perjantai 2. tammikuuta 2015

Lysiini

Huh, vuosi on alkanut flunssaisissa merkeissä. Luulen, että se on lähinnä tämän kostean ilmaston syy nyt.



Kaikkia konsteja voi flunssien selättämiseen kokeilla, yksi niistä  on lysiini, joka on elimistön välttämätön aminohappo, jota on saatava ruoasta. Suositeltu annos on aikuiselle n. 1,2 g / vrk.

Lysiiniä saadaan mm. maitotaloustuotteista, joskin maidon kuumennuskäsittely saattaa hävittää sitä. Tässä mielessä juustot, kuten parmesaani, ovat parempia lysiinin lähteitä. Muita lysiinin lähteitä ovat mm. punainen liha, jotkut kalat, pähkinät, kananmuna, soijatuotteet ja esimerkiksi spirulina.

Lysiini vaikuttaa esimerkiksi virusinfektioihin, kuten herpekseen ja sen parantavasta ominaisuudesta
onkin tutkimuksellista tietoa. Lysiini saattaa myös alentaa kolesterolia ja vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen sitä parantaen  ja vahvistaa valtimoiden seinämien kudosta, ollen näin potentiaalisesti estämässä valtimoiden ateroskleroosia (kalkkeutumista) ja vahvistamassa luustoa.

Lysiini myös kelatoi raskasmetalleja, etenkin lyijyä.

MUOKS: Pilkkuvirhe korjattu.

2 kommenttia:

  1. Perehdytkö hieman tarkemmin tuohon suositellun annoksen määrään. Ei ainakaan 12 g ole suositeltavaa popsia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei ihan 12 g todellakaan, pilkku puuttui välistä. Huomattavaa on siis, että tämä on kokonaismäärä.

      Lisäravinteena herpeksen hoitoon löysin sellaisen ohjeen, että 1 g per päivä lisäravinteena max 12 kk tai 1 g x 3 päivittäin max 6 kk (WebMD)

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!