sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Päivän suositukset ja muuta horinaa

Nyt kun alkaa olla (tai on jo hiukan aikaa ollut) marja-aika, lienee paikallaan muistutella marjojen säilöntatavoista, joista yksi on rommiruukkujen teko. Nämä ovat oivallisia joululahjoja, ja kypsyvätkin sopivasti jouluun mennessä. Alkoholin makua inhoaville voin kertoa, että se häipyy kypsytyskuukausien varrella, ja erityisesti kirsikat sopivat tähän ohjeeseen hyvin. Toki muitakin hedelmiä voi käyttää, ja rommin sijasta myös brandy käy hyvin. Vodkaa en ole kokeillut 😃. Ohje löytyy täältä. Suosittelen kokeilemaan myös esim. luumuja ja kriikunoita. Pakkaa ne kauniisiin purkkeihin joululahjoiksi.

Pieni purkki viimekesäisiä mustia viinimarjoja tummassa rommissa on vielä jäljellä. Eivät tuoksu eivätkä maistu alkoholilta laisinkaan! Todella hyviä esim. vaniljajäätelön kanssa! Tosin alkoholipitoisuutta voi olla jonkin verran, eli lapsille tätä en anna.
*****
Niille, joilla on kiinnostusta historiaan ja aikaa lueskella blogeja kesälomallaan, voin suositella tätä blogia. varsin kiinnostavia juttuja sisältää, tosin aika Turkukeskeinen, mutta mitäs siitä! Turussahan sitä historiaa riittää.

Minä olen aina ollut huono ko. aineessa, koska se vaati lukiossakin ns. "perslihaksia", eli lukemista. Oppikirjat olivat nii-in tylsiä kuin olla vaan voivat. Matemaattiset aineet (luin pitkät kurssit lukiossa) eivät vaatineet kuin hiukan laiskojen aivojen aktivointia ja päättelykykyä, josta minäkin erittäin laiskana lukijana selvisin. Tähän selvennyksenä, että alta kouluikäisenä olin toki kahlannut läpi kotikuntani kirjaston lasten- ja aikuisten puolen, joskin viimeisen selvittämiseksi piti raahata isäni paikalle antamaan syvästi järkyttyneelle kirjastotädille lupa siihen, että tytär saa lainata kirjastosta mitä tahansa kirjoja hän haluaa.

Kirjoitin minä muistaakseni jotakin historiaan liittyvää ylioppilaskirjoitusten reaalissa. Jos nyt enää oikein muistan. Ihan hyvällä arvosanalla jopa. Tosin muistan, että joskus menivät esimerkiksi puunilais- ja buurisodat iloisesti sekaisin. Myöhemmin olen hypännyt paljonkin E-Afrikassa töitten takia ja käynyt ihmettelemässä Karthagoa, joten asiat ovat asettuneet oikeisiin uomiinsa mielessänikin.

Jos minun lapsuudessani olisi ollut samanlaisia historiadokumentteja, joita nykyään TV:stä tulee, olisin todellakin ahminut niitä imien niistä kaiken opin!

EDIT: Jälkimmäinen linkki korjattu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!