perjantai 12. maaliskuuta 2021

Kuvakieltä

Ihmisten lukutaito ruostuu. Käytetään äänikirjoja, katsotaan TV:tä, kuunnellaan podcasteja jne. Vaikkakin lehteni luen netissä (vähemmän roskaa!), en ole koskaan oppinut noille äänikirjoille. Radiota kuuntelen autossa ajaessani, siinä se.

Sääli sinänsä kansan vaivalla hankitulle lukutaidolle. Välillä kun lukee somessa nuorten ihmisten postauksia, en edes ymmärrä, mitä kirjoitetaan, koska sanat ovat pötkössä, murteella tms. kirjoitettuja, eikä muutenkaan ole minkäänlaista jaksotusta. Hymiöt sinällään ymmärrän, mutta niidenkin ylenpalttinen viljely köyhdyttää kieltä.


Taantumista? kyllä se mielestäni sellaista on. Tällaisia vaan pohdin, kun huomasin, että viimeisen Windows-päivityksen yhteydessä esim. Excelin "Wrap text" oli muuttunut pelkäksi kuvakkeeksi töissä käyttämässäni PC-versiossa. Kotikoneella olevassa MAC-versiossa uusimmassa versiossa on sentään sekä kuvake, että entinen teksti.


Minusta tämä systeemi on ymmärrettävämpi, tai preferoisin oikeastaan pelkkää tekstiä, sillä siitä selviää kaikki. Hetken aikaa piti etsiä ja ihmetellä tuota kuvaketta työkoneella, ennen kuin tajusin. Tämän uuden Blogger-version kanssa on hiukan sama juttu.

Onko muilla samanlaisia fiiliksiä? Onneksi on perjantai.

Mukava viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!