tiistai 12. maaliskuuta 2024

Katastrofin aineksia?

Joillakin on halvat huvit, ja minulla ne olivat eilisiltana ihan ilmaiset... 

Nyt kun täällä on viime viikkoina sattunut ja tapahtunut kaikenlaista, milloin maan alta löytyy toisen maailmansodan aikaisia pommeja ja milloin joku 65-vuotias mummo riehuu pyssyn kanssa paikallisessa sairaalassa, niin löysin netistä tällaisen appin puhelimeeni. Siitä näkee kaikki maassa tapahtuvat vaaratilanteet ja kartan tutkimisessa onkin mennyt muutama tunti.


Appin nimi on Nina, eikä minulla ole aavistustakaan, mistä nimi tulee. Täältä näkee kaikki poikkeavat tilanteet koko maassa. Esimerkiksi eilen tällä alueella oli säävaroitus.


Koko päivän on eilen kyllä hiukan tihkuttanut, mutta ei kai tuo mitään kovin ihmeellistä ole? Ei täällä mitään vedenpaisumusta ole sateen takia nähty, joten ihmettelen hiukan koko varoitusta. Irkuissa olisi samalla periaatteella saanut koko ajan varoituksia, ja siellä kyllä varoiteltiinkin joskus hurrikaaneista,jotka onneksi Dubliniin osuessaan olivat jo laantuneet myrskytuuliksi.

Eikä kai tuo tihkusade eilen mitään katastrofia ole aiheuttanut minnekään.


Näköjään tällä appilla saa varoituksia mm. huonon sään, tulipaloista johtuvan savun, tulvien ym. takia. Tai puhelinverkon toimimattomuuden takia, kuten alla.




Avaruusromuakin (ISS:n eli kv. avaruusaseman kolmisen vuotta sitten irrotetut, loppuunkäytetyt akut) täällä lenteli ja siitä varoitettiin. Ilmeisestikään eivät sitten tippuneet Saksaan kuitenkaan, vaikka vaara oli.

Samalla siellä on ohjeita mm. ohjusiskujen, terrori-iskujen ja muiden mahdollisten katastrofien varalta, ja ohjeet kärsivien ihmisten psyykkisten reaktioiden hoitoon ja tietysti siihen, miten varustaudutaan katastrofien varalta.


Ns. kotivara on laskettu 10 päivää kohti, noin 2200 Kcal per päivä. Minulla ei tähän määrään riittäisi edes kaappitila kunnolla. 20 l juomia? Mihinkähän nekin laittaisi? Siihen vielä pitäisi kerätä yleistä hygieniaa varten pesuvettä lisäksi. Lisäksi tarvittaisiin jotakin vedenpuhdistusainetta, että se vesi säilyisi hyvänä, eikä hautoisi mitään bakteeriviljelmää.


Hätäpakkauksessa on myös kaikenlaista radiosta ja varaparistoista kameraan ja suun ja nenän peittämiin kasvomaskeihin, jos sattuisi olemaan vaara hengittää kemiallisia aineita tai jos on radioaktiivisen laskeuman vaara. En tosin tiedä, miten se auttaa viimeksimainituissa tilanteissa, tarvittaisiin varmaan kaasunaamari, mutta sillä ei radioaktiivisistakaan aineista selviäisi.

Mielenkiintoinen appi nyt kuitenkin, ja tosiaan meni eilisilta sitä plärätessä!

Kaikkea oli ajateltu viimeisen päälle, mutta tuollainen varasto kaikenlaista - onko ihmisillä asunnoissaan tilaa säilytellä kaikenlaista?

*****
Minun Liègen-matkani siirtyi nyt toista kertaa, piti olla reissussa to-pe tällä viikolla. Täällä on taas lakkoja siinä määrässä, että siirsin koko reissun Suomen-matkani jälkeiselle ajalle huhtikuulle. Jos nyt edes Suomeen pääsen pääsiäiseksi, kun Deutsche Bahn on mitä on ja kuulemma nyt alkaa lakkoilu ilman ennakkovaroituksia, eli laittavat ns. "kovat piippuun" 😡.

Niin että osataan se homma täälläkin. Esim. Irkuissa ja Sveitsissä ei ollut lakkoja, mutta eipä siellä ilmeisesti ole ammattiyhdistyksiäkään, jotka nostaisivat rähinöitä.

2 kommenttia:

  1. Ystävättärelläni on tuo varoitusapp. Hän sai Provencessa Välimeren rannalla lomaillessaan varoituksen, että meidän seudulla oli joku "katastrofi" ja lähetti minulle E-mailin. BASF ilmoittaa jokaikisestä pikkuviasta tehtaillaan, eivätkä ne ole katastofeja. Kerran sain 20 €:n lahjakirjan postilaatikkooni hyvitykseksi, kun oli jotakin tapahtunut mitä en edes huomannut.
    Toisen kerran ystävättäreni meilasi illalla naapurikaupungin "katastrofista"´. Etsin netistä ja löysin, että iltapäivällä oli ollut joku pieni hajuhaitta. Menin parvekkeelle haistelemaan ja meilasin ystävättärelleni, että se "katastofi" oli ollut 6 tuntia aikaisemmin iltapäivällä. Sen jälkeen en ole saanut ystävättäreltäni katastrofimeilejä. Asun BASF:n naapurissa.
    Minulla on kaapeissani sen verran ruokaa, että ei tarvitse joka päivä käydä kaupassa. Pulloveden tilaan korittain kotiin. En tiedä, mihin tarvitsisin kotivaraa 10 päiväksi eikä se mahdu mihinkään. Johan taistelu riisihäröjä tai jauhokoisia vastaan kuiva-ainekaapissa on loppumaton taistelu. Juuri kun on niistä päässyt eroon,tulee uusia kaupasta.En löytänyt netistä, mitä Lebensmittelmotten ovat suomeksi.
    Jos vaikka Rein tulvii, niin luotan siihen, että pullovettä ja jotakin suuhunpantavaa riittää, kunnes auttajat noutavat minut 5. kerroksen kattoterassiltani, eikä siihen 10 päivää kulu. Tällä kohdalla on kylläkin kaksinkertaiset tulvapadot eikä asutusta jokeen asti. Ahr-joen katasrtofissa kesällä kolme vuotta sitten ihmisillä oli hätä päästä kodeistaan turvaan, etteivät hukkuneet.
    Hälytysketju ei toiminut.Siitä on otettu opikseen ja rangaistu syylliset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulin myös siihen tulokseen, että hyvin herkästi tuo appi ilmoittelee pienistäkin ongelmista. Toisaalta hyvä?

      Suomessa taitaa kotivarasuositus olla varastoida tarvikkeita vain noin 72 tunniksi, jos siis jotakin sattuisi. Mutta tosiaan 10 päivää, sitä vartenhan pitäisi jo olla erillinen varastohuone, mitä tosiaan ainakaan itselläni ei ole.

      Eikös Lebensmittelmotten tarkoita jonkin sortin koisansukuisia öttiäisiä? Niitähän on muitakin kuin tuo ikävä jauhokoisa, josta ei tahdo päästä millään eroon. Meilläkin Suomessa oli niitä kerran, mistä kaupan jauhopussista lienevätkään olleet peräisin.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!