Tällä hetkellä käytän mm. Auromere-merkkisiä tahnoja, joita saa mm. iHerb.com'sta. |
Esimerkiksi natriumlauryylisulfaatti (SLS); sillä ei ole mitään muuta käyttöä kuin se, että se saa tahnan vaahtoamaan, jolloin tulee assosiaatio/tunne siitä, että se puhdistaa paremmin. Sen käyttö on yhdistetty hampaiden kylmänherkkyyteen ja suun aftoihin. Ei kiva.
Hammastahnoissa on myös lähes poikkeuksetta triklosaania, joka taistelee pesun jälkeen jopa 12 tuntia bakteereita vastaan. Kukaan ei kuitenkaan ajattele, että se saattaa tehdä jotakin harmia kropalle, sillä aina se ei huuhtoudu kunnolla pesun jälkeen suusta ulos. Triklosaani on hormonihäiritsijä antibakteerisen ominaisuutensa lisäksi (käytetään myös käsien desinfiointiaineissa jne.). Kun sitä pääsee jäteveden kautta luontoon, se vaikuttaa ihmisiin myös ravintoketjun kautta. Siis ympäristömyrkkyhän se on.
Siniset väriaineet saavat tahnan näyttämään paremmalta ja assosioituvat valkoisiin hampaisiin. Ne kuitenkin usein ovat kurkkua ja ruokatorvea ärsyttäviä nieltyinä ja niiden käyttö yhdistetään myös nykyään lasten käytöshäiriöihin.
Makuaineissa käytetään usein aspartaamia, joka on mahdollisesti vaarallista elimistölle.
Fluori on yksiselitteisesti myrkky. Täällä lisää siitä. Mitä sitten tulee suuhuuhteluaineisiin, niissä on usein alkoholia, joka kyllä tappaa bakteereita, mutta kuivattaa suuta. Kuivassa suussa taas bakteerit kukoistavat. Sitäpaitsi alkoholi altistaa suusyövälle.
Salvian lehtiä. Kuva: BBC. |
Yrteistä esimerkiksi salviaa voi käyttää antimikrobisena aineena hampaiden puhdistuksessa. Se tappaa suun sieni-infektiot, bakteerit ja virukset. Se on anti-inflammatorinen ja antiseptinen ja auttaa parantamaan haavaumia. Pari-kolme kuivattua lehteä kannattaa paahtaa kuumalla pannulla tummiksi, sitten murustaa ne suolahyppysellisen kanssa ja siinä on sitten hammastahnan tavoin käytettävää jauhetta hampaiden harjaukseen.
Kuivattua timjamia. Kuva: Ruohonjuuri. |
Timjami on toinen antimikrobiaalinen yrtti. Tee kuivatusta timjamista hauduketta seuraavasti: Laita teelusikallinen kuivattua timjamia kupilliseen kuumaa vettä ja hauduta 10-20 minuuttia. Juo hauduke tai huuhtele sillä suusi.
Piparminttu valtaa helposti koko puutarhan. Käytä sitä suun raikastajana. Kuva: puutarha.net. |
Neem-puu. |
Neem on hiukan oudompi kasvi. Täällä siitä lisää. Neem-puun nila, lehdet ja lehtiruoti voidaan hauduttaa teeksi, joka on antimikrobinen, eli tappaa bakteereja, sieniä ja viruksia. Se myös helpottaa kipua ja tyrehdyttää verenvuotoa. Neemiä on useissa ayurvedisissä hammastahnoissa. Sen nielemistä on vältettävä jos on aikeissa hankkiutua raskaaksi, sillä neem saattaa häiritä fertiliteettiä.
Kehäkukka. |
Kehäkukka on antifungaalinen kukka. Sen sieniä tuhoava vaikutus ei ole niin voimakas kuin neemin, mutta se tehoaa hyvin esim. suun sammakseen ja paiseisiin. Siitä voi tehdä hauduketta tai pureskella koko kukan salaatin seassa.
Siankärsämö on uskomattoman monikäyttöinen rikkaruoho. |
Siankärsämö ja kurkuma ovat yrttejä joilla saa tyrehdytettyä verenvuodon esimerkiksi hampaanpoiston jälkeen. Siankärsämön lehti, kukka tai juuri puhdistettuna ja asetettuna vuotavan paikan päälle tyrehdyttää vuodon. Kurkumasta taas voi tehdä veden kanssa tahnaa, joka laitetan vuotavan paikan päälle. Kurkuma on voimakas antioksidantti ja immunoregulaattori, joka parantaa hyvin haavoja. Kurkumaa löytää kauppojen maustehyllystä.
Suolaa, suolaa, enemmän suolaa.... |
Vaikka suola ei olekaan yrtti, tuli se tuolla aiemmin mainittua, joten otan senkin esille tässä, koska suola on antimikrobiaalinen, antiseptinen, antifungaalinen ja antiviraalinen. Nyt puhun siis puhdistamattomasta suolasta, kuten merisuolasta. Siitä voi tehdä kurlausveden liuottamalla teelusikallisen suolaa per 1 dl vettä.
Lähde osittain: Rodale.com
Mielenkiintoisia juttuja, kiitos.
VastaaPoistaJuuston syöminen ruokailun jälkeen lopettaa happohyökkäyksen ja säästää hampaita, mutta Suomessa esim. sitä ei saa mainostaa, koska rasvainen ja suolainen juusrto on terveysuhka. Hohhoijaa...niin.... Olen tosissaan alkanut miettiä näitä kemikaalijuttuja.
Poista