sunnuntai 26. tammikuuta 2025

Saksalainen purjo-juusto-jauhelihakeitto

Ajattelin, että jospa kuuma keitto auttaisi tähän tautiin tänään. Sopaksi valikoitui perisaksalainen keitto, josta en ollut aiemmin kuullutkaan.


Saksalainen purjo-juusto-jauhelihasoppa (Lauch-Hackfleisch Suppe) (3 annosta tai 2 isoa)

500 g (porsaan) jauhelihaa

2 isoa purjosipulia

1 sipuli

7,5 dl kasvislientä

400 g sulatejuustoa (jos käytät esim. Koskenlaskijaa, vähempikin saattaa riittää - saksalainen sulatejuusto kun on paljon juoksevampaa kuin se)

1 rkl kasvisöljyä

200 g crème fraichea (ranskankermaa)

suolaa, rouhittua mustapippuria

Tarjoiluun (valinnainen):

raastettua sitruunankuorta (pestystä luomusitruunasta)

jauhettua muskottipähkinää

rapeakuorista leipää


Ruskista jauheliha pannulla.

Halkaise purjot pitkittäin ja huuhtele yläosat, sillä lehtien välissä saattaa olla multaa. Siivuta purjot ohuiksi siivuiksi.

Pilko sipuli.

Kuullota molemmat kattilassa kasvisöljyssä varoen polttamasta tai ruskistamasta silppua.

Kaada jauheliha sipulisilpun sekaan ja lisää kasvisliemi. Anna kiehahtaa.

Lisää sulatejuusto kuutioina ja mausta.

Tarjoa.

Seuraavan kerran taidan tehdä tästä lihattoman version.

*****

Tämä tauti ei vaan tunnu menevän oli, eli palaan tästä petin pohjalle. Troppeja on jos jonkinlaisia: pseudoefedriiniä avaamaan nokkaa, keuhkoputkia avaava inhaloitava salbutamoli (joka saa aikaan lähinnä niin hirveän darran, ettei teemuki pysy käsissä), ja sitten saksalaiseen tapaan jotakin luonnonlääkettä, sekä ne mikrobilääkkeet. 

Tuossa luonnonlääkkeessä on timjamia (ja sille se siirappi todella maistuukin), esikonjuuriuutetta ja murattia. Kumma kyllä, arvelen sen jopa toimivan hiukan rauhoittamassa yskää. Käyn huomenna apteekissa hakemassa toisenkin pullon, jos jalat kantavat apteekkiin saakka...ostin vain pienen pullon, kun epäilin, että onko siitä mitään hyötyä.

Lääkärini tätä suositteli. Ellen huomenna pääse apteekkiin saakka, voihan sitä toki tilata kotiinkuljetuksellakin.

Mukavaa alkavaa viikkoa!

4 kommenttia:

  1. Pikaista paranemista! Jotkut suosittelevat vanhana hyvänä keinona kanakeittoa/lientä. Amerikassa kuuluvat kutsuvan sitä "Jewish Penicillin´ iksi".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan tuo sipulia sisältävä soppakin ajaa hiukan saman asian, sipuleissahan on allisiinia, joka on antibioottista.

      Poista
  2. Sairastaminen on kyllä sieltä syvältä.
    Ei jaksa tehdä oikein mitään, mikään ei huvita ja aikakaan ei kulu yleensä siinä oikein rattoisasti.
    Ja jos yksin olet siellä, niin luojalle kiitos ne kotiinkantopalvelut mitä mullekin taannoin suosittelit.
    Ei tarvitse lähteä raahautumaan ruokakauppaan heikossa kunnossa.

    Saksalaiset tuntuvat tykkäävän porsaanlihasta aika paljon.
    Minä ostan tasan kerran vuodessa porsaanlihaa. Se on joulukinkku.
    Asuin aikoinaan Lähi-idän suunnalla useamman vuoden. Siellä oli tapana keitellä kana-kasviskeittoa sairastuneille. Sen muistan että riisiä, kanaa ja sitruunaa siihen laitettiin. Hyvää se oli.
    Toivottavasti tuo soppa antaa voimia ja paranet pian.

    Nina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on, ihan "persiasta". Mä olen vieläkin saikulla ja petin pohjalla.

      Ruoan kotiinkuljetus tosiaan pelaa hyvin, ja apteekeista saa lääkettäkin ilman kuljetusmaksua, kun tilaa a) reseptilääkettä b) käsikauppavalmisteita enemmällä kuin 9,90 eurolla.

      Saksalaiset tosiaan näyttävät syövän paljon possua, ja lihaa ylipäätään. Kunnon kalatiskejähän täältä ei löydy kaupoista, menen aina Hollannin puolelle, kun tekee kalaruokaa mieli.

      Ruokahalu on minimissä, mutta muutaman päivän paastottuani (yskittyäni aikani, kaikki tulee ylös) muutaman päivän, olen nyt yrittänyt syödä tuota soppaa edes muutaman lusikallisen per päivä. Sipulinhan pitäisi myös olla hyvä kun sairastaa.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!