tiistai 16. joulukuuta 2014

Altistutko kadmiumille?

Kadmium on raskasmetalli, jonka on todettu olevan niin ympäristölle kuin terveydellekin vaarallista. Jos sille pääsee altistumaan tarpeeksi, on sen todettu lyhentävän telomeereja, (telomeerit ovat ihmisen kromosomien päitä, jotka suojaavat DNA:ta), eli käytännössä altistus voi vanhentaa ihmistä noin 11 vuotta kronologisen iän päälle.

Telomeerien lyhentyminen on yhteydessä nopeaan vanhenemiseen ja syöpien syntyyn. Lyhyet telomeerit liittyvät kolminkertaiseen syöpäriskiin ja vastaavasti keskipitkät telomeerit kaksinkertaistuneeseen syöpäriskiin. Telomeerien lyheneminen liitetään myös kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, osteoporoosiin, diabetekseen, munuaissairauksiin ja se voi myös tuhota aivojasi ja aiheuttaa lapsettomuutta tai aiheuttaa sikiölle vaurioita.

Kadmiumille altistumisen on todettu kuitenkin vaikuttavan etenkin rintasyöpäriskiin. Tämä johtuu siitä, että kadmiumilla on hormoneja matkivia ominaisuuksia, joten se tavallaan toimii elimistössä keinotekoisena hormonihäiritsijänä.



Mistä sitten kadmiumia voi saada? Jos olet tupakoija, saat sitä tupakasta (myös sähkötupakasta). Ellet tupakoi, saat sitä esimerkiksi kasviksista, jotka eivät ole luomutuotettuja (luomutuotetuissa on yleensä enemmän myös antioksidantteja, jotka toimivat kadmiumin vaikutuksia korjaavasti).

Kadmiumia saa jonkin verran liki kaikista elintarvikkeista, mutta nykyajan terveysbuumin aikana sen saanti voi olla runsasta jos käytät paljon pellavansiemeniä ja esimerkiksi kaakaonibsejä. Tai jos kulutat paljon suklaata tai kaakaojauhoja. Kaakaossa voi olla myös toista myrkyllistä ainetta, eli lyijyä.

Mitä sitten asialle voi tehdä? Tupakoinnin lopettaminen ja tupakansavun karttaminen parantaa tilannetta jo huomattavasti. Syö myös vähemmän kaakaota, pellavansiemeniä, sisäelimiä, rapuja ja simpukoita. Spirulina ja sinkkipitoiset ruoat (ks. Fineli.fi:n taulukko alla) saattavat ehkäistä kadmiumin aiheuttamia vaurioita. Jos hemoglobiiniarvosi on matala, korjaa se rautavalmisteella, sillä kehon alhainen rautapitoisuus saa kadmiumin imeytymään helpommin suolistosta.

Pyri myös käyttämään luomutuotteita, sillä niissä on yleensä vain noin puolet tehotuotettujen ruoka-aineiden kadmiummäärästä. Kadmiumilla on taipumus kumuloitua elimistöön, ja koska sen puoliintumisaika on 10-30 vuotta, kannattaa todella katsoa, mitä suuhunsa laittaa, koska kadmium ei lähde kropasta kovin nopeasti!


#ElintarvikePitoisuus / annos
mg
Annospaino
g
1Lese, vehnälese29.0100
2Vehnänalkio17.8100
3Muro, vehnälese paahdettu, kellogg's all-bran plus14.8100
4Ateriankorvike, keittojauhe, parsa/kala/kana/sieni, easy diet10.4100
5Ateriankorvike, keittojauhe, tomaatti/texmex/thai, easy diet10.3100
6Ateriankorvike, smoothie, juomajauhe, easy diet10.1100
7Ateriankorvike, smoothie, juomajauhe, nutrifast10.1100
8Ateriankorvike, smoothie, juomajauhe, tuotekeskiarvo10.1100
9Ateriankorvike, keittojauhe, parsakaali/basilika/couscous, allevo10.0100
10Ateriankorvike, smoothie, juomajauhe, allevo10.0
100



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!