keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Lisää sveitsiläisiä omintakeisuuksia (ja kuvia Baselin kujilta)

Kuten aiemmin kerroin, Sveitsi on valaliitto, jonka perustamispäivänä pidetään 1. elokuuta 1291. Elokuun ensimmäinen onkin Sveitsin kansallispäivä, joka on yleinen vapaapäivä kaikissa kantoneissa.


Sveitsin hallinto on omaa lajiaan maailmassa, sillä virallista valtionpäämiestä ei ole, vaan valtaa pitää liittoneuvosto, jossa on seitsemän jäsentä. Jäsenten keskuudesta valitaan puheenjohtaja aina vuodeksi kerrallaan. Wikipedia lisää tähän seuraavaa:

"Kaksikamarinen parlamentti eli liittokokous hallitsee yhdessä kansanäänestyksissä äänestävien sveitsiläisten kanssa. Liittokokouksella on oikeus lainsäädäntöön, mutta suuri osa laeista käy läpi hyväksymisprosessin kansan­äänestyksessä. Ylähuoneen 46 jäsentä – kaksi jokaisesta kantonista ja yksi entisistä puolikantoneista – valitaan suoralla vaalilla ja alahuoneen eli kansallisneuvoston 200 jäsentä suhteellisella vaalilla. Toimikausi on molemmissa kamareissa neljä vuotta."

Olen aina pitänyt Sveitsiä jokseensakin vanhakantaisena maana, ja sitä on tukenut se tieto, että Sveitsissä naiset saivat äänioikeuden vasta 1971. Kyllä, luit ihan oikein, eikä vuosiluvussa ole kirjoitusvirhettä.



Lisää Wikipediasta: "Sveitsin asevoimat muodostuvat maavoimista ja ilmavoimista (Schweizer Luftwaffe).
"Sveitsin armeijalla on ainutlaatuinen käytäntö aseiden suhteen. Maan armeija perustuu järjestelmään, jossa reserviläiset säilyttävät henkilökohtaista asettaan kotona myös varusmiespalveluksen jälkeen kertausharjoitusten välisenä aikana. Itse varusmieskoulutus muodostuu yhdestä 90 päivän peruskoulutusjaksosta ja sen jälkeen noin kolmen viikon kertausjaksoista kahden vuoden välein 42 ikävuoteen asti. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että suurella osalla alle 42-vuotiaista miehistä on kotonaan rynnäkkökivääri. Vuodesta 2007 ammuksia ei kuitenkaan enää säilytetä kotona joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Maassa ei ole valtakunnallista aserekisteriä, mutta arvioidaan, että kodeissa on 2–3 miljoonaa ampuma-asetta."
No huhhuh, kuitenkaan täällä ei tietääkseni tapahdu hirveästi esimerkiksi kouluampumisia.


Sveitsissä on hiukan yli 8 miljoonaa asukasta, joista yllättävää kyllä noin neljännes on ulkomaalaisia. Suomalaisia näistä on vajaa viitisentuhatta, joten ei ihme, että minunkin entisiä työkavereitani täältä (ja jopa Rochelta) löytyy ja esimerkiksi Baselissa on suomalainen koulu ja aktiivista toimintaa suomalaisyhteisössä. FinnFridaykin on joka kuukauden toinen perjantai-ilta, mutta toistaiseksi en ole siihen osallistunut, sillä olen ollut ihan tarpeeksi kiireinen täällä asuvien muunmaalaisten ystävieni kanssa.


Kuvat ovet eilisiltaiselta kävelylenkiltäni.

2 kommenttia:

  1. Kiitos jälleen mielenkiintoisesta informaatiosta Sveitsiä koskien, nämä jutut kiinnostavat minua aina. Mikähän siinä on, että vaikka kaikki tieto on saatavilla netistä, sinun kertomanasi ne ovat kiinnostavampia, eräänlaista sisäpiirin tietoa :) Lisäksi tieto jää paremmin päähän, kun annoskoko on sopiva.

    Tuota viimeistä kuvaa ihmettelen. Voiko siellä tosiaan jättää kaikki ostoksensa ja kassinsa lojumaan suihkulähteen juurelle ilman että ne kävelevät tiehensä jonkun pitkäkyntisen toimesta? Tai ettei poliisi luule niitä pommikasseiksi ja kutsu karhuryhmää paikalle?

    VastaaPoista
  2. Taisivat olla paperipusseja ja oli sen kaupunginosan paperin- ja kartonginkeruupäivä!

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!