tiistai 1. marraskuuta 2011

Myrkkyja kengissasi?

Kosmetiikka ei ole ainoa myrkkyjen lahde. Toinen paha on muoti. Eika sen myrkyn tarvitse olla kankaassakaan, silla esimerkiksi Kiinasta tuotavien kenkien laatikoissa kaytetaan kuivikepusseja (homeenesto), jotka saattavat olla  - ja yleisesti ovatkin  - taytetty Euroopassa kielletylla dimetyylifumaraatilla. Tallaiseen pakkaukseen laitetut kengat saattavat aiheuttaa pahimmillaan palovamman kaltaisia oireita iholla, ja saastuttaa myos kenkien sailytystiloissa muutkin jalkineet.

Dimetyylifumaraatti ei ole ainoa ongelma kengissa. EU:n rajalla valvonta suoritetaan pistokokeina, ja usein loytyykin esim. metyleenikloridia, joka on hitaasti haihtuva tuote, joka aiheuttaa usein hengitysoireita. Koska kemikaali on haihtuvaa, kuljetuskontteja ei pysayteta rajalle, vaan se jatkaa matkaansa, ja kengat vain tuuletetaan ennen myyntia. Viranomaisilla ei oikeasti ole mitaan oikeuttakaan pysayttaa, niita, silla sita varten ei ole mitaan erityista lakia. Laki ainoastaan suojaa tyopaikallaan mahdolliselta altistumiselta joutumisen, eli tyontekija on periaatteessa suojattu kenkaliikkeessa, mutta ennen kenkien paatymista sinne, ei ole oikeastaan mitaan keinoa valvoa kaytettyjen kemikaalien maaraa ja laatua.

Kenkiin kaytetty nahka kasitellaan yleensa halvan tyovoiman maissa, kuten Bangladeshissa. Kemikaalien haitat ovat hyvin tiedossa, mutta silti tyontekijoita ei suojata mitenkaan. Syopatapauksien maara on viime vuosina kaksinkertaistunut, ja tyontekijoiden oletusika on 40-50 vuotta.

Puhumattakaan siita, mika maara kemikaaleja paatyy jateveden mukana kaduille ja maaperaan. Olen kerran kaynyt marokkolaisessa nahanparkitsemossa, ja jo hajukin oli sanoinkuvaamaton, ihan silmat vuosivat vetta. Tuloksena oli kuivumassa iloisen varisia nahkoja, joista voi vaan todeta, etta silmamaaraisesti ainakin Euroopassa kaytettyja atsovareja ja aniliinia oli kaytetty runsaasti. Mita tummenpi tai syvempi vari on, sita myrkyllisempia aineita on tarvittu luomaan se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!