tiistai 28. marraskuuta 2017

Ihmettelynaihetta ja hiukan eläinperäisistä aineista kosmetiikassa

Jos sinua yhtäkkiä pyydettäisiin luettelemaan, mitä eläinperäisiä aineita kosmetiikasta voi löytyä, montako keksisit? Minun listani taitaisi jäädä aika lyhyeksi (luepa juttu loppuun...).

Kerroin taannoin olleeni ruoka- ja viinimessuilla, jossa oli tarjolla myös kosmetiikkaa. Kävin kokeilemassa yhtä Alpin Natürlich -nimisen firman käsivoidetta ja olin ihan myyty. Ostin tuubillisen.





Kaksi miespuolista myyjää esitteli sarjan tuotteita (linkki täällä) ja kertoi siinä olevan sarjan varsinaisen tehoaineen lisäksi arnikkiöljyä (arnica), helokki-, vehnänalkio ja manteliöljyä ja kehäkukkauutetta. Kuulosti hyvälle, ja vasta ostettuani tuubin havahduin kysymään, että mikä se varsinainen tehoaine nyt sitten olikaan?

Kas, se on murmelinrasva. Sitä siis saadaan siis niistä sellaisista pikkueläimistä. Olin hiukan tyrmistynyt. Jos olisi ollut lukulasit päässä, eikä pään päällä, olisin toki itsekin voinut hoksata tuon tuubissa lukevan sanan "Murmeltier".




Siis ainekset nyt ainakin olivat luonnolliset, ja hetken aikaa näin silmissäni pikkumurmelien massateurastusurakan, kun myyjät kiiruhtivat kertomaan, että ei niitä karvapalloja nyt ihan hullunkiilto silmissä tapeta. Niillä ei ole luonnollisia vihollisia Sveitsissä, joten kantoja joudutaan harventamaan joka tapauksessa. Niitä metsästetään myös lihan takia ja metsästystä rajoittaa tiukka lainsäädäntö. Aina oppii jotakin.

Niin, mitä muuta eläinperäistä sitten voi löytyä kosmetiikasta? Äkkiseltään tulee mieleen, että Kloranen shampoissa j ahoitoaineissa oli ennen minkkiöljyä ja että japanilaiset suosivat hevosöljyä ihonhoidossaan. Taannoin kirjoittelin BRTC:n silmänympärysvoiteesta, jossa on lohenmätiuutetta. Lanoliinia saadaan lampaan talirauhasista ja puhdas sellainen pehmittää hyvin esimerkiksi kantapäitten kovettumia. Gelatiinia käytetään voiteissa sakeutusaineina ja ambraa saadaan valaanoksennuksesta ja sitä käytetään hajuvesiin.

Pienellä haulla löytyi tällainen lista niille, joita aihe kiinnostaa enemmän. Ei ole siis helppoa vältellä eläinperäisiä ainesosia kosmetiikkaa hankkiessa. Pääasia tässäkin tietty on se, että itse aine on tuotettu ilman eläinten kärsimystä, ja että se on turvallinen käyttäjälleen.

Millaisia tunteita tämä postaus herätti? Suositko ei-eläinperäistä kosmetiikkaa, vai onko asia sinulle samantekevä? Tai oletko koskaan ajatellut asiaa?

1 kommentti:

  1. Hauskasti kirjoitettu juttu!

    Aihe on paljon tapetilla ja on hyvä, että asiasta keskustellaan. Tiukat vegaanithan eivät hyväksy edes hunajaa, lanoliinia tai kananmunaa kosmetiikassaan.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!