lauantai 12. marraskuuta 2011

Sitruunamelissa

Jos yrtin latinalaisessa nimessa on sana "officinalis", se kertoo yrttia kaytetyn laakinnallisissa tarkoituksissa.

Sitruunamelissaa on perinteisesti kaytetty rauhoittavana yrttina. Sen nimi "melissa" tarkoittaa alunperin mehilaista, ja viittaa sen makeahkoon makuun.

Melissaa voi kayttaa etikan mausteena (tuoretta, silputtua sitruunamelissaa ja etikkaa => anna maustua n. 3 viikkoa, ja kayta viinietikan, valkosipulin, oliivioljyn ja muiden yrttien kanssa) Hyvaa rucolan kanssa ja erinomaista nimenomaan kalaruokien seurana.

Sitruunamelissan sisaltamilla eteerisilla oljyilla on rauhoittava ja antibakteerinen vaikutus. Joidenkin tietojen mukaan se tepsii myos herpes simplexiin, eli esim. huuliherpekseen.

Niinkuin kaikilla yrteilla, niiden sisaltamien tehoaineiden maara vaihtelee korjuuajan mukaan.

Sitruunamelissan sisaltama eteerinen oljy on nimeltaan sitronellaali. Jos sitruunamelissaa (kuin muitakin yrtteja) hauduttaa teeksi, kannattaa se tehda kannen alla, silla kanteen keraytyvat juurinkin ne vaikuttavat aineet  - oljyt - jotka pitaa saada takaisin haudutettuun nesteeseen.

Sanotaan, etta tietyt eteeriset oljyt vaikuttavat hengityksen ja ihon kautta kulkeutuen aivoihin ja vaikuttavat limbiseen jarjestelmaan, joka saatelee tunteita ja vaistoja. USA:ssa jopa jotkut ostoskeskukset lisaavat tallaisia aineita hengitysilmaan, jotta kauppa kavisi paremmin.

Tassa ohje sitruunamelissasalvaan, joka auttaa mm. huuliherpekseen:

mehilaisvahaa
lanoliinia
oliivioljya

Kaikkia suurinpiirtein yhta paljon. Sulata ne miedolla lammolla.

Lisaa joukkoon hiukan sitruunamelissan eteerista oljya.

Salva sopii kaikenlaisten rohtumien hoitoon, ja on parempi sailyttaa jaakaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!