Resepti:
n. 1/2 kg parsaa (käytin valkoista)
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
n. 5 dl vettä
kasvisliemikuutio
sitruunamehua
liraus oliiviöljyä
vaniljatanko (tonkapapuja en ole nähnyt Suomessa myynnissä, joten käyttäisin mieluummin vaniljatankoa)
n. 3 dl kermaa
pieni hyppysellinen sokeria
suolaa, mustapippuria myllystä
Kuori parsat (huom. vihreät käsitellään eri tavalla kuin valkoiset!) ja napsauta niistä puumainen tyvi irti. Keitä kuorista ja tyvistä liemi ja laita sitten vasta kuoret ja tyvet biojätteeseen. Laitoin tähän liemeen kiehumaan myös tuon halkaistun valkosipulinkynnen, kasvisliemikuution ja tonkapavut (eli siis vaniljatanko menee tähän tonkapapujen asemesta).
Lisää tarvittaessa vettä, jos kiehutat lientä kauan. |
Ota pannu syrjään liedeltä, kun sipulit ovat kuullottuneet. |
Siivilöi liemi ja laita siihen pilkotut parsat ja sipulisilppu. Keitä kypsäksi. Vaniljatangon voi pestä ja kuivata ja käyttää uudelleen, kuten myös tonkapavut.
Kun parsat ja sipulit ovat kiehuneet pehmeiksi, soseuta keitto sauvavatkaimella tai blenderissä. Lisää kerma (tarvittaessa myös vettä), kuumenna ja tarkista maku.
Todella hyvää tuli!
EDIT: Monet eivät liene maistaneet tonkapapua, vaikka se hajuvesien tuoksunuottina onkin ehkä tuttu. Siinä missä kaikille tuttu vanilja on makeahko ja kermainen, tonkapapu on sitä vähemmän. Tonkapavun maku on yrttisempi ja siinä on vivahteita kanelista, mantelista ja kirsikasta höystettynä hitusella neilikkaa. Tunnistan erityisesti tuon kanelin mausteisuuden vaikka tonkapapujen maku pääasiassa onkin vaniljaa muistuttava. Tonkapavuissa on suhteellisen voimakas maku, eikä se ole niin pehmeä kuin vaniljalla. Tuli muuten mieleen kokeilla sitä seuraavaksi kaakaoon, jossa se varmaan toimii loistavasti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!