulluutta".

Paiva alkoi hyvin, kun nukuimme koiruuden kanssa aika myohaan. Postimies heratti kantamuksineen... Eika siina mitaan, mutta koska tassa taloyhtiossa uusitaan lukkoja samaan kuosiin, olivat seuraavaksi sitten lukkoliikkeen pojat rimputtamassa rikkinaista ovikelloa (joka pitaisi sekin putsata, koska se ei aina soi vaan nappi juuttuu sisaan). Uudet avaimet oli jaettu jo viime viikolla.

Laitoin valioven eteiseen kiinni ja pyysin poitsuja laittamaan oven kiinni hoidettuaan hommansa. 

Onneksi menin tarkistamaan heti, etta sopiiko saamani avain lukkoon. No ei tietty sopinut! Samalla ylemmassa kerroksesta tuli lenkilta palannut nuori nainen, jonka ongelma oli ihan sama kuin minulla. Joo, paivan lopussa sotku oli kylla selvitetty, ja olin onnellinen, etten sina paivana (tai yona) tullut silla viimeisella koneella klo 00.50 kotiin, ja huomannut asiaa sitten vasta.


Toinen paivan "kohokohta" oli yhtiokokous illalla. Se meni miltei kilpaa huutamiseksi, paapukarina mieshenkilo, joka alkoi arvostella ja ihmetella kevatyhtiokokouksessa JO PAATETTYJA asioita (han olisi kylla voinut silloin itsekin raahautua paikalle, tai ainakin ottaa selvaa jalkikateen siita, mita kokous silloin paatti  - eika alkaa huutaa siita jalkikateen).

Samainen henkilo huomautteli siita, ettei taloyhtio laita maksamattomia yhtiovastikkeita perintaan. Asunnonomistajat kun ainakin omistavat osan asunnostaan, eli eivat ole ihan PA.

KO. henkilo on itse niita, joilla on eniten naita maksuja rastissa.

Kaheleita on monenlaisia, ei voi muuta todeta.

Loppuhuomautuksena todettakoon, etta naihin rastissa oleviin vastikkeisiin ja niiden perintaan otetaan tiukempi linja.

keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Syopaa se sitten on

Rumba TYKSissa alkaa taas. Biopsiatulos vaatii hiukan sulattelua, joskin tiedan aika selvasti, mita on edessa. Olin kylla kuitenkin aika pollamystynyt, kun kuulin, enka alunnyt edes kysya, millaiset syopasolut ovat (talla kertaa) kyseessa, eli mm. hormonireseptoriresponssi, S-faasifraktio jne. Puhumattakaan tuumorin koosta.

Kaipa sen kuulen pian kuitenkin.

tiistai 11. lokakuuta 2011

Flunssaa pukkaa...

Nyt on taas se vuodenaika, jolloin ihmiset parskivat, ja niin minakin aivastelin ja niistelin koko viime yon. Tanaan sitten sinkkia ja C-vitamiinia huuleen, ja toivottavasti virukset hidastavat jakautumistaan. Tosin en kylla muista, milloin olisin viimeksi sairastanut, kai tuo yhdistelma toimii siis.

Kun iHerbista saa noita naytteita (laittavat joskus kahmalollisen kaikenlaista  - olen ilmeisimmin ollut hyva asiakas), olen aamiaissmoothiessa syonyt noita Immune Puncheja. Samaten kaytan tyrni- ja mustikkajauhetta (nama ostan ihan lahikaupasta). C-vitamiini on osaksi luonnollisessa muodossa, osaksi palmitaattina (esteroity, jota siis Perricone suosittaa).


Tuon colostrumin (sis. myos laktoferriinia) pitaisi myos auttaa yleiseen vastustuskykyyn.

Tuossa Immune Punchissa homman tekevat mielenkiintoiseksi sen sisaltamat sienet (AHCC, active hexose correlated compound). Sanana se ainakin vaikuttaa "terveellisesta", eli tarpeeksi monimutkaiselta tuottaakseen sen mielikuvan.

Tasta paastaankin asiaan, eli pakurikaapaan. Siita on ollut paljon lehdissa ja netissa, ja kasvaahan se taalla Suomessakin vaikka missa (ala kuitenkaan mene keraamaan ilman metsanomistajan lupaa!). Venalaiset ovat kuulemma perinteisesti parantaneet silla jopa syopia. Koska pussissa jauhettu sellainen muistuttaa ihan sahajauhoa (jolta sen uskon maistuvankin), olisin taipuvainen kokeilemaan sellaista kapselimuodossa. iHerbista saa sitakin, ja sitten naita muita, etenkin japanilaisten suosimia sienia.

Mutta sinkki ja C-vitamiini ovat kai ne tarkeimmat flunssantulon hidastajat. Niin ja jos pystyt olemaan koskettelematta kasvojasi kadellasi, sekin auttaa (Turun yliopistossa teettivat muistaakseni biologian opiskelijat jonkin testin, jossa verrokkirymista toinen ei kosketellut kasvojaan, tai toinen kosketteli, ja voitte vain arvata, miten siina sitten kaytiin...).

Sarvikuono ja matkoilla NutriBioticin nenasuihke, joka sisaltaa 1% GFE:ta, ovat suureksi avuksi tukkoista nenaa astaan taistellessa. Apteekin A-vitamiinitipat myos hyvia, jos kolvi kuivuu pahasti (olin muuten joskus nuhatippojen suurkuluttaja, silla lentokoneen kuivassa ilmassa nokka kuivui todella paljon, ja nuhatipat eivat todellakaan tehneet asialle muutakuin hallaa).

Niin, ja flunssaiselle suosittelen sipulimaidon sofistikoidumpaa versiota. Pilko pannulle/kattilanpohjalle runsaasti sipulia ja valkosipulia, ja kuullota ne voissa. Ala ruskista!

Kun silppu on pehmeaa, lisaa vetta ja kiehauta. Soseuta sopaksi sauvasekoittimessa. Lisaa hiukan kermaa ja yrtteja, esimerkiski timjami on hyva. Tarjoile!

sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Testissa ripsivarit


Kaytin monta vuotta Diorin Ultimeyes-ripsaria, mutta senpa valmistus lopetettiin ja tuote korvattiin Iconicilla, joka ei mielestani ole yhta hyva. Siirryin l'Orealin tuotteeseen (kuvassa), jossa myos on hyva sininen savy. Ei ollenkaan hullumpaa.

Olen kokeillut myos Lancomen ripsaria, enka pida siita. Samantapainen kuin Kanebon 38 astetta. Ei tee volyymillisesti mitaan.

Nyt testiin menossa Max Factorin tuote, jonka pitaisi parantaa pituutta ja volyymia. Varina on musta, silla taman tuotteen sininen oli aikalailla sahkonsininen, kun itse suosin tummempaa.

lauantai 8. lokakuuta 2011

Dzinnin tryffelit

Kun nyt sitten joulukonvehdeista rupesin puhumaan, niin tassa jaasuklaaohje.


Dzinnin Tryffelit 

Ihanat suklaakonvehdit (lapsuuden joulujen klassikkoresepti karppiversiona)


noin kymmenen annosta
2 munaa
makeutusta, siis esim. steviaa maun mukaan
1 rkl vaniljauutetta
5-6 rkl kaakaojauhetta
250 g kookosrasvaa
ripaus suolaa
5-7 tippaa piparminttuöljyä (saa mm. Japol-merkkisena luontaistuotekaupoista)


Sulata kookosrasva ja ANNA JÄÄHTYÄ (vatkautuu paremmin).
Vatkaa munat ja makeutusaine kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää vanilja ja kaakaojauhe voimakkaasti vatkaten (vatkaimella) kookosrasvaan. Yhdistä muniin (vatkaa tarvittaessa, riippuen kookoksen lämpötilasta - jäähtynyt kookosrasva tulee kuohkeaksi helpommin)
Pursota seos pieniin foliovuokiin ja anna kovettua pakastimessa.

Voi syödä suoraan pakastimesta, ns. jääsuklaana!


Ole varovainen piparmintun kanssa, sillä sitä hurahtaa helposti liikaa!


Kuva by nimimerkki "Rusko". www.karppaus.info

Lakritsipallot

Korkea verenpaineeni ei salli tallaisia herkkuja (niin, lakritsin sisaltamaa glykyrritsiinia, mutta tassapa ei sita ole kaytetty), mutta tassa ohje kuitenkin, siis tassa ei ole verenpaineelle ongelmallista lakritsia, vaikka se lakulta maistuukin. Aineet saa iHerbista.


Lakritsipallot

Pikainen karppiherkku
kymmenen annosta
1 kuppi tahinia
4 rkl mustia seesaminsiemeniä jauhettuna
ripaus suolaa
4 tl carobjauhetta
n. 2 1/2 tl anista (siis anisöljyä tai -aromia)
steviaa maun mukaan
(vaniljaa)

************
mustia seesaminsiemeniä kuorruttamista varten varten
Sekoita aineet ja muovaile niistä pieniä palloja, jotka pyörittelet seesaminsiemenissä (ja laitat pieniin makeisvuokiin). Säilytä jääkaapissa (jos ne nimittäin säilyvät, eivätkä tule heti syödyiksi...). Suolan lisääminen tekee näistä salmiakkimaisia.

Kasittamatonta teenjuomista

Tyoterveyslaakari kielsi minulta kahvin (jonka juonnin paljoudesta jopa esimies kerran huomautteli  - 10 mukillista ennen lounastaukoa olikin aika huomattava maara, syytan asiasta osin vahitellen kehittynytta kilpirauhasen vajaatoimintaa). Nyt sitten juon teeta  - yleensa kofeiinitonta sellaista.



Siivosin jokunen paiva takaperin keittiota, ja totesin, etta onpa todellakin muutama teekuppi tullut juotua. Tyhjia peltipurkkeja loytyi senverta.

Rooiboksen loysin jo tyoskennellessani Etela-Afrikassa. Hyvaa. Ehkapa jopa terveellisempaa kuin tavallinen tee. Ei siis sisalla kofeiinia.

Olin joskus aikoinani  - sen ensimmaisen Persianlahden sodan aikana  - jumittunut Ceylonille eli Sri Lankalle. Miten sinne paadyin, onkin monimutkainen juttu, enka nyt aio sita tassa kertoa.

Kaynti mausteplantaasilla ja teefarmilla oli todella mielenkiintoinen. Opin paljon. Ostin myos teeta kotiintuomisiksi. Hankalat teetermit, orange pekoe, broken orange pekoe jne. saivat myos reissussa sisallon. Tasta syysta olen aika tarkka siita, mita juon.

Samaten ne mausteet: Kumariinia sisaltavaa kassiakanelia en edes halua kayttaa. iHerbista saa onneksi aitoa Ceyloninkanelia, joka on terveellisempaa. Kaneli myos - btw  - tasaa verensokeria. Kerrankin jokin terveydelle hyva tuote lisaksi maistuu hyvalta!

perjantai 7. lokakuuta 2011

Euron kohtalo

Paivanpolttava puheenaihe koskee suomalaisten Kreikka-lainan vakuuksia. Siis sita, mita meista suomalaisista puhutaan/ollaan mielta. Niinkaan paljoa ei ole ollut polemiikkia itse asiasta.

Voiko asia enaa idioottimaisemmaksi menna? Maat, kuten Kreikka, ovat kuin huonosti johdettuja firmoja.  Ei kukaan alunperinkaan halua fuusioitua konkurssikypsan yrityksen kanssa. Due Diligence tehdaan joka tapauksessa. Miksi ei sitten tassa?

Tietystikin jossittelua, mutta asia on ollut jo hyvan aikaa tiedossa, kukaan ei voi vaittaa, ettako tama olisi tullut yllatyksena. Peraankuulutan siis myos osaamista Suomen hallitukselta.

Hyvin johdettu firma on yleensa myos taloudellisesti terve.

Kysymys: Missa maarassa aikamme johtajat ovat myos business-orientoituneita? Tama koskee lahinna virkamieskuntaa. Yksityisella puolella asia on kuitenkin joltisenkinlaisesti hoidossa, ja sietaakin olla.

torstai 6. lokakuuta 2011

Syopaa vai ei?

Minulta hoidettiin rintasyopa vuonna 1997. Sinansa hyva, etta suhteillani sain Suomen parhaan rintasyopakirurgin tekemaan leikkauksen. Arpea ei ollenkaan huomaa, ellei katso kainaloon, joka puhdistettiin siihen aikaan imusolmukkeista tyystin.

Nykyaan tutkitaan ns. vartijaimusolmukkeet, ja tulosten perusteella vasta paatetaan, tyhjennetaanko kainalo taysin.

Siita huolimatta yhdeksan viikkoa sadehoitoa oli se, minka lapi oli kaytava.

Nyt on Roosanauhaviikko. Ja kas kummaa, loysin uuden patin siita leikatusta rinnastani. Sadehoito tekee appelsiini-ihoa ja saattaa kovettaa leikkausarvet, mutta etta uusia muhkuroita ilmaantuisi nain jalkeenpain....

Tilanteen (ja kuhmuran) vakavuuden saan tietaan ensi keskiviikkona.

sunnuntai 2. lokakuuta 2011

...ja kynnet kasvavat

Nailtiques-lakat tosiaan toimivat. Saa olla koko ajan kynsia lyhentamassa. Normaalisti olisin tahan mennessa jo katkonut kaikki, mutta nyt tuntuvat todella vahvoilta. Eipa tarvitse enaa tuhlata rahaa geelikynsiin!


Laitoin tuollaisen vinon ranskalaisen manikyyrin tanaan. Lyhentelen kynsia lisaa viikolla.

lauantai 1. lokakuuta 2011

Negatiivinen kokemus City Dealista

Kuten aiemmin kerroin, toistaiseksi olen ollut aika tyytyvainen City Dealin kautta tehtyihin hankintoihin. On kuitenkin yksi kerta, kun tein jopa valituksen seka palveluntuottajalle etta Kuluttajaviranomaisille.

Tarjouksessa oli kakku:


Lisää "info@news.citydeal.fi" osoitekirjaasi varmistaaksesi, että saat sähköpostia CityDealiltä.
Eikö tätä sähköpostia näytetä kunnolla? Tässä on verkkonäkymä.
CityDeal
CityDealisi lahjakortti
Lisää kuvateksti
Hei,
Onnea! Sinun avullasi mahdollistimme diilin "Herkullinen 10 hengen kakku tai 20 hengen kakku alkaen vain 15,00€ (arvo jopa 45,00€). Säästä 56%".

Laskutimme hinnan valitsemasi laskutustavan kautta: Credit Card.
Lahjakorttisi on liitteenä tässä sähköpostissa.
Toimi näin:

1. Avaa liitteenä oleva pdf-tiedosto
2. Tulosta lahjakortti
3. Huomioi diilisi ehdot
4. Lunasta lahjakortti
Odotamme vierailuasi:
Cafe le Baoba - Hämeenkatu 1 20500 Turku - http:// -
Pidä hauskaa loistavien diilien parissa toivottaa,
Sinun CityDeal tiimisi
Info:Etkö saanut PDF tiedostoa tai et pysty avaamaan sitä? Ei hätää!
Tulosta yksinkertaisesti tämä sähköposti ja käytä sitä lahjakorttina.
CityDeal - Sinun kaupunkisi puoleen hintaan!
Herkullinen 10 hengen kakku tai 20 hengen kakku alkaen vain 15,00€ (arvo jopa 45,00€). Säästä 56%
Lahjakortin koodi: 4/5816
Lahjakortin arvo:30 EUR
Lahjakortin hinta:15 EUR
50%
Alennus
Lahjakortin voimassaolo päättyy: 30.12.2011
Lahjakortin voimassaolo alkaa: 26.07.2011
Varmuuskoodi: 4ED7A1F654
Sinä saat






  • Herkullisen 10 hengen kakun tai 20 hengen kakun
  • Valittavana suklaakakku (gluteeniton, vähälaktoosinen), valkosuklaakakku ja mangokakku (vähälaktoosinen)
  • Maistuvan kakun ystävien kesken jaettavaksi
  • Huom! Ole nopea, lahjakortteja on rajoitettu määrä
  • Ehdot






  • Lahjakortti on voimassa 26.07.-30.12.2011
  • Kakku tilattava 48h ennen noutoa numerosta 040-579 4322. Mainitse CityDeal-lahjakortti
  • Ei kotiinkuljetusta
  • Aukioloajat ma-pe 9-17, la 10-15, su 11-15
  • Sama henkilö voi käyttää vain yhden lahjakortin. Voit kuitenkin ostaa useampia ja antaa niitä lahjaksi perheellesi ja ystävillesi
  • Palvelun tarjoaja:
    Cafe le Baoba | Hämeenkatu 1 - 20500 Turku
    Pidä hauskaa, toivottaa CityDeal!
    [QR Code]
    © CityDeal.fi on CityDeal Oy:n tuottama palvelu  |  Yhteystiedot  |  Y-tunnus 2333557-5

    Tassa oli siis mita luvataan!

    Totuus olikin sitten vallan toinen:



    Aarettoman nolostuttavaa antaa tallainen syntymapaivalahjaksi! Valituksiin ei muuten ole vastattu.

    Maksaisitko SINA tasta 30 euroa, mika toimittajan mukaan on alkuperainen ja alentamaton hinta?