sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Reishi - mitä tämä kiinalainen sieni on?

Reishi-sieni, eli latinalaiselta nimeltään Ganoderma-suvun sienet, tarkemmin sanottuna viitataan useimmiten kahteen hyvin läheisiin sienilajikkeisiin nimiltään Ganoderma lucidum ja Ganoderma tsugae. Etenkin G lucidumilla on ollut jo yli 2000 vuotta oma sijansa traditionaalisessa kiinalaisessa lääketieteessä (TCM).

Reishillä on itse asiassa sienen japanilainen kutsumanimi, kiinalaisittain sieni on lingzhi, vietnamilaisittain Lin Chi, korealaisittain Yeong Ji tai Yong Gee.
Englannin kielisessä käännöksessä käytetään reishin/lingzhin lisäksi nimityksiä "Glossy Ganoderma" ja "shining polyporus".

Näistä sienistä tiedetään jo niiden sisältävän syövän metastoitumista sisältämällä aineita, jotka estävät epänormaalien solujen syntyä. Niiden teho on verrattavissa siitakesienistä saatavaan lentinaniin. Ei vielä tiedetä tarkkaan, miten nämä aineet toimivat, mutta oletetaan aineen stimuloivan joitakin valkosolutyyppejä elimistössä. Oletettavasti myös pakurikäävässä on samoja ominaisuuksia, joihin perustuu sen traditionaalinen käyttö esim. Venäjällä.

Reishistä sanotaan myös sen alentavan verenpainetta, puhdistavan maksaa ja tukevan sen toimintaa. Juuri tämän maksaa tukevan vaikutuksen vuoksi kiinalaiset katsovat sen myös tehostavan kehon vastustuskykyä viruksia ja toksiineja vastaan. Se myös lievittää allergioita ja alentaa veren kolesterolipitoisuutta, jopa liuottaen verisuonten kalkkeumia.

On huomattu, että sienen itiöt sisältävät huomattavasti enemmän terveyttä edistäviä yhdisteitä, joten sienten keräämisen tulisi ajoittua tiettyyn aikaan vuodesta.

Koska reishi maistuu hieman kitkerältä, sitä voi käyttää esim. kapseleitten muodossa. Kiinalaiset itse neuvovat ottamaan 12 g sientä paloina ja keittämään sitä vedessä parin lakritsinjuuripalan kanssa n. 30 minuuttia. Liemi siivilöidään ja niin sienen kuin lakritsinjuurenkin voi käyttää uudelleen monta kertaa. Saatu liemiannos käytetään yhtenä annoksena, ja sen voi ottaa kolme kertaa viikossa.

Olen itse jo pari vuotta käyttänyt reishiä kahvin ja kaakaon seassa. Näitä valmiita sekoituksia saa iHerbistä, alla kuvia muutamasta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!