sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Petrolatum - onko se pelkkä HUI kosmetiikassa?

Tässä oli taas tutkimisen arvoinen asia. Onko lukijoissa ketään, joka EI olisi joskus käyttänyt Koneittenrasvaamisainetta, eli vaseliiinia huulirasvana? Hiukan kärjistettyä, mutta veikkaan, että aine on jokaiselle tuttu.



Jo yli sata vuotta on öljylähteistä löytynyttä rasvaista geeliä puhdistettu ja käytetty mm. vauvojen pyllyihin vaippaihottumaa parantamaan. Sillä myös parannetaan rohtuneita huulia, palovammoja ja ihon rikkoutumista. Tässä se toimiikin yhtä hyvin kuin silikoni; se sulkee vaurioituneen ihon kohdan ja stimuloi alueen verenkiertoa siten, että ihovaurio paranee ihan itsekseen ja rauhassa ympäristötekijöiltä.

Miltei 50% vauvojen ihonhoitotuotteista sisältää vaseliinia ja sitä on myös noin 15%:ssa kosmetiikkatuotteita. Mitä tulee esimerkiksi vuvojen iholla käytettäviin vaseliinia sisältäviin tuotteisiin, niitä ei kuitenkaan saisi käyttää iholla ihan jatkuvasti, sillä ihon pitää antaa myös hengittää.

Sama päteen vaseliinin käyttöön huulirasvana, niin  tehokasta kuin se onkin sulkiessaan kosteushukan huulien iholta.

Miksi siis vaseliini, petrolatum on niin huihui? Varmaankin  ensisijaisesti siksi, että siinä saattaa olla jäämiä raa'an öljyn ja sen sivutuotteiden sisältämistä polysyklisistä aromaattisista hydrokarboneista (PAH), jotka saattavat olla syöpää aiheuttavia, joskaan sitä ei ole suoraan todennettu. Kuitenkin Columbian yliopiston tutkimuksen mukaan rintasyöpää sairastavilla naisilla on 2,6% suurempi todennäköisyys siihen, että rintakudoksesta löytyy kohonneita määriä PAH-yhdisteitä (Rundle et al. 2000).

Kuitenkin, kuten jo huomasittekin tuosta edelliseen kappaleeseen linkittämästäni suvusta, että noita PAH-yhdisteitä saa kyllä ihan reiluja määriä muualtakin kuin kosmetiikasta.

Vaseliini on puhdistettua, ja maailmalla alkaa olla aika tiukka lainsäädäntö siitä, miten puhdasta sen pitää olla, jos sitä käyttää kosmetiikkaan tai vauvan tuotteisiin. Varsinkin EU:ssa säädellään tiukkaan kosmetiikkaan käytettävän petrolatumin puhtaus.

Näinollen arvelen, etteä Euroopassa tuota kautta saatavat PAH-yhdisteet eivät ole ongelma. Muuallakin länsimaissa on sama juttu  - ellei sitten se petrolatum ole lueteltu tuotteen INCI-listassa ihan kärjessä.

Annanpa tässä viimeiseksi vaseliinin korvaavan voiteen reseptin. Tämä voide on helppo tehdä.


Vaseliinin korvike

1 osa mehiläisvahaa
1/2 osaa oliiviöljyä

Vinkki: olen itse käyttänyt makadamiaöljyä sen sisältämien ihoystävällisten Omega-7 -rasvahappojen takia.

Sulata mehiläisvaha vesihauteessa. Kun se on täysin sulanut, kaada öljy sekaan ja vatkaa seosta sähkövatkaimella kunnes se on jäähtynyt.

Kaasa lasipurkkiin. Voide säilyy noin vuoden verran hyvänävalolta suojattuna.

Tähänhän voi muuten lisätä muutaman tipan eteeristä öljyä tuoksuksi.


2 kommenttia:

  1. Niin... melkein kaikki mitä käytämme sisältää, jonkun meille myrkyllisen aineen. Se että onko vaseliini kaiken pahan alku ja juuri, no sen tietää vain minua viisaimmat, mutta sen tiedän ettei se ainakaan hoitanut minun lasteni pyllyjä kuntoon, vaan kunnon ilmakylvyt, kunnon rehellinen vesipesu (eikä mitään vauvojen kosteuspyyhkeitä) ja talkki. No talkki sitten, mineraalihan se on, mutta taitaa olla vaarallinen hengitettynä? En koskaan kaatanut sitä suoraan purkista vaan ensin kädelle ja sitten taputtelin, vaan pölisihän se kuitenkin.

    Muuten tuosta mehiläisvahasta, Pieni Tuoksukauppa toimittaa sitä (monta muutakin tarviketta kotikosmetiikkaan, ripeästi ja tehokkaasti) Itse tein heidän ohjeillaan huulirasvaa, niin että laitoin hamppuvahaa mehiläisvahan sijasta. On muuten tehokasta :)

    -nina-

    VastaaPoista
  2. Pienen Tuoksukaupan asiakas olen ollutkin jo monen monituista vuotta. Myös iHerb myy mehiläisvahaa: http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-White-Beeswax-Beads-16-oz-453-g/30793

    Paljon muutakin tarviketta löytyy sieltä edullisesti.

    Kosmeettinen talkki on ennen ollut puhdistamatonta ja todennäköisesti asbestijäämät ovat olleet melkoisia, joten talkin käyttö on yhdistetty keuhkosyöpään (eikä ihme). Nykyään kosmeettisen talkin täytyy olla puhdistettua mineraalia ja asbestivapaata sellaista. nyt ei tule mieleen muuta syytä, miksi talkki olisi pahasta - paitsi että eihän minkään jauhemaisen aineen (joka ei keuhkoihin kuulu) vetäminen keuhkoihin hyväksi ole.

    Ilmakylvyt nimenomaan ovatkin tarpeen välillä usein vaseliinilla voidellun ihon kuivattamiseksi ja tuulettamiseksi, muuten vaseliinin iholle sulkemassa kosteudessa voi villiintyä sienikasvustoa.

    Mitä tulee ympäristöstä saataviin myrkkyihin, olen sitä mieltä, että riittää jos on kohtuullinen kaiken suhteen. Ei kannata mennä vouhottaa ääripäästä toiseen. Liikaan vedenjuontiinkin voi kuolla.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!