perjantai 3. syyskuuta 2021

Korjattu leukaluu

Se sitten meni totaalisesti poikki! Nimittäin alaleukaluuni oikealta. Oli varsin ikävä tunne, kun luiden päät hiersivät yhteen ja koko leuka ehti muuttaa asentoaan ja purenta oli tänä aamuna jotakin aivan muuta kuin normaalisti.

Menin torstaiaamulla TYKSin Dentaliin leikattavaksi, ja alkuiltapäivästä heräilinkin entistä ehommalla leualla varustettuna. Sinne laitettiin pari levyä tukemaan luiden päiden luutumista ja leuan asentoja purentakin oli katsottu liki ennallen. Turvotuksen takia en osaa sanoa, miten se palautuu. Turvotus kuulemma tulee olemaan pahimmillaan vasta perjantain tienoilla. Kas, ja nythän onkin perjantai, menen jo sekaisin päivistä. 

En huomannut kysyä, että menikö alahuulta hermottava trigeminuksen haara, mandibulaarihermo poikki, vai mitä sille tapahtui, sillä toinen puoli alahuulta on edelleen leuan alaosaan saakka varsin tunnoton. Mutta ehkä se selviää, eikä se paljoa haittaa tahtia. Enemmän haittaavia ovat suun sisällä olevien ommelten "hapsut", jotka oikealla kutittelevat kielen syrjää. Niitä ei saisi kuitenkaan kielellä kosketella.

Nyt pitää sitten olla sosemaisella ruoalla 😖. Tänään oli ruoaksi kasvissosekeittoa,  vispipuuroa ja vielä kiisseliä. Iltapalaksi mannapuuroa mustikkasopalla, että siinä se meni, mutta jo 6-8 viikkoa kun moista settiä syö, mahtaa hiukan kyllästyttää! Ai niin, kurkkusiiivutkin tarjottiin soseutettuina.

Näillä kuitenkin mennään ja pääasia, että leuka on korjattu, vaikka paranemisessa isoja riskejä onkin.

EDIT: Leikannut erikoishammasläääri kävi ja kysyin tuosta hermosta. Koska tunto ei ole kokonaan poissa, hän arveli, että se kyllä palaa ennalleen vuoden sisällä. Kai hermo vaan venyi. Jos tuntoa ei olisi ollenkaan, se ei varmaan myöskään palautuisi.

6 kommenttia:

 1. Hienoa sentään että leikkaus meni hyvin! Selvisikö mistä moinen vamma aiheutui, ohensiko viisaudenhampaan juurien ronkkiminen luuta niin paljon? Ei kai sulla myeloomamuutoksiakaan leukaluussa ollut? Hyvää toipumista toivottelee Eeva E.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä tämä todennäköisimmin johtui sen viisurin ronkkimisesta, joskushan näin voi käydä, kuulin.

   Nyt on levytetty leukaluu ja poskenkin läpi laitettu ainakin yksi ruuvi (haava ja tikki siinä), ja leuka on parempi kuin eilen ennen leikkausta.

   Antibioottia menee suoraan suoneen, koska infektioriski on iso.

   Poista
 2. Enpä ole koskaan kuullut että viisurin poistosta voi olla noin kamalat seuraukset. Ja miksi sen juuri nyt pitikään sattua sotkemaan myeloomahoitoja! Ruuanlaittopuoli sinulla on onneksi hanskassa, nyt varmaan on ideointikyky tarpeen että keksii siedettävää syötävää tuleviksi viikoiksi. - K on nyt aina huonona, tulehdusarvot koholla ja oksentaa heti kaiken mitä suuhunsa pistää. Se kai johtuu sytostaateista. Kuulemma yrittää nyt vaan jotenkuten pysytellä elävien kirjoissa... on se rankka hoito.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuon erikoishammaslääkärin mukaan on aika harvinainen juttu tällainen leukaluun rungon murtuma, mutta näin voi käydä.

   Ai kauheeta, kaikki myöttätunto K:lle!!! Huh, tosiaan jotkut sanovat, että siitä ei olo pahene... Kaipa kaikki antiemeetit on kokeiltu?

   Poista
 3. Joo kyllä on lääkevaihtoehtoja kokeiltu mutta mikään ei auta. Häntä ärsyttää kun patistetaan väkisin syömään vaikkei mikään pysy sisällä ja syöminen ällöttää. Ei kuulemma sairaalaruoka maistu. K ei muuten ole kronkeli mutta inhoaa teollisia, einesmäisiä makuja ja hänen mielestään sairaalaruuassa on joku sellainen sivumaku, sen lisäksi että se on aika mautonta. Mutta voi olla että tuossa vaiheessa kaikki ruoka inhottaisi. Miten sulla, onko leuka kipeä, entä onko selkäkipu hellittänyt?

  VastaaPoista
 4. Kuvittelin että K selviäisi suht helpolla kantasolupalautuksesta kun on niin hyvä peruskunto, mutta ilmeisesti kunnolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa miten hoitoon reagoi. Palautumisessa se saattaa auttaa, vaikka kyllähän noin pitkä sairaalassa makaaminen jo kuluttaa lihaksia ja jatkuva oksentelu vie loput voimat.

  VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!