keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Onko sinulla joku säännöllinen lääkitys? Jos, niin lue tämä (ja lue, vaikka ei olisikaan)

Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, johon on elinikäinen lääkitys. Suomessa kun ostan lääkkeen apteekista, saan periaatteessa aina samaa, saman lääketehtaan valmistamaa lääkettä tabletteina. Ulkomailla ollessa sitä ei ole siellä tarjolla, joten saan saman verran samaa vaikuttavaa ainetta sisältäviä tabletteja.

Kävi kuitenkin niin Sveitsissä, että kun olin käyttänyt näitä toisia geneerisiä valmisteita jonkin aikaa, aloin tuntea väsymystä, vetämättömyyttä ja muistikin pätki. Epäilin heti, että vika oli saamassani valmisteessa.

Vasemmalla suomalainen valmiste, oikealla liuska Sveitsistä ostettuja Merckin valmustamia Euthyrox-tabletteja.

Itse tuotteessa ei tietenkään ollut mitään vikaa. Se vika oli vaikuttavan aineen pitoisuudessa. Selitänpä hiukan tarkemmin.

Kun lääkeaineen patentti loppuu, siitä voi tehdä ns. geneeristä eli "kopiolääkettä" mikä tehdas tahansa. Kuitenkin vaaditaan tiettyjä tutkimuksia todistamaan, että ko. geneerinen lääke toimii samalla tavalla kuin alkuperäinen, muuten kopio ei saa markkinointilupaa.

Tämän vaikutuksen ei tarvitse olla ihan identtinen alkuperäislääkkeen vaikutuksen kanssa, vaan sen vaikutus saa tavallaan olla tietyn deltan (ikkunan) sisäpuolella, eli se voi olla niinsanotusti hiukan voimakkaampi tai heikompi kuin alkuperäinen valmiste. Tämä näin karkeasti selitettynä, voit lukea täältä asiasta tarkemmin.

Jos siis kaikkia apteekista saatavia rinnakkaisvalmisteita vertaillaan käytännössä, niillä saattaa vaikutus olla eriasteinen. Tästä syystä esimerkiksi kilpirauhaslääkitystä (jossa tabletin murunenkin voi vaikuttaa), ei kannata vaihtaa merkiltään toiseen vaan pysyä juuri siinä valmisteessa, jonka kanssa lääkeannos on alunperin tasapainotettu toimimaan parhaalla tavalla.

Oliko tämä asia sinulle entuudestaan tuttu?

PS: Niin, ja minä sitten kävin Suomessa yksityisellä lääkärillä (enhän enää ollut Suomen sosiaaliturvan piirissä) ja hain tyroksiinini Suomesta koko sen ajan, mitä Sveitsissä asuin.

6 kommenttia:

  1. Kyllä ja ite verenpainelääkkeitä syönynnä 28 vuotta. Imeytymis ongelmahan se pahin taitaa olla eri liäkkeissä. Mitä oun keskustellunna apteekin henkilöihin kans. Kelan pakko vaihto halavemppiin liäkkeissiin on mielestän leikkimist ihmis hengill? Liäkäritkkää eivät uskalla kommenttoijja noita "halappis"liäkkeihen tehoja tahi immeytymist. Hauskinta on se, miks liäkärit ei jo resettii tehessään laita "halappis"liäkettä? Pesseevätkö sillä kätesä ja omatuntosa puhttaaks? Yks etesmennyt liäkär sano, että"ota kalliimpi liäke, teho o parempi".

    VastaaPoista
  2. Huh, ei ollut tuttua. Mä olen aina luullut, että rinnakkaislääkkeet on presis samanlaisia kuin ! "alkuperäiset", mutta hinta vaan on alempi tuosta mainitsemastasi patenttiasiasta johtuen. Täytyypä seuraavilla lääkärikäynneillä kysellä tarkemmin omista lääkkeistä tai farmaseutilta.
    Kiitos infosta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti vaan bioekvivalenssitutkimusten tuloksia eivät tiedä farmaseutit, eivätkä lääkkeitä määräävät lääkäritkään. Lääkärit tosin saattavat saada palautetta potilailtaan, joille joku määrätyn lääkkeen rinnakkaisvalmiste ei olekaan toiminut toivotusti, ja he saattavat määrätä esimerkiksi alkuperäisvalmisteen ilman vaihto-oikeutta.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Johtunee varmaan siitä, että ihan täydellistä kopiota lääkkeestä on kaiketi hankala tehdä. Tai ainakin se vaatisi todella paljon kokeita, jolloin hinta ei jäisi kovin alhaiseksi.

      Tuntuu myös siltä, että yleisimmin kopiolääkkeet toimivat hieman "alle" alkuperäisen, eikä juurikaan "yli".

      Poista
  4. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Itsellänikin on jatkuva lääkitys, joten lääkkeet ja erilaiset lääkeaineet ovat tuttuja. Tuo on mielenkiintoinen seikka, että kun lääkäaineen patentti loppuu siitä voidaan alkaa valmistaa kopioita. Olin aina olettanut, että vaikutuksen tulisi olla täysin samanlainen, joten tuo yllättää, että se voikin olla voimakkaampi tai heikompi. Eli monissa valmisteissa varmaankin on siis järkevää pysyä hyväksi koetussa.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!