perjantai 11. marraskuuta 2011

Nokkonen

Nokkonen on aika monikayttoinen kasvi, jota saisi hyodyntaa enemman, koska se menestyy vahan liiankin hyvin vaikka missa. Nokkonen on jo ammoisina aikoina kaytetty rautapitoinen yrtti, jonka sanottiin parantavan esim. nivelkivut (aivan oikein, jos nokkosen varsilla hakkaa kipeita nivelia, kipu siirtyy nokkosenpolttamiin ja helpottaa itse nivelessa*). Nokkosten varsien polttava aine on muurahaishappo. Roomalaiset aikoinaan veivat sotaretkilleen mukanaan nokkosia, silla niilla ihoa hieromalla sai verensa kiertamaan kylmemmissa ilmanaloissa.

Raudanpuutostiloissa rautatabletteja vatsaystavallisempi keino on hauduttaa tuoreita nokkosenlehtia vesitilkassa noin tunti, siiviloida seos ja kayttaa sita sisaisesti tarpeellisen ajan.

Nokkonen sisaltaa nykyisen tutkimuksen mukaan monia hyodyllisia aineita, kuten fenolihappoja, flavonoideja, kumariineja ja polysakkarideja (varsinkin nokkosen juuressa), joista viimeksimainitut saattavat toimia virustulehduksia vastaan. Flavonoidit ja fenolihapot vahentavat myos tulehdusta, ja saattavat olla hyodyksi esimerkiksi reumapotilaille, eturauhastulehduksissa ja virtsatulehduksissa.

TV:sta tuli ohjelma, jossa oli muutama hyva vinkki sen kayttoon. Kaikki tietavat, etta sita voi kuivata ja kayttaa esim. sampylataikinaan tai pinaatin sijasta "pinaattikeittoon", mutta harva tekee siita esim. teeta. Nokkostee poistaa nestetta ja vahentaa turvotuksia.

Nokkosesta saa hyvaa ainetta kauneudenhoitoon, mm. kasvoja voi hoyryttaa astian ylapuolella, ja astiassa kuumaa vetta jossa nokkosia joko kuivattuina tai tuoreina. Hoyrytys avaa huokoset ja puhdistaa niita.

Nokkosta voi kayttaa myos ihoa puhdistavaan naamioon, joka sopii varsinkin herkalle, epapuhtaalle tai artyneelle iholle:

1 rkl kuivattua nokkosta murskattuna
saman verran kermaa
saman verran arrowjuurijauhetta (nuolijuuri)
saman verran nokkosteeta

Seos saa vetaytya hiukan aikaa, ja sitten siihen lisataan tilkka vaahterasiirappia, jolla on myos puhdistava vaikutus. Seos on valmis kayttoon (sailyta jaakaapissa).

Yksi mielenkiintoinen ohjelmassa annettu vinkki oli tehda itse nokkossuolaa, jota voi kayttaa ruoanlaitossa ihan normaalin suolan tavoin. Se tehdaan nain:

Laita tehosekoittajaan tuoreita nokkosia ja lisaa saman verran (painon mukaan) merisuolaa. Jauha tehosekoittimessa hienoksi ja levita seos pariksi paivaksi palttinapyyhkeen paalle kuivumaan. Kun suolaseos on kuivaa, purkita se ja sulje purkin kansi siiviisti, ettei se ime kosteutta.

Tata voi siis kayttaa yrttisuolan tapaan.

*) Tassa siis hiukan sama funktio kuin ahdistuneilla (nuorilla), joiden on "pakko" viillella itseaan peittaakseen sisaisen tuskansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!