Puhutaanpa vaikka kuuluisista tiaroista! Niitähän löytyy!
Kuva Kieran Doherty, Reuters. |
Tiaran on teetetty Cartierilla, ja tilaaja oli vuonna 1936 Yorkin herttua, josta myöhemmin tuli kuningas Yrjö VI, ja tiaran sai hänen vaimonsa, eli kuningataräiti Elisabeth. Vuonna 1946 hän antoi tiaran vanhemmalle tyttärelleen tämän 18-vuotispäivälahjaksi.
Kuva: Iltalehti. |
Kun Josephinen lapsenlapsi, Leuchtenbergin Josephine sitten vuonna 1823 meni naimisiin Ruotsin kuningas Oscar I:n kanssa, tiara päätyi Ruotsiin. Siitä lähtien tiaraa on käytetty niin häissä kuin muissa juhlavissa tilaisuuksissa, kuten Nobel-gaalassa.
Kuningatar tilasi vuonna 1973 uuden tiaran hovihankkija Garradilta, ja vaati, että tiaraan käytetään nämä burmalaiset rubiinit. Garradin suunnitelivat taikoivat niistä köynnöksen punaisia ruusuja, joiden rakennusaineita toimivat rubiinien lisäksi timantit ja lehtinä on hopeaa.
Espanjan kuningatar Letitzian kutreilla on tässä kuvassa Mellerio Floral -tiara. Sen viisi kukkaa on tehty platinasta ja timanteista ja se on tilattu House of Melleriolta vuonna 1962. Kenraali Franco tilasi sen lahjana espanjalaisilta prinsessa Sofialle, joka oli menossa naimisiin Don Juan Carlosin kanssa.
Monipuolista tiaraa voi käyttää myös kaulakoruna ja sen osian voi käyttää rintaneuloina.
Tätä tiaraa kutsutaan Malesiassa Gandik Dirajaksi - tai vain kuninkaalliseksi tiaraksi. Tiara on tehty platinasta ja timanteista, jotka jatkuvat pilvimäisenä kuviona. Keskellä on kuunsirppi ja tähti.
Tiarassa on timantteja ja siinä roikkuu pisaranmuotoisia helmiä "rakastavaisten solmuista". Kuningatar Maryn kuotua tiaran sai hänen lapsenlapsensa kuningatar Elisabeth, joka vuorostaan antoi sen Dianalle. Diana joutui palauttamaan tiaran avioeronsa jälkeen.
Louise, josta tuli Alankomaiden kuningatar, antoi kruunun tyttärelleen Louiselle, josta tuli Ruotsin ja Norjan kuningatar, ja sitä kautta tiara päätyi Tanskan Margareetalle.
Kuningatar Victorian miniä, Tanskan prinsessa Alexandra oli kuninkaallinen, mutta häntä inspiroivat suuresti venäläiset naisten pähineet, kokoshnikit (kuva alla).
Vuonna 1888 hän pyysi hovihankkijita tekemään hänelle kokoshnikin inspiroiman tiaran. Tässä Alexandran tiarassa (ylempi kuva) on 488 timanttia, joista suurimmat painavat 0,65 grammaa.
Tämän tiaran juuret voi jäljittää Kreikan kuningatar Olgaan, joka tuli Venäjän hallitsijasuvusta. Olga jätti sen aikoinaan Friederikelle, preussilaiselle aatelisneidolle, joka naitiin Kreikan hallitsijasukuun. Tätä kautta se päätyi Anne-Marielle.
Kun Margherita kuoli vuonna 1923, tiaran sai hänen poikansa, Piemonten prinssi. Prinssi antoi tiaran vaimolleen - tulevalle kuningatar Marie-Josélle heidän hääpäivänään. Marie-José antoi tiaran Marinalle, Italian kruununprinsessalle ja Napolin prinsessalle, joka on sveitsiläissyntyinen vesihiihtäjä. Italia luopui kuninkaallisistaan 1946, mutta Marina pitää kiinni tittelistään.
Tiarassa on täydellisesti hiottuna timantteja istutettuina kultaan ja platinaan, ja siinä oli alunperin viisi smaragdia, jotka kuningatar Mary otatti pois ja käytti toiseen tiaraan.
Edesmennyt kuningataräiti käytti tiaraa käydessään valtiovierailulla Etelä-Afrikassa vuonna 1947, mutta muuten tiara on saanut olla näytteillä aina siihen saakka, kun Camilla, Cornwallin herttuatar käytti tiaraa vuonna 2005 mentyään naimisiin prinsi Charlesin kanssa.
Juttu jatkuu.....
Mielenkiintoista luettavaa!
VastaaPoista