lauantai 22. huhtikuuta 2023

Basel ja nykyajan toimistosuunnittelua

Olen Baselissa entisillä kotikonnuillani. Eilen pääsin käymään entisen työnantajani, Rochen uudessa tornissa Grenzacherstrassella. Aivan upea, uusi toimistorakennus, jonne minäkin olisin Gartenstrassen tiloista saanut muuttaa, jos sopimustani olisi jatkettu. Vaan ei jatkettu, kun 2018 firmassa oli isoja muutoksia, ja osa vakinaisistakin sai lähteä.

Kivitaideteos "vanhan tornin", eli Bau 1:n edessä. Bau 1:stä ja sen 37. kerroksen Pebbles-ravintolasta on tässä blogissa juttuja takavuosilta. Aina kun kävin kaupungin toisella puolella olevasta toimistostani kampuksella, pyrin piipahtamaan Pebblesissä, ja tottakai vein aina myös Suomesta tulleet vieraani sinne.

Vanha, ja uusi, paljon korkeampi torni. Nämä ovat Sveitsin korkeimmat rakennukset. Nyt kuulin, että suunnitteilla on vielä kolmas, näitäkin korkeampi torni. Siitä tulisi hiukan eri mallinen, katso suunnitelma ja havainnekuva täältä.

Uusi Rochen torni.

Alla kuvia hyvinvointikerroksesta, jossa on mm. joogatiloja, hierovia nojatuoleja ja petejä ja kaikkea muuta mukavaa. Tarjolla on aina teetä, yrttihaudukkeita ja sensellaista terveellistä. Siis täällä on hyvinvointikerros!


Katosta roikkuvia korituoleja oli paljon joka puolella, ja niissä istuen on mukava palaveerata työkaverin tai -kaverien kanssa.

Yksi hierovista nojatuoleista. Hierovat pedit olivat kaikki varattuja, joten en saanut niistä yhtään kuvaa. Entinen työkaverini, joka toimi oppaana, kertoi, että oli kokeillut 15 min yhtä petiä juuri viikolla, ja sanoi sen olleen todella rentouttava kokemus.

Täällä voi pitää vaikka kokouksen, kunhan ei pidä kovaa ääntä.

Miksi näitä vateja sanotaan? Niitä siis voi napauttaa tuolla palikalla, ja aikaansaatu ääni resonoi kehossa, kun kuppi koskettaa sitä (luulen). Takana karkeaa hiekkaa, jossa voi kävellä paljain jaloin. Hiekka (tai hieno sora?) hieroo jalkapohjia. EDIT: Kuten kommenteissa osuvasti huomautettiin, nuo "vadit" ovat siis äänimaljoja! Kiitos! Täällä lyhyesti lisää niiden käytöstä (Wikipedia).

Täällä asuu rauha.


Sitten piipahdimme tornin kahviloissa, ja lopulta 47. kerroksessa olevassa baarissa, joka on Pebblesin vastine. Unohdin kysyä, mikä sen nimi on. Baari oli pullollaan after work -drinksuilla olevaa porukkaa.





Yhdessä kahvilassa oli viherseinä, joka oli tehty ihan oikeista, elävistä viherkasveista. Näköjään se innoitti  muitakin valokuvaajia. Siellä näkyikin eilen illalla olevan paljon vierailijoita. Rochen työntekijät saavat tuoda erityisluvalla "perheensä" käymään, ja sellaisella luvalla minäkin siellä olin.

Lounasruokala ei ollut enää auki, mutta kävimme nappaamassa kuvan.

Toimistotilat ovat kolmen kerroksen komplekseissa, joissa voi liikkua joko kierreportaita pitkin tai hissillä. Tarjolla on erilaisia työtiloja aina hiljaisista yhden hengen "kopeista" erilaisiin työpöytiin. Käytössä on hotdesking, eli voit valita itse työpöytäsi ja työskentelytilasi. Tavaransa työntekijät säilyttävät erillisissä lokeroissa, joista tarvikkeet voi kantaa laatikossa valitsemaansa työpisteeseen. Saman osaston väki tekee yleensä töitään toimistolla ollessaan samassa kolmen kerroksen kompleksissa, joten tiedät aina, missä työkaverisi ovat.

Näkymä Reinille 47. kerroksen baarista.


Kaiken huippuna kuva yhden toimistokerroksen naistenvessan oven sisäpuolelta. Ovessa on pieni hylly, johon voit asettaa vaikka puhelimen tai tabletin ja katsella sieltä jotakin pöntölläistumisen aikana.

Mitäs tykkäsit? Kyllä minulle tällainen toimisto kelpaisi!

5 kommenttia:

  1. Nuo vadit on äänimaljoja.

    Aikamoiset näkymät tuolta tornista!

    VastaaPoista
  2. Aivan, äänimaljoja! Tätä sanaa hain! Kiitos!

    Oli kyllä hieno torni, joskin se ykkönenkin oli todella luksuriöösi.

    VastaaPoista
  3. Oli hauska nähdä, miten samankaltaiset elementit toistuvat toimistojen suunnittelussa. Samankaltaisia modernimmat toimistot ovat täällä Suomessakin. Edellisellä työnantajalla oli kahvilounge ylimmässä kerroksessa, joten työntekijätkin pääsivät nauttimaan merinäköalasta (tila tosin oli sisustuksellisesti penseä). Viherseinät ovat suosittuja, vaikka vielä muutama vuosi sitten toimistoista karsittiin viherkasvit huoneilman pilaajina. Ja tuo lounasravintola: tiedätkö, että siitä tuli mieleeni työpaikkani lähellä sijaitseva lounasravintola (jos haluat verrata, hae ravintola Syke ja bistro Pulssi, en kehdannut linkittää). Ja monitoimitilatoimistossa (= hotdesking-konsepti suomeksi) täälläkin työskennellään. Tiloja on täällä karsittu muuten aika rankasti: työpisteitä on todellisuudessa vain ehkä 70% työntekijöiden määrästä. Työskennelläänkö Saksassa toimistoilla vai edelleen osin tai pääosin etänä? -q

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole ollut Suomessa töissä ikiaikoihin, joten en yhtään osaa sanoa, millaiselta suomalainen keskivertotoimisto näyttää, mutta ulkomailla (vaikka puhuttaisiin mistä maasta), ei varmaan tällaiseen päästä useimmissa tapauksissa.

      Kiitos tuosta hotdesking-sanan suomennoksesta! En ole koskaan kuullutkaan, mutta aina sitä oppii uutta!

      Ainakin meillä Saksassa työ sujuu pääsääntöisesti etänä, joskin nyt juuri viime viikon osastopalaverissa puhuttiin, että jospa yritetään kaikki tulla edes tiistaisin toimistolle. Mukavaahan sitä on nokakkainkin joskus nähdä muuten kuin Teamsin ruudulla.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!