maanantai 26. tammikuuta 2015

Dydd Santes Dwynwen

Itse asiassa piti julkaista tämä tarina eilen, sillä 25. tammikuuta on walesilaisten "valentinenpäivä". Mutta julkaistaanpa se kuitenkin nyt.



Pyhä Dwynwen on walesilainen rakastavaisten suojeluspyhimys, jota juhlitaan 25. tammikuuta Walesissa, etenkin kotikreivikunnassaan Angleseyssä. Häntä juhlitaan siis edelleen, vaikka hän ei pyhimyksenä enää olekaan Vatikaanin hyväksymä.

Dwynwen oli aikoinaan kaunein Walesin kuninkaan, Brychan Brycheiniogin kahdestakymmenestä neljästä tyttärestä. Hän rakastui mieheen nimeltä Maelon Dafodrill, mutta hänen isänsä oli jo luvannut hänet jollekin toiselle.

Koska asialle ei voinut mitään, Dwynwen rukoili Jumalalta apua unohtaa Maelon. Enkeli laskeutui hänen luokseen kun hän oli unessa ja antoi hänelle ainetta, jonka avulla hän unohtaisi Maelonin ja samalla Maelon muuttuisi jääpatsaaksi.

Hänen unensa kävivät toteen ja sen jälkeen Dwynwen lupasi loppuelämänsä Jumalalle ja rakennutti luostarin Llanddwyniin (paikan nimi tarkoittaa kirjaimellisesti Dwynwenin kirkkoa). Luostarin kirkon rauniot ovat vieläkin siellä nähtävänä Dwynwenin lähteen kanssa.

Uskotaan, että lähteessä (kaivossa) elää pyhiä kaloja, jotka voivat ennustaa pariskuntien tulevaisuuden. Jos kaloja näkyy liikkuvan vedessä, se kertoo, että pariskunnan liitto tulee olemaan onnellinen ja mies uskollinen. Kaivosta on tullut rakastavaisten pyhiinvaelluskohde sitten viidennen vuosisadan, jolloin Dwynwen kuoli.

Jumala antoi Dwynwenille tämän eläessa kolme toivomusta. Hänen ensimmäinen toiveensa oli, että Maelon sulatettaisiin, toinen, että Jumala täyttäisi kaikkien rakastavaisten toiveet ja unelmat, ja kolmas, että hän itse pysyisi aina naimattomana. Hän elikin nunnana elämänsä loppuun saakka.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!