torstai 13. helmikuuta 2014

Leivinsoodaa kosmetiikaksi ja moneksi muuksi

Eilen jäikin postaus hiukan torsoksi sen puhelinsoiton takia, aika mietittäviä asioita, mutta nyt jatketaan toisella aiheella.

Leivinsoodalla voi tehdä paljon muutakin kuin käyttää sitä vessanpyttyjen pesemisessä ja mattojen tai muiden kodin tekstiilien raikastamisessa ennen imurointia. Tai leivonnassa.

Sitä voi myös käyttää henkilökohtaisessa hygieniassa ja itsensä hoitamisessa, onhan se toki antifungaalista, antiseptista ja poistaa epämiellyttäviä hajuja. Tässä muutama hyvä vinkki:

1. Käytä sitä kynsien puhdistamiseen ja kynsinauhojen kuorimiseen ennen manikyyriä. Kasta kynsiharja jauheeseen ja puhdista kynsien alustat. Sen jälkeen tee vedestä ja soodasta tahna (3:1), jonka hierot kynsinauhoihin ja käsiin. Jatka hierontaa jonkin aikaa ja huuhtele kädet. Nyt kädet ovat pehmeät ja kynnet valmiit lakattaviksi!

2. Poista kovettumat jaloista liottamalla ensin jalkoja lämpimässä vedessä, johon on lisätty pari ruokalusikallista soodaa ja muutama tilla laventeliöljyä. Kun jalat ovat lionneet tarpeeksi, hiero niitä seoksella, jossa on kolme osaa soodaa, yksi osa vettä ja yksi osa sokeria. Kun kovettumat on näin kuorittu pois, levitä jalkoihin puhdasta lanoliinia tai jotakin muuta paksua voidetta ja kiedo ne pyyheliinoihin, kunnes voide on imeytynyt.

3. Jääkö hiuksiisi pesun jälkeen jäänteitä hiustenmuotoilutuotteista? Et välttämättä tarvitse kallista syväpuhdistavaa shampoota kun pestessä kaadat kämmenen pohjalle hiukan soodaa ja sekoitat sen sitten shampooseen, jolla peset hiuksesi.

4. Toimivan deodorantin saa kun sekoittaa soodaan muutaman tipan eteeristä öljyä (tuoksu oman valintasi mukaan). Tätä kun tupsuttaa kabukimaisella harjalla kainaloihin, niin siinä se on. Seokset voi laittaa vaikka tyhjään ja puhdistettuun mineraalimeikkipurkkiin, niin sen käyttö on helppoa.

5. Sooda toimii hyvin valkaisevana hammastahnana.

6. Jos kasvoille ilmestyy näppyjä, niistä pääsee eroon laittamalla niille sooda-vesi -seoksesta tehtyä tahnaa kasvonaamion tapaan. Samaan tapaan voi lievittää hyttysenpuremia, ihottumia ja auringonpolttamia. Tahna huuhdellaan pois viileällä vedellä.

7. Kuoriva kasvojenpesuaine syntyy kun yhdistät yhden ruokalusikallisen orgaanista hunajaa yhteen teelusikalliseen soodaa ja levität tahnan kasvoille. Jos sinulla on herkkä iho, varo kovaa hankaamista. Hiero ihoa pyörein liikkein ja lopuksi anna olla kasvoilla noin minuutin. Huuhtele viileällä vedellä.

Lopuksi vielä on sanottava, että sooda toimii hyvin myös erilaisissa ruoansulatushäiriöissä, kuten närästyksessä, suolistokaasujen liiallisessa muodostumisessä ja muissa mahavaivoissa. Sekoita lasilliseen haaleaa vettä teelusikallinen soodaa ja juo se.

Kuva: MTV

3 kommenttia:

  1. Joskus olen mattoihin käyttäny,mut kiitti vinkeistä muutamaa voisi testata

    VastaaPoista
  2. Mistä sä ostat tätä soodaa? Isoja pakkauksia saa mistä?

    VastaaPoista
  3. iHerbistä. Edullista. Esim. tässä:

    http://www.iherb.com/Bob-s-Red-Mill-Pure-Baking-Soda-Gluten-Free-16-oz-453-g/9852#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=baking%20soda&rc=402&sr=null&ic=4

    http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Powdered-Baking-Soda-16-oz-453-g/30711#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=baking%20soda&rc=402&sr=null&ic=2

    Vaikka tilaisi vain pakkauksen jompaakumpaa (=liki puoli kiloa), se maksaa noin 5 euroa neljän taalan postikuluilla.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!