sunnuntai 29. elokuuta 2021

Paistetut kantarellit

Mies löysi niin mahtavan nurmiherkkusienen eilen tontilta, että tuli inspiraatio kirjoitella paistetuista kantarelleista, joita taannoin laitoin vanhan kaavan mukaan, toisinsanoen siis vanhalla ja tutulla ja myös niin yksinkertaisella ohjeella.  

Löydettyä herkkusientä voi muuten ihastella Instagramissani, eli täällä. Noita puutarhasta löydettyjä herkkusieniä en laita pataan, sillä kuulin, että ne kovin keräävät raskasmetalleja, vaikka tästä ohi menevä tie ei mikään vilkas olekaan.


Paistetut kantarellit (muutkin sellaisenaan käytettävät sienet kelpaavat)


kantarelleja puhdistettuna ja paloiteltuina sopiviksi paloiksi, jos ovat liian suuria

sipulia

(pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna)

voita

sitruunan mehua

tuoretta timjamia (tillikin hyvä) ja silputtua persiljaa

suolaa, jauhettua valkopippuria (pidän valkopippurista tässä enemmän kuin mustapippurista, mutta sekin on makuasia, eli molempiahan voi toki käyttää)


Pilko sipuli tai hienonna se (on makuasia, kuinka karkeaa sipuli saa olla) ja kuullota se voissa pannulla. Lisää sienet ja paista miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat sopivan kypsiä.

Lisää mausteet (siis sitruunamehu, suola ja pippuri), tarkista maku ja lisää vasta sen jälkeen yrtit. Tarjoa lämpimänä. 

Sopii hyvin leivänkin päälle! Tai sitten ruoan lisukkeeksi. useimmiten tarjoan alkuruokana salaatinlehden päällä (lautasella).

4 kommenttia:

  1. Nam nam nam!! Sitä minä aina ihmettelen, miten nuo kaikki valkoiset sienet voi tunnistaa niin varmasti, ettei sekoita niitä valkoiseen kärpässieneen. Tosin se ei ole minulle mikään ongelma, kun en kerää itse sieniä. Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä meidänkin piti sitä jättisientä ihmetellä netin avulla ennen kuin tulimme siihen tulokseen, että herkkusieni se on!

      Poista
  2. Kiitos hyvästä kantarelliohjeesta. Pitää kokeilla. Minä yleensä käytän yrttinä vain tuoretta persiljaa. Vaikka rippotteen timjamia moniin ruokiin, tähän en ole älynnyt sitä käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä lienee maun salaisuus lähinnä juuri tuo timjamin ja sitruunan liitto. Pelkkää persiljaakin usein tosin käytän. Tai molempia!

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!