Kaikki terveyteen liittyvä on kompleksikasta, yksi asia johtaa toiseen ja asiat nivoutuvat yhteen. On vaikeaa erottaa asiallista asiaa hömpästä Tämä tuli vaan mieleen, kun katsoin eilen amerikkalaista Lääkärit-ohjelmaa, jossa ensin lytättiin lääketeollisuus ja lääkkeiden mainostus, sitten mainostetaan itse kaikkea hömppäjuttua.
Kuten olen aiemmin sanonut, lääkkeillä on oma paikkansa, mutta ei niitä aina tarvita. Virtsatietulehdus saattaa parantua karpalomehulla tai -kapseleilla (tästä on omakohtaisia kokemuksia), sinuiitti mennä oli nenän huuhtelulla (tämänkin tiedän omakohtaisen kokemukseni mukaan) ja korkea kolesteroli pysyä kurissa ruokavaliolla. Statiineja syö iso ihmismäärä ihan turhaan korkeaan kolesteroliin. Vain noin 10%:lla ihmisistä on korkea kolesterolin aiheuttama geeni, ja he saattavat tarvita lääkitystä, muille riittää ruokavalion järkeistäminen.
Miksi ollaan menty siihen, että halutaan hoitaa ongelma pillereillä, eikä vaivauduta tekemään oman terveyden vuoksi mitään muutoksia elintavoissa? Viime talvena pohdittiin asiaa eräässä Suomen Lääkärilehden numerossa (ilm. 15.1.2016) otsikolla "Potilaan velvollisuudet - tarua vai totta".
Korkean kolesterolin sanotaan aiheuttavan verisuonten tukkeutumista. Tosin tähän tarvitaan hiukan muutakin. Kuten korkea verenpaine.
Suonia tukkivan "patin" muodostumiseen tarvitaan muutakin. En ala kerrata koko fysiologian oppimäärää, mutta tukkeuma ei tule rasvasta pelkästään, vaan siinä tarvitaan myös tulehdus ja kalsiumia. Tulehdus voi olla liiasta omega-6:sta johtuvaa (lue lisää täältä, KLIKS) ja liika kalsium veressä voi olla peräisin vaikkapa ns. "kalkkitableteista". Kalsium ei nimittäin imeydy sellaisenaan sinne, missä sen pitäisi olla (esim. luusto), vaan siinä tarvitaan myös D- ja K-vitamiinia.
Monet syövät kalsium + D-vitamiinilisiä osteoporoosin ehkäisemiseksi. Nyt senkin teho on asetettu kyseenalaiseksi, mikä hiukan hämmästytti minuakin (KLIKS). 135:n tutkimuksen meta-analyysin mukaan selkeään puoltavaa todistetta ei löydy, päinvastoin. Joissakin tutkimuksissa kalsiumlisät linkkautuivat sydänkohtauksista johtuviin kuolemiin, toisissa taas ei huomattu mitään tehoa.
Tästä kaikesta vedetty johtopäätös on se, että lujat luut pidetään lujina ainoastaan ruokavalion (ja liikunnan) avulla. Tämä on edelleen tärkeää parinkymmenen ikävuoden jälkeen, sillä luukato yleensä alkaa silloin.
Maitotuotteet ovat edelleen tärkein kalsiumin lähde. Tässäkin tosin piilee riskinsä. Kaupan on monenlaista ylisokeroitua valmistetta, jotka taas liian sokerin takia saavat aikaan ylipainoa, josta on omat ongelmansa (kuten diabetes). Maitotuotteiden ohella olisi hyvä syödä myös muuta kalsiumpitoista, kuten kala ruotoineen (purkkisardiinit ja lohi), riisi- ja soijamaito, mantelit, lehtikaali ja kalsiumpitoinen tofu.
Arvellaan, että ruoan kautta saatava kalsium tulee elimistöön pikkuhiljaa, eikä suurina määrinä ja yhtäkkiä, kuten tablettien kautta otettu. Liika kalkki veressä tarraa tulehtuneisiin osiin verisuonissa. Tätä tapahtuu etenkin munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä (esimerkiksi monet diabeetikot).
Kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen juttu, ja vahvistaa sitä ajatusta, että kaikki tarpeellinen pitäisi saada ruoasta. Myös maitotuotteiden, etenkin maustamattoman jogurtin päivittäinen käyttö on hyödyllistä vielä parinkympin - saatika sitten viidenkympin - ikärajan jälkeen.
Käytätkö sinä maitotuotteita päivittäin?
Blogi terveydestä, terveellisestä ruoasta, kosmetiikasta, luontaistuotteista ja yleensä maailmanmenosta aikuisen naisen silmin nähtynä. Kaksi kierrosta syövän sairastelua värittää elämääni ja kolmas jäi pysyväksi riesaksi. Arkielämän psykologiaa ja johtajuuttakin saatetaan blogissa sivuta. Taustaltani olen pitkän linjan lääketutkimusammattilainen, ja ruodin postauksissa mm. kosmetiikan ja luontaistuotteiden ainesosia ja tehoa omien käyttökokemusten ohella.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!