torstai 6. tammikuuta 2022

Nollaig na mBan (eli irlantilainen pikkujoulu joulun jälkeen)

Nollaig na mBan (lausutaan jotakuinkin suomalaisittain "nall-ag na mon") on iirin kielellä 6. tammikuuta vietettävä naisten joulujuhla, jolla juhlistetaan joulun aikana töitä paiskoneita naisia. Tämä koskee siis jouluvalmisteluja, joissa naisilla on edelleen suurin työtaakka ja vastuu kotioloissa.

Photo by Jason Briscoe on Unsplash

Siinä missä koko läntinen kristitty maailma viettää loppiaista Jumalan ilmestymisen kunniaksi ja keskiajalla muodostuneen perinteen mukaan itämaan tietäjien Beetlehemiin saapumisen kunniaksi 12. päivänä joulusta, on tämä naisten joulu, eli (irlantilainen) pikkujoulu (Little Christmas) päättää myös "virallisesti" joulun ja on yksi Irlannin suurimpia traditioita. Tällöin juhlitaan naisia, naiset järjestävät omia keskinäisiä tapaamisiaan ja silloin myös otetaan joulukoristeet alas ja säilöön seuraavaa joulua varten. Muussa tapauksessa seuraa huono onni koko vuoden. Entisinä aikoina, kun ei ollut varaa muihin koristeisiin kuin ulkona kasvavasta piikkipaatsamasta tehtyihin köynnöksiin ja kimppuihin, ne otettiin alas tänä päivänä ja poltettiin huonon onnen pitämiseksi visusti loitolla.

Nykyäänkin tänä pikkujoulupäivänä naiset tapaavat kokoontua toistensa koteihin tai varsinkin nykypäivänä pubeihin tapaamaan toisiaan jättäen miehensä hoitamaan kotiaan ja perhettään, ja tämän miehet tekevätkin ilomielin, tai ainakin haluaisin näin uskoa, sillä ainakin maaseudulla Irlanti on hyvinkin patriarkaalinen ja vanhanaikainen.

Irlannissa vitsaillaankin, että Jumala lepäsi maan luotuaan seitsemäntenä päivänä, mutta naiset ottavat vapauden levätä vasta 12. päivä!

Traditio on voimakkaimmillaan läntisessä Irlannissa ja irlantilaisille tämä päivä on varsinkin äitien juhlaa, ja ymmärrettävistäkin syistä, sillä perheet olivat ja edelleen ovat traditionaalisista syistä tässä katolisessa maassa varsin isoja, ja joulun aikaan perheiden kestitsemisessä ja joulun järjestämisessä koko muun kodin ja perheen hoidon lisäksi riittää puuhaa. Nämä naiset saavat turhankin vähän kiitosta osakseen, joten päivä on varmaan heille kovin tärkeä.

Nykyään tosin on kasvamassa uusi sukupolvi hyvin koulutettuja, voimakkaita ja itsenäisiä naisia, joten se jää nähtäväksi, mikä tämän juhlapäivän merkitys on tulevaisuudessa. Nyt traditio vielä näyttää olevan voimissaan.

1 kommentti:

  1. Enpä tiennyt tällaisesta juhlasta. Hauskaa että on vielä olemassa paikallisia ja alueellisia juhlia ja tapoja! Eeva e

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!