torstai 27. joulukuuta 2012

Kädettömän kokkailuja - kuningattaren leipävanukas

Päivä on mennyt koirulia ikävöidessä ja siivoamisyrityksessä, josta ei edelleenkään tule mitään tulosta niin kauan kuin yksikätisenä huseeraan. Pari viikkoa vielä tätä lastaa olisi pidettävä  - mutta peukalo ei vielä senkään jälkeen ole ihan kunnossa. Menee vielä ainakin pari kuukautta.

Kun olin saanut vasempaan käteeni muutaman haavan pilkkoessani terävällä keittiöveitsellä muutamia pahvilaatikoita kartonkikeräykseen ja saanut rusikoitua metallisen teepurkin merkillisen kourun malliseksi yrittäessäni sitä auki, luovutin ja aloin miettiä, mitä tekisin kuivahtaneesta pullapitkonpalasesta ja puolesta paketillisesta kuivahtaneita minidonitseja. Jees, pullavanukasta! Tässä hiukan erilainen ohje, kuin mihin yleensä ollaan totuttu. Marengin tosin jätin vatkaamatta, sillä siitä(kään) ei yksikätinen selviä. Nätti ja erittäin hyvänmakuinen siitä tuli!

Hyvää vaniljakastikkeen kanssa! Tähän tuli marengin asemesta päälle paahdettuja minidonitsin puolikkaita.

Kuningattaren leipävanukas

7 dl kermamaitoa
4-5 rkl voita
6 isoa viipaletta valkoista leipää (ranskanleipä hyvä, pullakin käy), josta on kova kuori poistettu
2 rkl raastettua sitruunan kuoren keltaista osaa
4 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 munaa, valkuaiset ja keltuaiset tarkkaan eroiteltuna
n. 1 1/2 dl kuningatarhilloa (oikeastaan mikä tahansa hillo käy)
voita vuoan voiteluun

Kuumenna uuni n. 180-asteeseen. Voitele n. pari litraa vetävä laakeahko uunivuoka voilla (vuoan on hyvä olla syvempi kuin ns. piirakkavuoka, esim. lasagnevuoka on hyvä).

Kuivalle leivälle ja pullalle koittaa pienin konstein uusi elämä.
Laita maito ja voi paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna se liki kiehumispisteeseen (älä anna kiehua eikä palaa pohjaan). Ota kattila hellalta ja lisää sinne leivänpalat, sitruunankuori 2 rkl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria. Anna seoksen levätä 15-20 minuuttia ja vatkaa se sen jälkeen tasaiseksi lisäten kananmunankeltuaiset sekaan.

Kaada seos vuokaan ja paista uunin keskiosassa n. 25 min tai kunnes seos vuoassa on hyytynyt.

Silläaikaa vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Kääntele loppu sokeri ja vaniljasokeri sekaan.

Ota vuoka uunista, levitä päälle hillo ja kuorruta koko komeus valkuaisvaahdolla aina vuoan reunoihin saakka. Laita vuoka takaisin uuniin n. 10 minuutiksi tai kunnes marengin huiput ovat ruskettuneet kullanvärisiksi.




Höyryävän kuumaa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!