tiistai 30. lokakuuta 2018

Kurkistus tulevaisuuden ruokapöytään

Sain kutsun yllämainitun nimiseen tilaisuuteen, joka oli eilen. Illan aiheena oli "Tattaria, lupiinia, kvinoaa ja öljyhamppua – kun maailma muuttuu, suomalaiset pellot elävät mukana. Miten turvata kotimaisen ruoantuotannon monipuolisuus ilmastonmuutoksen edessä? Millaista on tulevaisuuden terveellinen, kestävä, gluteeniton ja ennen kaikkea herkullinen ruoka?"  

Ilta pidettiin Turun tuomiokirkon lähellä jokirannassa sijaitsevassa, perinteikkäässä ja tunnelmallisessa Hus Lindman -ravintolassa.



Minua kiinnosti aihe kovin, ja olen innokas kokeilemaan kaikenlaista uutta, varsinkin ruokien raaka-aineitten saralla. Tilaisuudessa tarjottiin myös puheenaolevista raaka-aineista valmistettua ruokaa maisteltavaksi, ja se olikin herkullista.

Yksi illan toteuttajista oli tuottajien ohella Luonnonvarakeskus (LUKE), jonka sivuilta löytyykin paljon luettavaa mm. juuri ruoasta ja ravitsemuksesta. Koska tässä illanvietossa pääosassa olivat nimenomaan kasvisperäiset proteiininlähteet, olen lueskellut sieltä saamaani ScenoProt-projektijulkaisua tänään mielenkiinnolla. Edellisestä linkistä pääset lukemaan asiasta lisää, ja saamani kirjasen e-versiokin löytyy täältä. Sirkkaproteiinista ja jauhomadoista lienemme kaikki kuulleet, mutta miten olisi mustasotilaskärpänen lautasellasi?




Härkäpapua ja suklaata Karviaisten tilalta Salosta. Erilaisilla suklailla päällystettyjä härkäpapuja ja herkullista mutakakkua. Minun suosikkini olivat nuo vaaleanpunaiset, marjaisalla suklaalla päällystetyt, rapeat pavut, joita kuulemma "on jo mennyt erätolkulla ennen kuin ne pakkaukseen saakka ovat päässeetkään". Suklaa tulee Kultasuklaalta, mutta muu on ihan tilan omaa käsityötä. Mutakakun ohje löytyy täältä. Oli muuten todella hyvää!


Ilta oli antoisa muutenkin, kuin ruokareseptien suhteen. Mitä tulee näihin resepteihin, ajattelin laitella niitä tänne blogiinkin pikkuhiljaa.

Oletko sinä kiinnostunut kasviproteiineista?

16 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoisen oloinen ilta! Kasviproteiinit ja kestävä ruuantuotanto ovat erittäin mielenkiintoinen aihe. Olikos ilta suunnattu keliaakikoille vai miksi gluteeniton oli nostettu terveellisen ja kestävän rinnalle illan kuvauksessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hus Lindmanin ravintoloitsijan puheenvuoron mukaan gluteeniton on nouseva trendi, kaiketi siksi. Samaten nuo proteiinipitoiset viljelykasvit näyttävät olevan nousussa.

      Kun katsotte noita laittamiani linkkejä, niissä on näköjään ilmoituksia vastaavanlaisista illoista, kannattaa pitää silmällä.

      Poista
  2. Ehdottomasti kasvisproteiini kiinnostaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin aihealue on mielenkiintoinen, ja yhä enemmän tuntuu omakin syömiseni menevän sille linjalle, että lihaa vähemmän ja protsku jostakin muualta.

      Poista
  3. Kyllä mullekin kasvisproteeini kelpaa vallan hyvin. Tykkään mm. härkäpavuista todella paljon. Mun puolesta eläinproteeinista voisi luopua, jos näin radikaalin ajatuksen uskaltaa ilmaan heittää!
    Tuo Hus Lindman sijaitsee muuten ihan mun lapsuudenkotia vastapäätä tai hieman vinottain vastapäätä, mutta ihan lähituntumassa. Tuttu ravintola:)

    VastaaPoista
  4. Minäkin toivon että tulevaisuudessa lihasta tulee harvinainen ylellisyystuote. Itse en sitä kaipaa.

    VastaaPoista
  5. Kivan kuuloinen ilta ja mielenkiintoinen aihe <3

    VastaaPoista
  6. Mä oon ollut syömättä lihaa jostain n. 17-vuotiaasta asti, kalaa syön välillä. Halusin laittaa vielä tietoa että arvontavoitto, Color Popin Sol-paletti tuli tänään perille, suurkiitos siitä! Ihmettelin vaan, kun paketissa on merkintä kolmen sävyn kohdalla "Not intended for use in the immediate eye area", kun kyseessähän on luomiväripaletti eikö? Jos ko. sävyjä ei voi siis käyttää luomiväreinä, niin mihin ne mahtaa olla tarkoitettu? Kyseessä siis kaksi metallisävyä ja yksi mattasävy. En ole aiemmin törmännyt luomiväripaletissa vastaavaan merkintään, niin ajattelin kysäistä sinulta jos tietäisit syyn. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos tiedosta! Nopsaanpa se tuli perille.

      Kyllä vaan, se on luomiväripaletti, enkä huomannut ollenkaan tuota mainitsemaasi merkintää! Ovatko ne sävyt kimalteisia? Jos, niin arvaus on, että niiden joutumista kontaktiin silmän pinnan, eli sarveiskalvon kanssa siitä syystä, että siinä on mekaanisesti hankaavia osia, eli se kimalle.

      Jos sävyjä laittaa vain silmäluomelle, eihän väri silloin ole kontaktissa suoraan silmään.

      Poista

    2. Taisin arvata oikein, nyt kun katsoin netistä. Ei siis ns. vesirajauksiin, nuo kimallehiukkasia sisältävät napit.

      Poista
    3. Laitoin varmuuden vuoksi kyselyn Colourpopille ja laitan vastauksen tähän alle, kunhan kuulen sieltä.

      Poista
    4. Mä kyselin asiasta yhdessä FB-ryhmässä, sanoivat johtuvan siitä, että sävyt sisältävät pigmenttiä, jota ei Jenkeissä ole todettu silmäturvalliseksi, vaikka Euroopassa sen käyttö on sallittua. Eli voi käyttää huoletta :) Kyseessä siis sävyt Motel, Floaties ja OOO.

      Poista
    5. Ahaa! uudistin kysymykseni Colourpolille, sillä vielä en ole vastausta saanut.

      Hmm. Johtuisikohan siitä, että USA:ssa saattavat eläinkokeet silti olla osin vaadittuja? Mutta ollaan kuulolla, kuten sanottu, kerron täällä, kun kuulen Colourpopilta.

      Poista
  7. Luin just lehdestä jostain ravintolasta,jossa kasvatetaan itse kaikennäköistä ja omia sirkkojakin oli,jos oikein muistan.Ja jälkiruuan päällä oli puolukkasolukkoa,joka sisältää kaikki puolukka kasvin osat,koska keinotekoisesti ei pystytä vielä valmistamaan erikseen vaan marjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin tämä ravintola on aika innovatiivinen, tekisi mieli tutustua tarkemmin: https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/201809172201202371_rh.shtml

      Poista
  8. Aihe on todella mielenkiintoinen, ja ihanaa kun SUomessa on etenkin kaurasta kehitetty niin monta uutta hyvää tuotetta. Sirkkoja maistoin eka kerta nyt SUomessa; täälläkin on ainakin yksi tietämäni sirkkafirma, mutta heidän tuotteensa menevät elintarvikeyrityksille ja vientiin,joten kaupoissa ei ole sirkkoja tai sirkkajauhoa näkynyt.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!