maanantai 14. marraskuuta 2011

Voikukka - paljon muutakin kuin rikkaruoho

Voikukka on kasvi. jonka jokainen tunnistaa. Paitsi etta sen juuresta on joskus tehty kahvinkorviketta, lehdet ovat hyva lisa salaatteihin (varsinkin varjossa kasvaneet nuoret lehdet ovat rapeita ja miedonmakuisia), sen kukan teralehdista saa erinomaista jalkiruokaviinia, ja sita on kaytetty jo satoja vuosia nesteenpoistolaakkeena. Kasvista voi oikeastaan kayttaa sen kaikki osat. Tehtiinpa joskus juuresta ja lehdista myos tupakankorviketta.

Kasvia on tarkemmin alettu tutkia vasta 1900-luvulla, jolloin selvisi, etta se sisaltaa maksaa tukevaa taraksakosidia, joka helpottaa ruoansulatusta. Samaten kasvin lehtien nesteenpoisto-ominaisuus vahvistettiin. Karvasaineet stimuloivat myos sapen eritysta, joten sitakin kautta ruoansulatus helpottuu.

Voikukan juurista haudutettu tee auttaa siis ruoansulatukseen. Sen sisaltamat polysakkaridit gtukevat suoliston hyvaa bakteeriflooraa, ja tata kautta myos ruoansulatusta.

Voikukan lehdista haudutettu tee vaikuttaa suotuisasti mumuaisiin ja virtsateihin.

Voikukan kukinnoissa on flavonoideja, jotka toimivat tulehduksia hillitsevasti.




Voikukanlehtipesto

iso kourallinen voikukanlehtia
10 saksanpahkinaa kuorittuna
1-2 valkosipulinkyntta
50-100 g pecorinojuustoa
oliivioljya

Ajele seos sileaksi tehosekoittimessa. Tarjoa ja kayta ihan kuin tavallistakin pestoa.


Keskiaikainen munkkien yskanrohto

voikukan kukintoja
siirappia/vaahterasiirappia/hunajaa tai naiden sekoitusta

Laita voikukan kukinnot lasipurkkiin, ja kaada paalle siirappi tms. Kayta teen mausteena aina kukka kerrallaan. Kukinnot sisaltavat aineita, jotka lohkaisevat limaa, joten yska helpottuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!