Minulla ei juuri koskaan ole päänsärkyä, mutta viime viikolla heräsin kamalaan jysäriin. No, sen syy selvisi tänään. Olin ilmeisestikin ajatuksissani ottanut verenpainelääkkeen sijasta 200 mg:n Ibusalia. Kas kun nämä pillerit ovat niin samannäköisiä, enkä muistanut kylppärin kaapissa sitä ibuprofeiinia olevankaan. Lääkkeittä äkisti noussut verenpaine ilmeisesti aiheutti päänsäryn aamullisen hypoglykemian kanssa.
Lääkkeiden viitehintajärjestelmän kurjuus ei ole yksin siinä, että kun käyt apteekissa, tarvitsemasi lääke saatetaan joutua tilaamaan jostakin, ellei juuri sitä merkkiä ole saatavilla, taikka reseptin kirjoittanut lääkäri on laittanut paperiin "ei lääkevaihtoa". Millään apteekilla ei ole varaa pitää suurta varastoa kaikkia rinnakkaislääkkeitä, koska ei vaan yksinkertaisesti ole kannattavaa pitää varaston kiertoa hitaana.
Miksi sitten lääkäri voi kirjoittaa että ei salli lääkevaihtoa. Hyvä kysymys, mutta oikeasti se perustuu siihen, että rinnakkaisvalmisteet eivät aina ole yksi yhteen. Bioekvivalenssitutkimuksissa sallitaan pienet poikkeamat. Tästä syystä ei kannata ihmetellä, jos jonkin valmistajan tuote tehoaa paremmin kuin toinen vastaava geneerinen, jossa on yhtä paljon vaikuttavaa ainetta.
Hintaputken halvin siis voi vaihtua todella usein. Niinpä kävi nyt minullekin kun hain verenpainelääkettäni lisää.
Ylhäällä ibuprofeiinia, keskellä Actaviksen losartaanivalmiste ja alimpana Orionin vastaava, jota olen tottunut käyttämään. |
Kuten huomaat, ibuprofeiinin ja Actaviksen tabletit erottaa nopsaan katsomalla vain blisterin pituudesta. Toki tietty jokaisella lääketabletilla on omat ominaisuutensa (kirjain-/numerokoodi, kuvaus), mutta kukapa niitä alkaisi ihan suurennuslasin kanssa syynäämään.
En ainakaan minä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!