keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Tiaratiistai

Täytyy tänään kirjoitella hiukan köykäisemmästä aiheesta, koska asuntoni jääkaappi rikkoutui tänään ja samana päivänä tuli Scandi-Shopista iso herkkupaketti, joka nyt on pakattuna odottelemassa parvekkeella purkamistaan. Korjaaja tulee huomenna aamusta, toivon.

Puhutaanpa vaikka kuuluisista tiaroista! Niitähän löytyy!

Kuva Kieran Doherty, Reuters.
Katella oli häissään hyvin vaatimaton tiara. Tämä niinsanottu "halo"-tiara kuuluu kuningatar Elisabeth II:lle, joka lainasi sitä Catherinelle häitä varten. Yleensä nuori morsian, joka naidaan kuninkaalliseen sukuun, käyttää tiaraa ensimmäistä kertaa juuri häissään.

Tiaran on teetetty Cartierilla, ja tilaaja oli vuonna 1936 Yorkin herttua, josta myöhemmin tuli kuningas Yrjö VI, ja tiaran sai hänen vaimonsa, eli kuningataräiti Elisabeth. Vuonna 1946 hän antoi tiaran vanhemmalle tyttärelleen tämän 18-vuotispäivälahjaksi.

Kuva: Iltalehti.
Kruununprinsessa Victorian häätyylin kruunasi keisarinna Josephinen Cameo tiara kameekoristeluineen. Tiaran on ostanut Napoleon keisarinnalleen Josephinelle, ja tiarassa on lukuisia helmiä ja seitsemän kameeta, joissa on kuvattu myyttisiä hahmoja, kuten Cupidoa ja Psykheä.

Kun Josephinen lapsenlapsi, Leuchtenbergin Josephine sitten vuonna 1823 meni naimisiin Ruotsin kuningas Oscar I:n kanssa, tiara päätyi Ruotsiin. Siitä lähtien tiaraa on käytetty niin häissä kuin muissa juhlavissa tilaisuuksissa, kuten Nobel-gaalassa.


Kuningatar Elisabethin burmalainen rubiinitiara (Burmese Ruby Tiara) kuuluu Brittien aarteisiin. Burmalaiset uskovat, että rubiinit suojaavat omistajiaan pahalta ja hionolta terveydeltä, joten he lähettivät kuningatar Elisabethille rubiineja häälahjaksi vuonna 1947.

Kuningatar tilasi vuonna 1973 uuden tiaran hovihankkija Garradilta, ja vaati, että tiaraan käytetään nämä burmalaiset rubiinit. Garradin suunnitelivat taikoivat niistä köynnöksen punaisia ruusuja, joiden rakennusaineita toimivat rubiinien lisäksi timantit ja lehtinä on hopeaa.


Espanjan kuningatar Letitzian kutreilla on tässä kuvassa Mellerio Floral -tiara. Sen viisi kukkaa on tehty platinasta ja timanteista ja se on tilattu House of Melleriolta vuonna 1962. Kenraali Franco tilasi sen lahjana espanjalaisilta prinsessa Sofialle, joka oli menossa naimisiin Don Juan Carlosin kanssa.

Monipuolista tiaraa voi käyttää myös kaulakoruna ja sen osian voi käyttää rintaneuloina.


Hänen Majesteettinsa Seri Paduka Baginda Raja permaisuri Agong Malesiasta uskoo myös monipuolisuuteen koristautuessaan. Tätä tiaraa voi käyttää myös medaljonkina tai useana rintaneulana.

Tätä tiaraa kutsutaan Malesiassa Gandik Dirajaksi  - tai vain kuninkaalliseksi tiaraksi. Tiara on tehty platinasta ja timanteista, jotka jatkuvat pilvimäisenä kuviona. Keskellä on kuunsirppi ja tähti.


Kukapa ei olisi nähnyt tätä kuvaa. Siinä nuorella Dianalla on päässään Cambridgen Rakastavaisten Solmu - tiara (Cambridge Lovers Knot Tiara).  George V:n vaimo, kuningatar Mary tilasi tämän tiaran Garradilta vuonna 1913.

Tiarassa on timantteja ja siinä roikkuu pisaranmuotoisia helmiä "rakastavaisten solmuista". Kuningatar Maryn kuotua tiaran sai hänen lapsenlapsensa kuningatar Elisabeth, joka vuorostaan antoi sen Dianalle. Diana joutui palauttamaan tiaran avioeronsa jälkeen.


Tanskan kuningatar Margareeta II:lla on päässään Pearl Poiré -tisra, jossa on päärynanmallisia helmiä. Tiara on valmistettu vuonna 1825 Preussin kuningas Friedrich Wilhelm III:n häälahjaksi tyttärelleen Louiselle.

Louise, josta tuli Alankomaiden kuningatar, antoi kruunun tyttärelleen Louiselle, josta tuli Ruotsin ja Norjan kuningatar, ja sitä kautta tiara päätyi Tanskan Margareetalle.


Jordanian kuningatar Ranian päässä on Boucheron Bracelet Tiara, josta sananmukaisesti saa myös käsirenkaan. Tiaran on Boucheronin ja vuodelta 2008.


Kuningatar Victorian miniä, Tanskan prinsessa Alexandra oli kuninkaallinen, mutta häntä inspiroivat suuresti venäläiset naisten pähineet, kokoshnikit (kuva alla).


Vuonna 1888 hän pyysi hovihankkijita tekemään hänelle kokoshnikin inspiroiman tiaran.  Tässä Alexandran tiarassa (ylempi kuva) on 488 timanttia, joista suurimmat painavat 0,65 grammaa.


Kreikan entisen kuningattaren, Anne-Marien hiuksilla on rubiini-oliivinlehti -tiara (Ruby Olive Leaf Tiara). Tämä oliiviköynnöksistä inspiraationsa saanut tiara ei ole pelkästää tiara, vaan kokonainen "parure", eli kokonainen setti koruja. Siitä ei ole tietoa, onko ne lisätty kokoelmaan jälkeenpäin.

Tämän tiaran juuret voi jäljittää Kreikan kuningatar Olgaan, joka tuli Venäjän hallitsijasuvusta. Olga jätti sen aikoinaan Friederikelle, preussilaiselle aatelisneidolle, joka naitiin Kreikan hallitsijasukuun. Tätä kautta se päätyi Anne-Marielle.


Italian kuningatar Margherita, kuningas Umberto I:n vaimo, antoi teettää tämän kauniin by Musy - timantti ja helmitiaran vuonna 1904 kunnioittamaan heidän lapsenlapsensa Umberton syntymää.

Kun Margherita kuoli vuonna 1923, tiaran sai hänen poikansa, Piemonten prinssi. Prinssi antoi tiaran vaimolleen  - tulevalle kuningatar Marie-Josélle heidän hääpäivänään. Marie-José antoi tiaran Marinalle, Italian kruununprinsessalle ja Napolin prinsessalle, joka on sveitsiläissyntyinen vesihiihtäjä. Italia luopui kuninkaallisistaan 1946, mutta Marina pitää kiinni tittelistään.


Maharani Bakhtawar Kaur antoi tämän tiaran, nimeltään Delhi Durbar Britannian kuningatar Marylle juhlistaakseen tämän ensimmäistä visiittiä Intiassa. Delhi Durbar oli massatapahtuma Delhissä George V:n kruunaamisen kunniaksi.

Tiarassa on täydellisesti hiottuna timantteja istutettuina kultaan ja platinaan, ja siinä oli alunperin viisi smaragdia, jotka kuningatar Mary otatti pois ja käytti toiseen tiaraan.

Edesmennyt kuningataräiti käytti tiaraa käydessään valtiovierailulla Etelä-Afrikassa vuonna 1947, mutta muuten tiara on saanut olla näytteillä aina siihen saakka, kun Camilla, Cornwallin herttuatar käytti tiaraa vuonna 2005 mentyään naimisiin prinsi Charlesin kanssa.

Juttu jatkuu.....

1 kommentti:

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!