lauantai 8. helmikuuta 2020

Sunnuntain herkkuhetki: Afternoon Tea

Englantilaisen iltapäiväteen sanotaan olleen Bedfordin herttuatar Annan keksintö, häntä kun hiukoi silloin tarjottavien normaalien aterioiden, eli aamiaisen ja illallisen välillä. Nykyään monet iltapäiväteetä tarjoavat ravintolat käyttävät siitä nimitystä High Tea, jolla ei alun perin ollut mitään yhteyttä ylhäisen luokan iltapäiväteen kanssa, vaan se oli alkujaan työväenluokan töitten jälkeinen ateria.

Photo by Jelleke Vanooteghem on Unsplash

Yhtäkaikki, iltapäivätee on oikeastaan aika tuhti ateria. Se sisältää suolapaloja (voileipiä), teeleipiä (scones) ja erilaisia makeita leivonnaisia. Tällainen on mukava esimerkiksi sunnuntaiateriana.

Voileivät:

Itse suosin kurkku- ja lohileipiä. Kurkkuvoileivät voivat tuntua äkkiseltään aika heppoisilta, mutta ne ovat todella herkullisia. Näin teen ne:

- valkoista paahtoleipää
- voita
- kurkkua

Voitele paahtoleivät voilla. Viipaloi kurkku ohuenohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai juustohöylällä. Laita kurkunviipaleita kahden voidellun leivänviipaleen väliin. Leikkaa reunat pois ja leipä kahteen osaan joko pitkittäin sormivoileiviksi tai diagonaalisesti kolmioleiviksi (itse pidän pitkittäin leikatuista, joskin kolmiomaiset ovat tarjottimella näyttävämpiä pystyyn asetettuina).

Muita klassisia täyte-ehdotuksia:

- tuorejuusto ja ohuet kylmäsavulohisiivut (maustamattoman tuorejuuston voi maustaa myös wasabilla, sopii erinomaisesti siihen)

- silputtu kananmuna, majoneesi ja vesikrassi


Tyypillisesti leipiä on samaa aina sorttia kaksi per syöjä, ja ne asetetaan kerrostarjottimen alimmalle lautaselle. Leipiä voi olla kahdella tai kolmella eri täytteellä, ja esimerkiksi lohitäytteiselle voi valita hiukan tummemmankin leipäpohjan.

Kerrostarjottimen seuraavalle lautaselle kuuluvat teeleivät eli sconesit. Tässä ohje niiden valmistamiseen. Parhaimmillaan ne ovat kuohkeita, rapeita päältä ja miltei suoraan uunista.

Scones


Kuva: Meanderings through my Cookbook


350 g jauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
85 g kylmää voita kuutioina
4 rkl sokeria (ruskea parempaa)
150 g luonnonjogurttia
1 tl vaniljauutetta

1 vatkattu muna voiteluun

Laita uuni lämpiämään 200 C. Nypi jauhot, leivinjauhe, suola ja voi tasaiseksi muruksi. Tee muruseoksen keskelle kolo. Kuumenna jogurtti ja vanilja mikrossa kuumaksi ja kaada se taikinan koloon. Sekoita nopeasti taikinaan, älä vaiva turhaan.

Kaada taikina jauhotetulle pinnalle, muotoile siitä n. 4 cm halkaisijaltaan oleva pötkö ja leikkaa jauhotetulla veitsellä noin 3 cm paloja, jotka nostat uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele palojen päällysosa. Paista uunin keskitasossa n. 12 minuuttia kullankeltaisiksi. Tarjoa lämpiminä (syö samana päivänä).

*****
Perinteisesti teeleipä eli scone murretaan kahtia, ei leikata. ne tajotaan clotted creamin ja erilaisten hillojen kanssa. Suomesta ei saa clotted creamia, joka on oikeastaan hieman kuohkeaa, kokoonkeitettyä (uunissa tai keittäen, ohje täällä) kermaa. Vähemmällä vaivalla saa ihan hyvää pseudo-sellaista, kun sekoittaa kermavaahtoa ja mascarponea. Tällainen kerma tulee ensin teeleivän päälle, sitten vasta hillo tai marmeladi.

Kerrostarjottimen ylimmällä hyllyllä on yleensä makeita leivonnaisia, jotka voivat olla mitä tahansa, mutta pieninä annoksina. Macaroonit ovat hyviä, samoin pienet leivokset.

Syöminen aloitetaan tarjottimen alatasolta.

Sitten tarvitaankin vain hyvää teetä, ja ehkä lasillinen-pari shampanjaa!

4 kommenttia:

  1. Olipas herkullinen postaus. Skonssien ohjetta olinkin kaivannut. Pitää ensi sunnuntaina kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on oikeasti ihan hauska juttu! Helppo myös toteuttaa! Hieman luksusta elämään!

      Poista
  2. Tällanen iltapäivätee ois mukava joskus kokea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä tuhti ateria, ja helppo valmistaa itsekin.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!