maanantai 10. syyskuuta 2012

...ja draama jatkuu...

Tänään on tietääkseni ollut taloyhtiön hallituksen kokous, oletettavasti myös käsitelty tätä vesivuotoasiaa. Vielä ei ole kuulunut mitään, mutta olen niinsanotusti ladannut kiväärin molemmat piiput ja valmiina argumentoimaan, mitä ikinä sieltä tuleekin.

1. Tuo Polygonin raportti ilmeisimmin myötäili entisen isännöitsijän ajatuksia laskuttaa minulta taloyhtiön vakuutuksen omavastuuosuutta. Se oli muotoiltu juuri siten, että koko vuoto olisi ollut minun vikani. Jos olisin Pohjolalle vakuuttanut näin saadakseni sieltä korvaukset oman, laajennetun kotivakuutukseni pohjalta, enkö olisi samalla syyllistynyt vakuutuspetokseen, koska oikeasti asiahan ei näin ole?

2. Viime vuonna hallitukseen valittiin naishenkilö, joka esitti haluavansa kilpailuttaa vakuutusyhtiöitä, koska hänen nähdäkseen vakuutusmaksumme olivat liian suuret. Aion kysyä, onko näin tehty ja vakuutusmaksujen alentamisen vuoksi omavastuuosuutta on nostettu, niin tämä on mielestäni hallitukselta tyhmä teko ottaen huomioon taloyhtiön iän. Entäpä jos seuraavassa yhtiökokouksessa hallitukselle ei myönnettäisikään vastuuvapautta?

3. Koska samat putket kulkevat täällä jokaikisen asunnon lattioitten sisällä, tällainen vesivahinko voi siis tapahtua kenen tahansa asunnossa, periaatteessa. Kuinka moni asunnon omistaja tässä tilanteessa on heti valmis kyselemättä lykkäämään viisitoista tuhatta euroa taloyhtiön tilille? Kysyn vaan.

4. Tämän ikäisissä taloyhtiöissä olisi nimenomaan oltava kattavat vakuutukset. Jos kovin usein tällaisia omavastuuosuuksia alkaa langeta maksettavaksi, niin kysyn vaan, montako vakuutusmaksua sillä rahalla korvattaisiin? Varmaan jonkin verran, eikä omavastuita kannata korottaa säästääkseen viisisataa euroa per vakuutusmaksu, sillä vahingoista tulee jokatapauksessa enemmän makseltavaa.

5. Uusi asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan 1.7.2010. Tämän mukaan mm. (lihavoinnit by Dzinni):

Taloyhtiön ja osakkeenomistajien kunnossapitovastuuta on UAOYL 4 luvun 2 ja 3 §:issä täsmennetty. Taloyhtiön vastuulla on kunnossapito siltä osin, kuin se ei kuulu osakkeenomistajille. Taloyhtiön kunnossapitovastuu käsittää siten osakehuoneiston rakenteet ja eristeet. Lisäksi yhtiö vastaa perusjärjestelmistä, joita ovat mm. lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmät

ja 

Yleisperiaatteen mukaisesti osakkeenomistaja on vastuussa vaikutusmahdollisuuksiensa rajoissa olevista, lähtökohtaisesti hänen omistamansa huoneiston käytön perusteella kuluvista tai merkittäviltä osin hänen henkilökohtaisten mieltymystensä mukaisesti tehdyistä rakenteista, pinnoista ja laitteista.

...edelleen...

Lain 24-luvun 2 §:ssä on säädetty osakkeenomistajan korvausvelvollisuudesta. Sen mukaan osakkeenomistajan on korvattava vahinko, jonka hän on tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut myötävaikuttamalla asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen rikkomiseen. 


ja...

Yhtiön on 4-luvun 2 §:n 2. momentin nojalla korjattava myös sellaiset osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi. Yhtiö ei kuitenkaan vastaa osakehuoneistoissa olevista altaista. 

Yhtiö ei myöskään vastaa korjauksen yhteydessä sellaisista kustannuksista, jotka syntyisivät osakkeenomistajan huoneistossaan tekemistä sisustuksellisista lisätöistä tai erikoisrakenteista. Lain periaatteena on, että korjausvastuu on täytetty, jos korjaustyö toteutetaan ajankohdan perustasoon. 

OK, siirryn odottamaan yhteydenottoa hallituksen/isännöitsijän taholta ja nyt tekemään hiukan tärkeämpiä hommia.

Rahaa, rahaa, rahaa, paljon pahaa...

PS: Kuinka moni tietää, että uuden lain mukaan ei yhtiövastiketta tarvitse maksaa siltä ajalta, kun asunto on asumiskelvoton?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!