lauantai 10. tammikuuta 2015

Kolesteroliarvot alemmaksi ruoalla

Minä kuulun siihen onnellisten kastiin, jolla kolesteroliarvot pitää pitää normaalilukemissa syömällä mm. voita ja katkarapuja, mutta tiedän, että on paljon niitä, joiden täytyisi pitää kolesteroliarvonsa alhaalla ruokavaliolla. Arviolta 10%:lla ihmisistä on geeni, joka aiheuttaa korkeaa kolesterolia, ellei siis pidä sitä syömisillään kurissa. Näin myös säästyttäisiin turhilta kolesterolilääkityksiltä, jotka tulevat yhteiskunnalle kalliiksi.



Kolesterolilääkkeistä on myös kaikenlaista riesaa käyttäjälleen, esimerkiksi libidon heikkenemistä ja nivelkipuja, joten luulisi ruokavalion viilaamisen olevan helpompi keino hoitaa homma :)

Kuitu on yksi avainsana korkean kolesterolin hoidossa. Niinkin simppelissä ruoka-aineessa kuin appelsiinissa on liukenevaa kuitua, joten kannattaa jättää mehut sikseen ja syödä hedelmä hedelmänä. Yhdessä appelsiinissa on 2-3 g liukenevaa kuitua + lukuisa määrä muita hyödyllisiä aineita, kuten tietty C-vitamiinia, kaliumia ja folaattia.

Ainakin suomalaiset tietävät, että kaura sisältää myös paljon liukenevaa kuitua. Kaurajauhoilla voikin korvata leivonnaisten ja pannukakkujen tms. jauhoista osan. Ellei kaupasta löydy kaurajauhoja, niin blenderillä niitä voi tehdä itse kaurahiutaleista.

Pavut ja linssit ovat pullollaan kuituja ja niitä voi käyttää hiukan missä ruoissa tahansa. Esimerkiksi englantilaiseen aamiaiseen kuuluu "baked beans" ja papuja voi käyttää erilaisissa ruoissa aina idätettyihin mung-papuihin salaattien seassa tai linssikeittoon. Pavuissa on runsaasti myös proteiinia, jolla voi korvata eläinperäisen proteiinin.

Kuinka moni pitää sardiineista? Tuoreena niitä harvemmin näkee Suomen kalatiskeillä, mutta tölkitettyinä ne ovat hyvää ja edullista, Omega-3 -pitoista ravintoa. Omega-3 -rasvahapot eivät vain alenna huonoa LDL-kolesterolia, vaan toimivat myös tulehdusta estävästi ja vähentävät valtimoita tukkivia triglyseridejä. Kokeilepa sardiineja tomaatinviipaleen kanssa voileivällä tai pizzan täytteenä.

Pistaasipähkinät toimivat myös hyvinä LDL-kolesterolin alentajina. 1-2 kourallista pistaaseja päivässä toimii jo hyvin! Pistaaseissa on myös paljon kuitua ja fytosteroleja (antioksidantteja). Kokeilepa ostaa kuorimattomia pistaaseja ja paahda ne kuivalla pannulla. Ripottele päälle hiukan suolaa ja purista sitruunamehua  - näin niitä syödään monissa arabimaissa.

Viimeinen keino alentaa LDL-kolesterolia ja nostaa hyvää HDL-kolesterolia on painonpudotus, mutta se onkin sitten toinen juttu se.

1 kommentti:

  1. Hyvän kolesterolin arvoni korvaa lievän liian korkea huonon kolesterolini arvot, mutta vähän pitäisi tarkkailla syömisiäni. Pitääpä kokeilla sardiinileipiä :-)

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!