Photo by Jelleke Vanooteghem on Unsplash |
Yhtäkaikki, iltapäivätee on oikeastaan aika tuhti ateria. Se sisältää suolapaloja (voileipiä), teeleipiä (scones) ja erilaisia makeita leivonnaisia. Tällainen on mukava esimerkiksi sunnuntaiateriana.
Voileivät:
Itse suosin kurkku- ja lohileipiä. Kurkkuvoileivät voivat tuntua äkkiseltään aika heppoisilta, mutta ne ovat todella herkullisia. Näin teen ne:
- valkoista paahtoleipää
- voita
- kurkkua
Voitele paahtoleivät voilla. Viipaloi kurkku ohuenohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai juustohöylällä. Laita kurkunviipaleita kahden voidellun leivänviipaleen väliin. Leikkaa reunat pois ja leipä kahteen osaan joko pitkittäin sormivoileiviksi tai diagonaalisesti kolmioleiviksi (itse pidän pitkittäin leikatuista, joskin kolmiomaiset ovat tarjottimella näyttävämpiä pystyyn asetettuina).
Muita klassisia täyte-ehdotuksia:
- tuorejuusto ja ohuet kylmäsavulohisiivut (maustamattoman tuorejuuston voi maustaa myös wasabilla, sopii erinomaisesti siihen)
- silputtu kananmuna, majoneesi ja vesikrassi
Tyypillisesti leipiä on samaa aina sorttia kaksi per syöjä, ja ne asetetaan kerrostarjottimen alimmalle lautaselle. Leipiä voi olla kahdella tai kolmella eri täytteellä, ja esimerkiksi lohitäytteiselle voi valita hiukan tummemmankin leipäpohjan.
Kerrostarjottimen seuraavalle lautaselle kuuluvat teeleivät eli sconesit. Tässä ohje niiden valmistamiseen. Parhaimmillaan ne ovat kuohkeita, rapeita päältä ja miltei suoraan uunista.
Scones
Kuva: Meanderings through my Cookbook |
350 g jauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
85 g kylmää voita kuutioina
4 rkl sokeria (ruskea parempaa)
150 g luonnonjogurttia
1 tl vaniljauutetta
1 vatkattu muna voiteluun
Laita uuni lämpiämään 200 C. Nypi jauhot, leivinjauhe, suola ja voi tasaiseksi muruksi. Tee muruseoksen keskelle kolo. Kuumenna jogurtti ja vanilja mikrossa kuumaksi ja kaada se taikinan koloon. Sekoita nopeasti taikinaan, älä vaiva turhaan.
Kaada taikina jauhotetulle pinnalle, muotoile siitä n. 4 cm halkaisijaltaan oleva pötkö ja leikkaa jauhotetulla veitsellä noin 3 cm paloja, jotka nostat uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele palojen päällysosa. Paista uunin keskitasossa n. 12 minuuttia kullankeltaisiksi. Tarjoa lämpiminä (syö samana päivänä).
*****
Perinteisesti teeleipä eli scone murretaan kahtia, ei leikata. ne tajotaan clotted creamin ja erilaisten hillojen kanssa. Suomesta ei saa clotted creamia, joka on oikeastaan hieman kuohkeaa, kokoonkeitettyä (uunissa tai keittäen, ohje täällä) kermaa. Vähemmällä vaivalla saa ihan hyvää pseudo-sellaista, kun sekoittaa kermavaahtoa ja mascarponea. Tällainen kerma tulee ensin teeleivän päälle, sitten vasta hillo tai marmeladi.
Kerrostarjottimen ylimmällä hyllyllä on yleensä makeita leivonnaisia, jotka voivat olla mitä tahansa, mutta pieninä annoksina. Macaroonit ovat hyviä, samoin pienet leivokset.
Syöminen aloitetaan tarjottimen alatasolta.
Syöminen aloitetaan tarjottimen alatasolta.
Sitten tarvitaankin vain hyvää teetä, ja ehkä lasillinen-pari shampanjaa!
Olipas herkullinen postaus. Skonssien ohjetta olinkin kaivannut. Pitää ensi sunnuntaina kokeilla.
VastaaPoistaTämä on oikeasti ihan hauska juttu! Helppo myös toteuttaa! Hieman luksusta elämään!
PoistaTällanen iltapäivätee ois mukava joskus kokea.
VastaaPoistaSe on kyllä tuhti ateria, ja helppo valmistaa itsekin.
Poista