sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Miksi vihersmoothie on hyvaa juuri aamuisin?

Luin jostain, etta varsinkin aamuisin ihminen heraa dehydroituneena ja kroppa on silloin myos hapan. Kuivuminen tapahtuu siksi, etta peiton alla on yleensa lammin ja nukkuva hikoilee. Sitruunalla maustettu vesi on hyva apukeino nimenomaan aamuisin, mutta pese toki hampaasi sita ennen.

Kuten olet huomannut, kaytan myos paljon vihersmoothieita, ja kasvismehuja, kuten tomaattimehu, muttabjos ne ostaa valmiina kaupasta, kannattaa tsekata lisaaineet. Appelsiini/mandariinimehuista pidan myos, mutta ne ovat aika pitkalle pelkkaa sokeria. Varsinkaan hedelmasokeri ei ole hyvaa maksalle.

Ellei ole tottunut pelkkiin vihannesmehuihin, kannattaa ensimmaisilla kerroilla lisata mukaan hiukan jotain hedelmaa tai marjoja. Mina lisaan sitruunani sauvasekoittimella tehtyyn smoothieen, niin saan myos kuidut kaytettya hyvaksi, silla haluan veteni jaakaappikylmana. Stevialla saa makeutusta, jos sita kaipaa. Myos mausteitya voi kayttaa  - laitan esimerkiksi cayenne-/ tai mustapippuria tomaattimehuuni, niin siita saa topakan Virgin Maryn, jonka viela voi hienostellessaan koristaa laittamalla lasiin pystyyn kauniin sellerinvarren.

Olen aika varovainen noitten kaupan valmismehujen suhteen. Seisominan kaupan hyllyilla takuulla vaikuttaa revinnepitoisuuteen, ja toisekseen monet hedelmamehut, appelsiinimehu etunenassa, ovat tehty kokonaisista appelsiineista, eika kukaan voi sanoa tarkalleen, mita torjunta-aineita niiden kuorissa on.

Vihersmoothien pohjaksi voi laittaa oikeastaan mita tahansa  - ainakin jos sen tekee sauvasekoittimella, eika mehulingolla (minulla on molemmat). Vaikkapa manteli-/pahkinamaitoa. Manteli on aika neutraali, ja jos mantelit liottaa vedessa yli yon. Pahkinoiden ja mantelien liottaminen kannattaa, silla liottaessa niiden entsyyminestajat yleensa haihtuvat, ja entsyymitoiminta aktivoituu, joten niiden ravintoaineet imeytyvat paremmin.

Aamulla sitten voi koko seoksen ajella sileaksi blenderissa tai sauvasekoittimella, ja halutessaan siiviloida palat pois. Taman "jatteen" voi kayttaa esim. leivontaan tai syoda jogurtin ja marjojen kanssa.

Hyvia smoothieaineksia aamuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!