sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Anna meille jokapaivainen leipamme

Saapa nahda, mita sairaalassa tuumataan ruokavaliostani, joka kernaasti saa sisaltaa lihaa/kalaa ja (mielellaan) vihreita kasviksia. Ei perunaa/pastaa/riisia jne.

Minusta se kuulostaa erittain terveelliselta, ja ainakin herkasti artyva vatsani on voinut tuolla ruoalla paljon paremmin.

Suunnittelen silti ottavani jotain evasta mukaan. Pahkinoita/manteleita/ehka jotain kasviksenpuolta. Minitomaatteja ja porkkanoita. Aina anestesiasta herattyani minulla on ollut kiljuva nalka, ei merkkiakaan pahoinvoinnista, ja silti ei ruokaa tippunut. Suoraan sanoen, olen aina ollut varmaan - verensokerin laskusta johtuen -  todella akaisella tuulella.

Niin siis jos menen leikkaukseen.

Minulla on sellainen tunne, etta taman sairauden kanssa olen menettanyt viimeisenkin kontrollin omaan elamaani. Sairaalasta sanellaan, mita tulee tapahtumaan, ja terminaalipotilaat sitten lopulta piilotetaan omiin yksityishuoneisiinsa kuolemaan.

Mina haluan itse paattaa siitakin.

Jossain vaiheessa hoidotkin alkavat olla rasitus, ja talla rajalla jo mennaan.

Naistenlehdissa on silloin talloin selviytymiskertomuksia syovan sairastaneista. Miksi ei juuri koskaan lempeita kertomuksia saattohoidosta ja kuolemasta?

Mutta aiheeseen, eli leipaan ja hiilihydraatteihin. Meilla on suvussa paljon keliaakikoita, mutta mina en kuulu siihen kaartiin. Silti viljat aiheuttavat pahaa turvotusta ja mahavaivoja. En ymmarra miksi.

Paljon puhutaan lektiineista. Joidenkin tutkimuksien mukaan lektiinit pystyvat sitomaan leptiinireseptoreita, ja nain aiheuttamaan leptiiniresistenssia, joka taas puolestaan edesauttaa ylipainoisuutta ja siihen liittyvia elintasosairauksia. Mm. Rosedale korostaa tata. Veikkaan, etta kovinkaan moni Suomessa ei ole edes kuullut tasta.

Mielenkiintoinen ja tahan liittyva seikka on se, etta hapatus (siis esim. taikinan) hajottaa lektiineja, joten hapatetut viljatuoteet ovat suositeltavampia kuin ns. tavalliset. Tassa leipomoteollisuudelle ilmainen vinkki mainontaansa.

Minusta on aika ihmeellista, etta leipaa pidetaan niin terveellisena. Vaikka kylla hyvin tiedetaan, etta esimerkiksi runsas leseiden syonti haittaa hivenaineiden imeytymista. Valkoisen pullan syonnin tiedamme kategorisesti olevan vahemman terveellista.

Hirveasti on puhetta myos kuitujen saannista, mutta ihan kai jarkikin sanoo, etta jos syot puoli kiloa kasviksia per paiva, se on siina. Kumman sina valitsisit, puoli kiloa parsakaalta vai leipaa?

Minun valintani on ensiksimainittu, silla se on jopa maukkaampaa.

Laitan ohjeita sen kokkaamisesta, kunhan tulen sairaalasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!