lauantai 28. kesäkuuta 2014

Miten saat kesälomastasi kaiken irti

Kaikkihan me sen tiedämme, kesäloma - ihan kuin mikä muukin loma - tuntuu menevän aivan liian nopeasti. Monet vielä lisäävät tähän sen, että ensimmäinen lomaviikko menee vain "totutellessa" asiaan. Loppu lomasta sitten vierähtääkin ohi ihan huomaamatta.

Ei välttämättä tarvita tällaisia rantoja, mutta lomapsykologiaa kylläkin, jos täydellistä rentoutumista lomallaan haluaa.

Ensimmäinen huomattava asia on ottaa tarpeeksi aikaa lomalleen. Mikä sitten kenellekin on tarpeeksi  - joku selviää parilla viikolla, joku taas tarvitsee täyden kesäloman kerrallaan.

Työasioista on osattava päästää irti. Kukaan ei ole korvaamaton, mikä on hyvä muistaa.

Jos pidät matkustelusta, älä matkusta joka lomallasi samaan paikkaan. Yritä myös tehdä joka lomapäivästäsi mahdollisimma erilainen. Mahdollisimman erilainen kokemus myös verrattuna jokapäiväiseen elämääsi. Lomallakaan ei tarvitse joka ikinen päivä maata rannalla, sillä se ei luo tarpeeksi erilaisia aistikokemuksia muistiin tallennettaviksi, joten loma tuntuu jälkeenpäin todella lyhyeltä.

Jos haluat ehdottomasti joka vuosi samaan paikkaan lomallasi, yritä ainakin tehdä lomasi aikana joka kerta (ja päivittäin) eri asioita, sillä muuten lomamuistosi kutistuvat yhdeksi ja samaksi.

Vältä paljoa valokuvaamista lomasi aikana, sillä tutkimusten mukaan kuvaaminen estää aivoja tallentamasta muistoja. Kuvaa vain joitakin tärkeimpiä asioita ja käytä mieltäsi asioiden tallentamiseen, näin loma tuntuu pidemmältä ja merkityksekkäämmältä.

Älä odota liikaa lomaltasi etukäteen, muuten esimerkiksi lomamatkasta voi jo alku tuntua laimealta. Elä hetkessä ja makustele asioita, maisemia ja muuta uutta.

Tätä kaikkea voi verrata siihen, että aika tuntuu menevän nopeammin kun vanhenee (tuttu tunne, vai mitä?). Nuorena kaikki on uutta ja koettavaa riittää, vanhetessa monet asiat alkavat olla rutiinia, joten päivät ja vuodet sulautuvat yhteen ja samanlaiset kokemukset sen myötä myös.

Loma-aikaa koskevat ihan samat lainalaisuudet, joten kannattaa tehdä ansaitusta lomastaan mahdollisimman virkistävä ja pitkän tuntuinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!