Jossain naistenlehdessä tästä kakusta povattiin seuraavaa muotileivonnaista, ja nimensä mukaan se onkin samettimaista syötävää, kunhan sen tekee oikein. Minusta oikeaan ohjeeseen kuuluu taikinan punaiseksi värjäävä punajuuri, eikä mikään karamelliväri, kuten uudemmissa ohjeissa usein on käytössä. Punajuurta sisältävä kakku on herkullinen ja mehukas kahvipöydän tarjottava, tai vaikka näyttävä jälkiruoka.
Tämä kakku on myös erittäin antioksidanttipitoinen ja sydänystävällinen, sillä punajuuri laskee verenpainetta.
Red velvet cake on USAssa traditionaalisesti laskettu Etelävaltioiden reseptiksi, olkoonkin, että sen alkuperästä on monta muutakin tarinaa. Tiedämme, että resepti alkoi kiertää USAssa noin 1920-luvulla, ja tarina myös kertoo sitä tarjotun New Yorkin Waldorf Astorian ravintolassa, jonka mukaan sitä kutsutaan myös nimellä
Waldorf Astorian kakku.
Yksinkertaistaen voi sanoa, että tämä muistuttaa hiukan mehukasta porkkanakakkua, jossa porkkanan sijasta on punajuurta. Tällä ohjeella voi tehdä myös kuppikakkuja (muffinsseja), joihin laitetaan valkoinen kuorrutus. Samaten pohjasta voi valmistaa uunipellin kokoisen levyn, jonka sitten leikkaa suorakaiteen muotoisiksi kerroksiksi.
Red Velvet Cake
(20 cm läpimitaltaan olevaan irtopohjavuokaan)
250 g keitetyistä punajuurista tehtyä sosetta (nykyään punajuuria saa vakuumissa valmiiksi keitettynä vihannesosaston hyllystä, eli älä käytä etikkapunajuuria)
125 g voita
100 g tummaa suklaata (70%)
3 isoa munaa vatkattuna
1 tl vaniljasokeria
200 g sokeria
220 g vehnäjauhoja, siivilöi ne ensin niin ne tulevat ilmavammiksi
2 tl ruokasoodaa, siivilöi se jauhojen kanssa
100 g tummaa kaakaojauhetta siivilöitynä
Laita uuni lämpenemään 170 C. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla.
Kaada punajuurisose kulhoon ja lisää siihen vatkatut munat ja vaniljasokeri ja vatkaa käsin ne huolellisesti sekaisin.
Kuumenna voi tarttumattomassa pannussa tai kattilassa. Lisää siihen paloiteltu suklaa. Sekoita kunnes seos on tasaisen kiiltävää (ei tarvita kovin korkeaa lämpötilaa, sillä seos ei saa kiehua). Kaada seos punajuuri-munamassaan ja vatkaa seos tasaiseksi.
Yhdistä eri kulhossa sokeri, jauhot, kaakaojauhot ja sooda. Kaada tähän kulhoon punajuuriseos ja sekoita tasaiseksi. Kaada vuokaan ja paista uunissa n. 45-50 minuuttia tai kunnes tikulla kokeillessa kakku on kypsä. Uunista otettua anna kakun jäähtyä vuoassa vähintään 5 minuuttia ennen sen kumoamista.
Tuorejuustotäyte ja kuorrutus:
250 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
2 1/2 dl tomusokeria
2-3 rkl sitruunan puristettua mehua
100 g huoneenlämmössä pehmennyttä voita
Laita huoneenlämpöinen tuorejuusto, voi ja tomusokeri kulhoon ja vatkaa kunnes seos on kuohkeaa. Lisää sitruunamehu.
Leikkaa kakku kahdeksi levyksi (jos leikkaat sen useammakai kerrokseksi, tee täytettä esim. 1 1/2 -kertainen annos) ja levitä tuorejuustotäytettä väliin. Kuorruta samalla tuorejuustoseoksella ja koristele esimerkiksi suklaaströsseleillä tai muulla haluamallasi tavalla.
Herkkuhetkiä!
PS: Kuvassa olevassa kakussa on vähemmän suklaata eikä ollenkaan kaakaota, onnistuu niinkin.