lauantai 1. maaliskuuta 2014

Paastoamisesta parantavana voimana

Tänään voisi sanoa päivän alkaneen hiukan katastrofaalisesti. Vai mitä sanotte siitä, että herää räkäisenä, ääni poissa, yskittää ja päässä soi joku joululaulunrenkutus. Lisäksi kahvi oli loppu. Todella luksusluokan aamu.



TV:stä tuli hyvä dokumentti. Se on vielä 23 päivää katsottavissa täällä. Aiheena oli paastoaminen ja miten se vaikuttaa erinäisiin sairauksiin. Kirjoittelin aiemmin faageista täällä, ja en voi olla ajattelematta että länsimaissa on ehkä heitetty niinsanotusti lapsi pesuveden mukana pois, sillä esimerkiksi juuri entisissä rautaesiripun maissa on paljon hoitokäytäntöjä, joiden teho on jopa dokumentoitu. Kuten nyt paastoaminen.

Ei tarvitse mennä kuin Keski-Eurooppaan tai Britanniaan kun jo huomaa, että käytössä on hoitomenetelmiä, joita esimerkiksi Suomessa katsottaisiin halveksivasti nenänvartta pitkin. Se kyllä täytyy sanoa, että esimerkiksi homeopatian perusajatuksia on vaikea mieltää kovinkaan asiallisiksi (muuta kuin placebovaikutuksen osalta), mutta monissa muissa hoitokeinoissa on vinha perä. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka akupunktio.

Tuossa ohjelmassa oli selkeä sanoma siitä, etteivät lääkärit itsekään tarkaan tienneet sitä, mikä paastossa auttoi moniin sairauksiin. Tosin esimerkiksi korkean verenpaineen suhteen selitys oli looginen; keho menee säästöliekille, jolloin sydämen lyönnit harvenevat ja paine verisuonissa laskee. Astman ja allergioiden ollessa kysymyksessä paraneminen oli selkeästi mitattavissa astmaa aiheuttavien histamiinien vähenemisellä/poistumisella keuhkojen limakalvoista.

Paaston sanotaan auttavan keuhkosairauksiin, sydän- ja verisuonitauteihin, maha-ja suolistosairauksiin, umpierityssairauksiin, luusto- ja nivelongelmiin ja ihotauteihin.

Paasto taas ei sovi syöpien (poikkeuksena solumyrkkyjen tukihoitona, potilaat eivät saa niin paljoa sivuoireita jos paastoavat), tuberkuloosin, ykköstyypin diabeteksen, kroonisen hepatiitin, laskimotulehdusten, anoreksian ja kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon.

Venäläiset lääkärit, jotka ovat tutkineet paaston vaikutuksia, selittävät paaston tehon perustuvan elimistölle aiheutettuun stressitilaan, joka puolestaan aktivoi itsesäätely- ja toipumismekanismin, joista seuraa (neuro)endokrinologisia muutoksia. Koska tietyt mekanismit, mm. ruoansulatus siirtyvät lepotilaan, elimistöllä riittää energiaa itsensä korjaamiseen.

Paaston aluksi oireet voivat pahentua, mutta ainakin tuossa dokumentissa esiteltiin lopuksi pitkänkin paaston jälkeen varsin tyytyväisiä asiakkaita. Uskon kyllä, että paasto auttaa moniin asioihin, mutta paasto pitää myös suorittaa taitavasti ja siihen on muutamia sääntöjä, joita tulee noudattaa. Asiasta on varsin kattava kirjoitus täällä.

Mikä mielenkiintoisinta, niin dokumentti kuin tuo kirjoituskin tukevat ajatusta siitä, että paastoilu voi lisätä elinaikaa ja että keho voi olla myös rasvapolttoinen, kuten karppaajat sanovat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!