keskiviikko 1. syyskuuta 2021

Kaikkea sitä voikin sattua

Muistatte varmaan, että kävin hammassairaalassa poistattamassa viisaudenhampaani kolmisen viikkoa sitten.  Oikea alaviisaudenhammas oli visaisempi poistettava, ja vaati toista tuntia leikkaamista, uudelleenpuudutusta yms., että se saatiin vihdoin pois sieltä.

Työpisteeni hematologian osaston päiväsalissa huonetta odotellessa.

Mitä tapahtuikaan eilen? Söin lounasta, ja avasin suuni laittaakseni ruokaa suuhuni, ja kuului naksahdus. Oikean puolen alaleuka kipeytyi ja saman puolen alahuulen oikea osa muuttui tunnottomaksi leukaan saakka, mitä ihmettelin. Ei se niin ihan täysin tunnoton ole, mutta miltei. Leuka myös turposi oikelta puolelta.

Tänään kävin siis taas hammassairaalassa jälkitarkastuksessa, ja ilmeni, että koko leukaluu on mennyt poikki! Olen ollut koko päivän silkan epäuskon vallassa, miten voi käydä näin, enkä edes ehtinyt purra mitään!

Leuka siis leikataan heti huomenna ja se on ärhäkän kipeä, enkä saa edes suutani auki kunnolla. Paraneminen kestää ainakin kuusi viikkoa, jolloin ovat muut hoidot tauolla, mikä on harmi, kun saatiin juuri tämä uusi systeemi käyntiin mukavasti eilen. 

Eilen siis tiputettiin isatuksimabi ja karfiltsomibi - molemmat uusia lääkkeitä minulle. Isatuksimabi on ns. monoklonaalinen vasta-aine, joka on proteiini, joka on kehitetty tunnistamaan kohdeaine ja kiinnittymään siihen. Kohdeaine on tässä tapauksessa CD38, joka on aine, jota on multippelin myelooman syöpäsoluissa. Näihin soluihin kiinnittymällä valmiste auttaa elimistön luonnollista puolustusjärjestelmää, eli immuunijärjestelmää tunnistamaan ja tuhoamaan näitä soluja.

Karfiltsomibi on samaa lääkeperhettä kuin bortetsomibi, jota jo hyvällä menestyksellä olen saanut. Valitettavasti vaan uuden kasvainmassan myötä tullut relapsi vaati lääkityksen vaihtamista.

Karfiltsomibi siis on proteasomin estäjä, joka pilkkoo solun sisällä proteiineja, joita ei enää tarvita. Syöpäsoluilla on normaalia suurempi tarve tuottaa ja hajottaa proteiineja, koska ne monistuvat nopeasti. Kun karfiltsomibi estää proteasomia hajottamasta syöpäsolujen proteiineja, proteiinit kertyvät soluihin ja solut kuolevat ja syövän eteneminen hidastuu.

Tänään piti saada toinen karfilsomibitiputus, mutta tuon leikkaussuunnitelman takia se peruutettiin. Tärkeintä on nyt hoitaa tuo leuka kuntoon, mikä taas aiheuttaa ainakin kuuden viikon viiveen hoitoihin.

Karfiltsomibin kuitenkin arvellaan auttavan yhdistelmänä tuon isatuksimabin ja kortisonin kanssa (deksametasoni). Pahojen solujen poistamiseen kehosta sain lisäksi rasburikaasia, joka on munuaisten suojaksi tuumorikuormituksen varalta veritaudin nopean kasvainmassan hajoamisen varalta. Aamulla hiukan samaan tarkoitukseen tuli allopurinolia (joka suojaa lähinnä uraattihapon kertymiseltä niveliin, mikä voi aiheuttaa kihtiä). Molemmat valmistet ovat entsyymejä.

Tällaista siis tällä kertaa, ja huomenna leikeltäväksi. Laittavat varmaan jonkin levytystsydeemin tuohon leukaluuhun, ja mahdan olla aika kipeä ja naama turvoksissa tomenpiteen jälkeen, mutta se jää  sitten nähtäväksi siis huomenna.

10 kommenttia:

 1. Kyprolis hoidon aikana ei voi leikata, koska CD38 on punassolun pihalla ja haava ei umpeuduttua. Minun vatsaleikkaus venyi 9 päivään, sitten vasta maha tikattiin. Ja munullakin oli aksi kuviota leuassa.ei kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sain siis karfiltsomibia eilen (Kyprolis), mutta tänään leikataan se leuka.

   Poista
 2. No johan sulla vastustaa. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, uskomaton juttu tämäkin.

   Poista
  2. Kiitos tsempeistä, leikkausta odotan kauhulla...kohta lähtö Dentaliin.

   Poista
 3. Voi ei, miten on mahdollista. Toivottavasti toivut nopeasti leikkauksesta! Eeva

  VastaaPoista
 4. Uskomatonta todellakin,toivottavasti leikkaus sujuu hyvin tai varmaan leikkaus on jo tehtykin.Topumisia leaualle.

  VastaaPoista
 5. Voi hyvänen aika! Kyllä nyt yhtä ihmistä koetellaan. Tätä kirjoitettaessa leikkaus on jo varmasti ohi ja olet toipumisen tiellä. Kovasti paljon voimia sinulle ja etähali!

  VastaaPoista
 6. Toivottavasti leikkauksesi on sujunut hyvin. Harmillista ja tosi ikävää noiden hoitojen suhteen myös.
  Paljon jaksamisia sinulle toivottelen.
  T. vanhempi täti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kaikki meni paremmin kuin hyvin, ja nyt on taas leuka kasassa.

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!