perjantai 1. maaliskuuta 2024

Kehitys kehittyy - jopa täällä

Kävin eilen ottamassa vyöruusurokotteen ensimmäisen piikin (Shinrix) ja uusimassa kilpirauhaslääkereseptini. Nyt kun kuuden viikon päästä saan sarjan toisen rokotuksen, niin alkavatkin rokotukset olla tältä erää kunnossa.

Vyöruusu on tuskallinen tauti, jos siihen sattuu sairastumaan, ja näin immuunivajavaisena on hyvä suojautua.

"Kotilääkärini", aina yhtä puhelias "Dr. Lena" oli palannut muutaman kuukauden äitiyslomaltaan, ja oli kovin puheliaalla päällä, kuten aina.

Hän kertoi ylpeydellä, että "meillä on nykyään elektroninen resepti käytössä", ja selitti juurta jaksain, miten se toimii. Mainitsin, että asia on kyllä tuttu, sillä Suomessa sellainen on ollut käytössä jo "iät ja ajat".

Täällähän resepti on ollut tähän mennessä tällainen pikku paperilappunen.


Tämä esimerkkiresepti on itse asiassa jo toimitettu apteekissa. En tajunnut, että ne reseptillä olleet lääkkeet ja rokotteet pitää hakea 28 päivän kuluessa, joten reseptistä tuli "privaatti" ja se ei enää mennyt sairaskassan maksettavaksi. 

Maksoin siis itse ja nyt sain uuden, jolla siis saan pennoseni pois kun käyn tämän kanssa tuossa samassa apteekissa. Monimutkaista...pitää hoitaa asia tänään. Normaalisti maksan lääkkeistäni ja mahdollisista rokotteista hyvin vähän, vähemmän kuin Suomessa (esim. Twinrix hepatiittiin muistaakseni ei kuulu normaaliin rokotusohjelmaan, mutta Krankenkasse maksaa suurimman osan, minä muutaman euron).

Kävimme vastaanotolla myös läpi rokotushistoriaani, jonka olin toimittanut jo etukäteen. Lena ihmetteli, mistä muistan kaikki päivämäärät noin tarkkaan, mutta kerroin tsekanneeni ne suomalaisesta OmaKannasta, siis elektronisista potilastiedoista. 

Hän oli todella hämmästynyt, kun kerroin, että sellainen Suomessa on, ja että asiakas pääsee kirjautumaan sinne itsekin katselemaan tietojaan. Sitten hän tokaisi, että "täällä ei tuollainen menisi läpi ja sellaista varmaan saadaan odottaa ainakin vuoteen 2080".

Onhan täällä vanhakantaista, mutta veroilmoituksen voi sentään tehdä online. Jos haluaa saada palautuksia, niin se kannattaa kuulemma tehdä. Kerään tässä voimia aloittaa...

*****
Täältä löytyi sitten taas 250 kg:n toisen maailmansodan aikainen pommi. Evakuoinnit alueella eivät olleet ymmärtääkseni niin massiiviset kuin viimeksi, ja onneksi se oli jälleen toisella puolella kaupunkia. Alue on siis lähellä edellistä pommin löytöpaikkaa. Lue lisää täältä (artikkelissa on muuten väärä päiväys, siis kuukausi on maaliskuu, kun pitäisi olla helmikuu, sillä asia tapahtui 28.2.2024 ja artikkeli on julkaistu seuraavana päivänä). Huu, sanon minä!

Tämmöistä jälkeä muuten tapahtuisi, jos tuollainen paukahtaisi. Tämän filkan pommi oli sentään suojattu mm. hiekkasäkein, kun sitä oltiin purkamassa.

*****
Taidanpa tästä mennä keittämään myöhäiset aamukahvit. Löysin lähi-Rewestä pakastecroissantteja, joista tulee ihan loistavia. Suomessa olen kokeillut vaikka mitä merkkejä, mutta aina ne jotenkin lätsähtävät uunissa. Ison cafe latten kanssa lämpiminä suoraan uunista aivan ihania.


Näistä tulee ihan super-kuohkeita ja pinnaltaan rapeita! Vaikka uunini ei ole mitenkään hääppöinen.

Ulkonäkö ei ollut ihan töydellinen kierre, mutta maku ja rakenne ratkaisee näissä asioissa.

Ensi viikolla ajattelin hiukan kotiseutumatkailla linjoilla Belgia-Hollanti (Deutsche Bahn providing...täällä on ollut taas lakkoja, ja kun junien toimivuus on muutenkin mitä se on...), eli pysykäähän kuulolla!

Mukavaa viikonloppua!

12 kommenttia:

  1. Jotenkin ihanan perinteistä, kun paperilappujen kanssa mennään reseptiä hakemaan :D Itsekin muistan lapsuudesta aika hyvin ne ajat, kun laskutkin vietiin pankin omaan postiluukkuun (tai tiskille) ja ne siitä lähti sitten eteenpäin maksuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, oli se hankalaa ja täytyy sanoa, että moni asia on kyllä ratkaisevasti helpottunut vuosien varrella. Tosin saisihan siinä liikuntaa kun ravaisi ympäri kyliä niiden lippujen ja lappujen kanssa 🤣.

      Poista
  2. Vyöruusu on kyllä ikävä. Yhden kerran sellainen jo iskenyt, vaikka ikää onkin "vasta" 31. Tiesin jo ennen lääkärin diagnoosia, mistä on kyse, kun rakkula-alueet tulivat kaikki vain vasemmalle puolelle kehoa (lapaluun kohdalle, rinnan päälle ja peukalonhankaan). Kyllähän niitä kirveli ja vaatteiden kosketuskin rakkula-alueilla sai alueen "liekkeihin." Onneksi olin nopeasti liikkeellä ja sain kunnon hevoskuurin vaivaan ja selvisin siitä onneksi vähällä. Sen koommin ei ole uusiutunut ja toivottavasti ei niin tekisikään. On kyllä hienoa, että tällaisiinkin vaivoihin löydetään ehkäisykeinoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kuulemma on, kipeä. Eikä se ikää katso, jos on vastustuskyky alhaalla niin sopivassa tilanteessa se saattaa iskeä. Sehän on vesirokkovirus, joka piilee elimistössä vesirokon jälkeen: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00554

      Hyvä, kun vähällä selvisit! En ole koskaan itse sairastanut, mutta eräs sen saanut tuttava kuvaili sitä todella piinalliseksi.

      Poista
  3. Olin aikoinaan sh-opintojen aikaan Saksassa harjoitteluvaihdossa ja tuntui kyllä ihan käsittämättömältä se paperinpyöritys kun meillä oli kirjattu potilaiden asiat jo aika pitkään siinä vaiheessa koneelle. Ja suomalaiseen systeemiin tottuneen oli vaikea opetella niin vahvasti lääkäriin ja hierarkiaan perustuva työyhteisö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eri maiden systeemit ovat kyllä joskus niin ihmeteltävän alkeellisia suomalaiseen verrattuna.

      Tein joskus lääketutkimusten ns. ensivaiheen laadunvarmistusta, eli vertasin potilaspapereita anonyymisti kerättyyn tietoon (tähän tutkimushenkilö siis oli antanut suostumuksensa). Ei ole kauaakaan siitä, kun esim. Brittien GP:t käyttivät vielä ns. Lloyd George -systeemiä (Lloyd George notes tai envelope, löytyy Googlella). Uskomattomia pieniä pahvinlipareita...

      Poista
  4. Minulla on vuodesta 1969 asti saksalaiset rokotuspassit. Ensimmäinen on jo täynnä. Ei ole edes tarvetta tarkistaa, onko OmaKannassa rokotushistoriani 1940-luvulta asti. Ilmoitin rokotukseni ulkomuistista 1969 Gesundheitsamtille valtion virkaan astuessani. Se "lappu" on jo varmaan jo roskikisessa. Jossakin laatikossa lienee tallessa ensimmäinen sairausvakuutuskorttini opiskeluajoilta 1960-luvulta. "Lippujen ja lappujen " kanssa minulla ei ole ongelmia, eikä nyt E-reseptin kanssakaan. Apteekki on viereisessä talossa ja omalääkäri vinosti vastapäätä 50 metrin päässä. Käyn hakemassa lääkkeeni kotiin tullessani.
    Suomessa olen käyttänyt vain lapsiani ensiavussa 1980-luvulla ompeluttamassa haljennutta varvasta ja panettamassa paikalleen irronnutta pikkusormen päätä. Jälkihoito tehtiin kotona Saksassa eikä siihen mitään Suomen OmaKantaa tarvittu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli vähän eri juttu noitten rokotusten kanssa, kun hiukan yli pari vuotta sitten tehty kantasolusiirto nollasi kaikki vanhat rokotukset, ja nyt niitä on uusittu urakalla. Niissä on myös tietty järjestys, missä niitä voi antaa, joten kirjanpito on ollut tarpeen.

      Minulla on myös kyllä ollut "ongelma" noitten "lippujen ja lappujen" kanssa, kun tänne muutettuani on joutunut asioimaan eri erikoisalojen lääkärien kanssa, + tämän Hausartzin kanssa. Joka paikkaan on mentävä ekaa kertaa OmaKannasta printatun ja automaattikäännetyn paperipinon kanssa.

      Poista
  5. Suomen omakantaan pitäisi saada jonkinlainen omien tietojen korjauspyyntötoiminto, tai vastaava. Tässä vuosien varrella mun tietoihin on kirjattu asioita ihmeellisen vääriin. Vääriä lääkkeen nimiä, vääriä ajanjaksoja ja kaikkea muuta virheellistä tietoa. Välillä sitä ihmettelee, että miten sinne kirjataankin ihan miten sattuu asioita. Myös se pitkä viive omien tietojen päivityksessä hämmästyttää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, tosin kirjanneelta lääkäriltä voi aina pyytää tekstin oikaisua. Minunkin kirjauksissani on sieltä virheitä löytynyt.

      Tarkoitat varmaan tuolla viiveellä sitä, milloin asiakas näkee kirjaukset? Kyllä kai ne kirjaukset tehdään ajantasaisesti, mutta aina niitä ei näe heti, ja sen kyllä ymmärrän, koska joissain tapauksissa lääkäri haluaa jutella ensin tilanteesta asiakkaansa kanssa. Tämän ymmärrän hyvin, koska monille pitää selittää asia selkokielisesti, etteivät hypi omiin (ja vääriin) johtopäätöksiin luettuaan tekstin.

      Poista
    2. Ei näihin mun tapauksiin liity mitään tilanteesta juttelua. Mun fysioterapeutti ihmetteli tätä samaa asiaa. Ja itseasiassa hänen kirjaukset näkyvät nopeasti kannassa. Muutoin tällaiset peruskäynnit, mihin ei sisälly mitään kummempia tutkimuksia, näkyvät usein pitkällä viiveellä.

      Poista
    3. Onpas omituista.

      Kanta.fi:n UKK-osiossa sanotaan, että:

      "Jos hoitokäynnin tietoja ei näy, se voi johtua myös siitä, että tietoja ei ole ehditty vielä hyväksyä tai tallentaa terveydenhuollossa. Kanta-palveluun tallentumisen viive vaihtelee organisaatioittain."

      En tiedä, mitä tässä tapauksessa tuo hyväksyminen tarkoittaa.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!