Jos käyttää vallan jodioimattomia suoloja, niin jodin saannista kannattaa pitää huolta. Fineli.fi on hyvä tiedonlähde tässäkin asiassa.
Koska Himalajan suolan kiteet ovat isoja ja tiiviitä, suolaa tulee helposti käytettyä normaalia pöytäsuolaa enemmän. Siinä on kuitenkin vain noin 82,62% natriumkloridia ja loppu 14,38% mineraaleja, kuten sulfaattia, magnesiumia, kaliumia, bikarbonaattia, bromia, booraattia, strontiumia ja fluoridia - tässä järjestyksessä.
Suolan väri - oli se sitten Havaijin punaista tai Himalajan pinkkiä - tulee raudasta ja eri mineraaleista (ja laavasta), jonka takia niitä usein kutsutaankin mineraalisuoloiksi. Niillä väitetään olevan terveyttä tukevia vaikutuksia, kuten se
- pitää yllä elektrolyyttitasapainoa kehossa
- lisää kosteutusta kehossa pitää yllä vesitasapainoa
- tasapainottaa kehon happamuutta
- estää lihaskramppeja
- edistää metaboliaa
- lujittaa luustoa
- alentaa verenpainetta
- auttaa ravinteiden imeytymistä suolistosta
- estää struumaa
- edistää verenkiertoa
- liuottaa verisuonien sedimenttejä ja poistaa toksiineja
Tavallinen pöytäsuola on yleensä puhdistettu kaikista hyvistä mineraaleista. Kemikaalitutka oli tutkinut tavallista pöytäsuolaa, ja havainnut niissä lisäaineita, kuten paakkuuntumisen estoaineet.
Tässä pala tekstiä:
"Markkinoiden suosituimmat suolat, joissa on 25 mg/kg ovat:
- Jozo – Jodioitu suola: paakkuuntumisenestoaineet E554 ja E535, kaliumjodidi
- Meira – Jodioitu hieno merisuola: kaliumjodidi ja paakkuuntumisenestoaine E 535
Ainakin nämä jodioidut suolat sisältävät lisäaineita. Molemmat suolat sisältävät lisäainetta E 353, joka on ferrosyanidi. Yozo-suola sisältää sen lisäksi lisäainetta E 554, joka on natriumalumiinisilikaatti."
Alumiinia pöytäsuolassa? Ohhoh... Vaikka ei sitä suoraan ruokiin laittaisikaan, on sitä kuitenkin leivissä ym. kaupasta ostetussa ruoissa. Jälleen ote tekstistä:
"Poimintoja EFSA:n lausunnosta, joka arvioi elintarvikkeiden sisältämän alumiinin turvallisuutta
- alumiini kertyy elimistöön
- lautakunta päätyi antamaan siedettävän viikkosaannin (TWI) päivittäisen saantiarvon sijasta
- siedettävän viikkosaannin arvoksi määriteltiin 1 mg painokiloa kohti
- asiantuntijoiden arvion mukaan alumiinin saanti voi ylittää TWI:n huomattavalla osalla Euroopan väestöä
- lapsilla ja nuorilla maksimisaanti oli 0,7 – 2,3 mg painokiloa kohti, mikä on ylärajalla tai ylittää jopa kaksinkertaisesti suosituksen
- alumiinilla on epäilty olevan yhteys Alzheimerin tautiin ja muihin ihmisten hermostoa rappeuttaviin degeneratiivisiin tauteihin
Alumiinia saadaan lisäaineiden lisäksi viljasta, sekä etenkin alumiinisten paistopeltien kanssa kosketuksissa olevista leipomotuotteista, kekseistä ja eineksistä. Myös alumiinisista astioista ja esimerkiksi alumiinifoliosta voi liueta alumiinia ruokaan."
Ohhoh edelleen!
Kuinka moni lukijoista käyttää tavallista pöytäsuolaa?
Vielä täytyy muistuttaa, että mikään suola ei ole terveellistä, ainakaan liikaa käytettynä.
Ainetta löytyy myös mm. multitabseista ja pesuaineista (zeoliitti).
VastaaPoistaKäytän ruususuolaa, koska pöytäsuola maistuu ruuassa liian pistävältä. En usko noiden lisäaineiden haitallisuuteen enkä himalajasuolan terveellisyyteen.
VastaaPoistaEihän siinä ruususuolassa ole muuten eroa, kuin vähempi vettä keräävän natriumin määrä per volyymimitta, ja ne mineraalit. Joillekin se voi olla terveyden kannalta iso ero.
PoistaEn vaan ole löytänyt mistään luotettavasta lähteestä vahvistusta sille, että erikoissuoloilla olisi terveyshyötyjä. Päinvastaista tietoa kyllä.
VastaaPoistaEhkä nyt en avannut tarpeeksi asiaa postauksessani, sori.
PoistaRaffinoidussa pöytäsuolassa on pääsääntöisesti jäljellä vain natriumkloridi ja jodi (+joitain E-koodeja, kuten paakkuuntumisenestoaine). Näistä natrium kerää nestettä elimistöön -> nostaa verenpainetta.
Verenpaineen laskemiseen taas tarvitaan muita mineraaleja, kuten magnesium- ja kaliumsuoloja, joita saa raffinoimattomasta suolasta, kuten Himalajansuolasta tai ihan tavallisesta merisuolasta.
Suomessa ei kategorisesti suositella suolan käyttöä (vrt. ns. Karjala-projekti), koska ihmiset eivät ymmärrä kovin helposti eri suolojen eroa. Toisaalta ns. erikoissuoloja on ollut kaupan vasta suhteellisen lyhyen aikaa.
Toinen vastaava esimerkki tulee Briteistä, jossa esimerkiksi kardiologit normaalisti suosittelevat potilailleen, joilla on kolesteroliarvo korkealla, 1-2 lasillista punaviiniä per päivä. Kuvittelepa, jos tätä samaa tapaa noudatettaisiin Suomessa... Saattaisi juominen revetä lapasesta.
Siis POHJOIS-Karjalaprojekti, piti sanoa.
PoistaMielenkiintoista on myös se, että jodioidun, puhdistetun suolan nauttimisen aiheuttamaan turvotukseen auttaa parhaiten vesi, jossa on liuotettuna muutama kide mineraalisuolaa.
Aamuväsynyt pääni pähkäilee kauppalistaa. Suola on loppu. Ennätin kirjoittaa juuri ennen suolatekstisi lukemista: jodioitu suola. Kun isäntä menee kauppaan, pitää olla selvä lista.
VastaaPoistaEnnen on ollut merisuolaa, jotain punakiteistäkin joskus, mutta nyt suositukset huutaa tuosta jodista. En jaksaisi miettiä asioiden paremmuuksia! Lisäaineetkin pitäisi puntaroida. Ja jodipitoiset elintarvikkeet. Mitä ihmettä nyt listalle! Riittäisikö jodiksi sitä sisältävä suola pöytäsirottimeen ja ruoanlaittoon merisuola! Tai toisinpäin, kun en juuri sitä lisäsuolaa pöydässä käytä. Kirjoitti tp.
Jodin saanti tosiaankin voi olla ongelma, ellei käytä jodipitoisia elintarvikkeita. Mutta onhan sitä jodia noissa mineraalisuoloissakin, kuten ylläoleva taulukko kertoo, eli ei sikäli hätää :)
Poista